Δηλητηρίαση ζεύγους με «οσμή Σκριπάλ» στη Βρετανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση της δηλητηρίασης ενός άνδρα και μιας γυναίκας στην πόλη Έιμσμπερι της νότιας Αγγλίας.

Τοπικές πηγές κατονόμασαν το ζευγάρι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από υποπτεύομενη δηλητηρίαση στο Έιμσμπερι της νότιας Αγγλίας ως τους Βρετανούς Τσάρλι Ρόουλι και Ντων Στέρτζες.

Ο 45χρονος Ρόουλι και η 44χρονη Στέρτζες βρέθηκαν το Σάββατο έχοντας χάσει τις αισθήσεις τους στην κατοικία τους σε νεόδμητο συγκρότημα στα νότια της κωμόπολης, μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχαν βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου.

Το πρωί είχε κληθεί ασθενοφόρο λόγω απώλειας αισθήσεων της 44χρονης και αργότερα στην ημέρα ακολούθησε νέα κλήση για έντονη αδιαθεσία του 45χρονου.

Αμφότεροι φέρονται να είχαν παραστεί νωρίτερα την ίδια μέρα σε εκδήλωση της τοπικής κοινότητας στην εκκλησία της περιοχής. Κανένας άλλος από τους παρευρεθέντες εκεί δεν έχει εμφανίσει κάποια αδιαθεσία.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι είχαν κάνει χρήση νοθευμένων ναρκωτικών ουσιών, ωστόσο πλέον το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «μείζον», καθώς οι γιατροί μιλούν για έκθεση του ζευγαριού σε απροσδιόριστη ουσία. 

Πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα εσκεμμένης ή ακούσιας δηλητηρίασης και δείγματα της ουσίας που έχει ανιχνευθεί στον οργανισμό τους φέρονται να έχουν σταλεί στο προηγμένο χημικό εργαστήριο του Υπουργείου Άμυνας στο κοντινό Πόρτον Ντάουν.

Οι έρευνες συνεχίζονται με συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Τουλάχιστον πέντε σημεία στο Έιμσμπερι και στο Σόλσμπερι έχουν αποκλειστεί για προληπτικούς λόγους.

Ο άνδρας και η γυναίκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα την περίπτωση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα δηλητηρίασης με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας νόβιτσοκ, επίθεση για την οποία οι Βρετανοί έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία.

Όπως σημείωσε τοπικός αστυνομικός εκπρόσωπος, οι αρχές κρατούν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι έχει συμβεί.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας δήλωσε ότι για την ώρα δεν προκύπτουν στοιχεία με βάση τα οποία να συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ευρύ κοινό.


Επιστροφή
στην αρχή