ΔΗΚΟ: Δυσαρεστημένοι και μουρμούρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτο θέμα συζήτησης εντός ΔΗΚΟ οι μονοσταυρίες Αντωνίου στην Πάφο, οι οποίες τον εκτόξευσαν στη μάχη των τριών αντιπροεδριών

Το πρώτο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ μετά τις μαζικές διαγραφές στελεχών πέρασε στην ιστορία επισφραγίζοντας, όπως άλλωστε αναμενόταν, τον πλήρη έλεγχο του κόμματος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Σε ολόκληρη την ηγετική πυραμίδα κυριαρχούν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του ΔΗΚΟ, με μοναδικό εκπρόσωπο του λεγόμενου παραδοσιακού ΔΗΚΟ τον Αλέκο Τρυφωνίδη.


Ωστόσο, η όλη διαδικασία άφησε πίσω της και δυσαρεστημένους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ηγεσία του ΔΗΚΟ, με δεδομένα και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει με τους διαφωνούντες εκτός και εντός κόμματος:

Τον βουλευτή Λευκωσίας Μαρίνο Μουσιούττα, ο οποίος στην πρώτη του αντίδραση μετά την αποτυχία του να εκλεγεί αναπληρωτής πρόεδρος έριξε καρφιά ότι ο ίδιος δεν στηριζόταν σε πολιτικά δεκανίκια, εννοώντας την εύνοια που είχε η νέα αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αλλά και τη στήριξη, σύμφωνα με κάποιες πηγές, από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Τον βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος έμεινε εκτός της μάχης των αντιπροεδριών, με τον Μιχάλη Δαμιανό να κάνει την ανατροπή και να αφήνει εκτός τον βουλευτή Λάρνακας. Στην πρώτη του αντίδραση ο κ. Ορφανίδης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το κριτήριο της τοπικής ψήφου στατιστικά ήταν και αυτό που εν τέλει έκρινε το αποτέλεσμα. «Το 65% των 6.500 ψηφοφόρων προερχόταν κυρίως από δύο επαρχίες (Πάφος και Λευκωσία). Ως εκ τούτου, η έκβαση ήταν αναμενόμενη», τόνισε.

Η περίπτωση της Πάφου πάντως ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και συζητείται έντονα στα ενδότερα του κόμματος. Ο κ. Αντωνίου εξελέγη πρώτος στη μάχη των αντιπροεδριών με 3.133 σταυρούς και ακολούθησαν οι Αλέκος Τρυφωνίδης με 2.310 σταυρούς και Μιχάλης Δαμιανός με 2.007. Ο Αντώνης Αντωνίου, χωρίς υπερβολή, έκτισε την επικράτησή του στην Πάφο με μονοσταυρίες. Ειδικότερα, στην Πάφο ο κ. Αντωνίου έλαβε 1.540 σταυρούς προτίμησης, έναντι 251 του Αλέκου Τρυφωνίδη, 219 του Μιχάλη Δαμιανού, 90 του Μάριου Κουκλή, 77 του Λοΐζου Λοΐζου και 87 του Χρίστου Ορφανίδη. Ο κ. Αντωνίου αναμένεται να κτίσει στο αποτέλεσμα αυτό για να επανέλθει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, αν και δημιούργησε ήδη εχθρούς. Σαφώς ο Πάμπος Πιττοκοπίτης δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος. Σημειωτέον ότι ο κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Πιττοκοπίτη δεν εξελέγη στην επαρχιακή επιτροπή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε και τα άλλα δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ που δεν αισθάνονται άνετα με την κατάσταση στο κόμμα. Ο λόγος για τον Άγγελο Βότση και τον Γιώργο Προκοπίου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι με την ανθρωπογεωγραφία που έχει διαμορφωθεί πλέον στο ΔΗΚΟ δύσκολα θα έχουν μέλλον στο κόμμα. Στη Δημοκρατική Παράταξη πάντως παρακολουθούν και τους περιμένουν...

Σε αυτό το περιβάλλον θα συνέλθει τις επόμενες μέρες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ για να πάρει αποφάσεις σε σχέση με το θέμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ως γνωστόν, καθήκοντα κοιν. εκπροσώπου ασκεί σήμερα η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα συνεχίσει να ασκεί παράλληλα και τους δύο ρόλους. Πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», είχε βολιδοσκοπηθεί ο Μαρίνος Μουσιούττας για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και να μην τρέξει για αναπληρωτής, κάτι που απέρριψε. Κομματικές πηγές εκτιμούν ότι το λογικό είναι να γίνει άνοιγμα ξανά προς την πλευρά Μουσιούττα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Νικόλας Παπαδόπουλος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με τους χαμένους της εκλογικής διαδικασίας.

Κατώτερη των προσδοκιών


Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται στους κομματικούς κύκλους και για τον βαθμό συμμετοχής των κομματικών μελών στο συνέδριο. Παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Όταν ένα κόμμα διαθέτει 33 χιλιάδες μέλη, το να προσέρχονται στις κάλπες μόλις 6.803 μέλη δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό στοιχείο. Και ασφαλώς δεν μπορεί να αποσυνδέεται με όσα έχουν συμβεί στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα με τις μαζικές διαγραφές.


Στο μεταξύ, «αντίο» στα κομματικά πράγματα για την ώρα τουλάχιστον είπε ο Μάρκος Κυπριανού μέσω facebook: «Μετά από 30 χρόνια ενεργούς κομματικής δράσης, και τα τελευταία 4 και μισό σαν αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είμαι πλέον απλός πολίτης!! Βέβαια, όπως ήδη είπα, πρόκειται για διάλειμμα κι όχι για συνταξιοδότηση! Θέλω με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους εσάς που με στηρίξατε και μου συμπαρασταθήκατε όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο σε καλές, όσο και σε δύσκολες στιγμές. Χωρίς εσάς δεν θα πετύχαινα τίποτα. Ξανά σας ευχαριστώ! Στους υπόλοιπους που έβρισκαν ευχαρίστηση να με βρίζουν και να μου κάνουν επιθέσεις, εύχομαι καλή υγεία. Δεν πειράζει. Όταν είσαι στην πολιτική πρέπει να το περιμένεις», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Αλέκος Τρυφωνίδης ο μοναδικός ιθαγενής ΔΗΚΟϊκός στο ΔΗΚΟ»

Μια παραίτηση και αρκετά καρφιά

Στις πέντε τα ξημερώματα της Δευτέρας τελείωσαν με την καταμέτρηση των ψήφων για το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ. Πρώτος αναδείχθηκε ο Χρύσανθος Σαββίδης, αφήνοντας δεύτερο τον Χρύση Παντελίδη, το δεξί χέρι του Νικόλα Παπαδόπουλου.


Ειδικότερα, ως μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου εξελέγησαν οι Σαββίδης Χρύσανθος με 3.070 ψήφους, Παντελίδης Χρύσης με 2.620 ψήφους, Φακοντή Αυγούστα με 2.283 ψήφους, Σολωμού Γιώργος με 2.184 ψήφους, Σενέκης Χρίστος 2.145 ψήφους, Ροδιάς Χρίστος με 2.094 ψήφους, Μιχαηλίδης Ανδρέας με 1.779 ψήφους, Γεωργιάδης Ανδρέας με 1.736 ψήφους, Κουλία Άντρη με 1.688 ψήφους, Γεωργιάδου Αλεξία με 1.685 ψήφους, Παναγιώτου Μάριος 1.620 ψήφους, Ορφανός Μάριος με 1.523 ψήφους, Γιαλέλης Μαρίνος με 1.521 ψήφους, Σιβιτανίδης Αντώνης με 1.503 ψήφους και Κιούπη Στάλα με 1.484 ψήφους.
Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να συνέλθουν στην πρώτη συνεδρίαση υπό τη νέα τους σύνθεση τόσο το Εκτελεστικό Γραφείο όσο και η Κεντρική Επιτροπή, αφού εκκρεμεί η πλήρωση συγκεκριμένων θέσεων που είναι αρμοδιότητα της ΚΕ.

Και παραίτηση

 

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα από την προχθεσινή εκλογική διαδικασία, με τον Πόλυ Πολυκάρπου, πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Πέρα Ορεινής, να ανακοινώνει την παραίτησή του. Ο κ. Πολυκάρπου είχε υποβάλει ξανά παραίτηση πριν από λίγο καιρό, ωστόσο του ασκήθηκαν πιέσεις να παραμείνει, όπως και έγινε. Παρ’ όλα αυτά διαγράφηκε από το κόμμα και ο ίδιος και η οικογένειά του, όπως διαπίστωσε, όταν επιχείρησε την περασμένη Κυριακή να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Τελικά του δόθηκε, όπως κατήγγειλε σε επιστολή του, το δικαίωμα να ψηφίσει με ειδική εξουσιοδότηση, όπως συνέβη και με άλλους «που όχι μόνο δεν ήταν στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά δεν είχαν και καμία σχέση με το κόμμα. Εν ολίγοις, ήταν μια διαδικασία παράτυπη και ίσως το καμουφλάζ για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων», κατήγγειλε σε επιστολή με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ο κ. Πολυκάρπου. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, διαμαρτυρήθηκε ότι το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζεται πλέον από ετσιθελικές, αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις και ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε ένα κόμμα δικτατορικό. «Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο. Ο κόσμος του ΔΗΚΟ σας αποστράφηκε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο κ. Πολυκάρπου.

Διαγραφέντες


Αρκετά ήταν τα σχόλια στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ από διαφωνούντες ή διαγραφέντα στελέχη.

Τάκης Γαβριηλίδης: «Στα τουριστικά αξιοθέατα ο ΚΟΤ πρέπει να εντάξει και τον Αλέκο Τρυφωνίδη ως τον μόνο ιθαγενή ΔΗΚΟϊκό στο ΔΗΚΟ».

Στέλιος Παπαδόπουλος (για μια κοινή φωτογραφία Μάρκου Κυπριανού και Αναστασίας Παπαδοπούλου που αναρτήθηκε στο facebook τη μέρα των εσωκομματικών): «Εμένα πάντως σαν νέοι Νέρωνες μου φαντάζουν, που εκστασιάζονται πάνω από τα ερείπια του άλλοτε περήφανου ΔΗΚΟ».

Νίκος Κλεάνθους: «Δυστυχώς στο ΔΗΚΟ λίγοι ήσαν οι Προμηθείς που μπόρεσαν να τα προβλέψουν πολλά χρόνια πριν. Όλα ξεκίνησαν από τις εσωκομματικές εκλογές του 2006 όταν ξεκίνησε η συνωμοσία και η μεγάλη συμμαχία για δήθεν αλλαγή και εκσυγχρονισμό».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προχωρεί το έργο για μετατροπή του παλιού ΓΣΠ σε πάρκο

Πολίτης News, 19:43 (τελευταία ενημέρωση 19:43)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

LIVE: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή

Πολίτης News, 19:09 (τελευταία ενημέρωση 19:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ: Σε άριστο επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας

Πολίτης News, 19:04 (τελευταία ενημέρωση 19:04)

Επιστροφή
στην αρχή