Δίκες χωρίς κατηγορούμενους - 26 νέοι δικαστές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στο πλαίσιο μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, οι 26 νέοι δικαστές θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων των δικαστηρίων που εκκρεμούν

Την πορεία όσων έγιναν και όσων βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και κυρίως για την αντιμετώπιση των σοβαρών καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης, αναλύει με σημείωμα που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Όπως αναφέρει, τον Μάρτιο του 2018 παραλήφθηκε η τελική έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων η οποία περιλαμβάνει 21 εισηγήσεις προς επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, βάσει των οποίων ετοιμάστηκε σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίζοντα το 2020. Ταυτόχρονα διορίστηκε Επιτροπή Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων και με επικεφαλής τον πρώην δικαστή Γιώργο Ερωτοκρίτου.

Πρωταρχική των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων ήταν η εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων και προς τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε με το Ανώτατο Δικαστήριο και το Υπουργείο Οικονομικών όπως προσληφθούν ακόμα 26 δικαστές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση εντός 2 ετών όλων των υποθέσεων των επαρχιακών δικαστηρίων που εκκρεμούν για περίοδο πέραν των 4 ετών. Οι νέες θέσεις δικαστών, καθώς και του ανάλογου υποστηρικτικού προσωπικού, περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή.


Άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2013, καθώς και όσα βρίσκονται υπό εξέλιξη ή θα προωθηθούν στο άμεσο μέλλον, έχουν περιληπτικά ως εξής:

  • Δημιουργήθηκε Διοικητικό Δικαστήριο ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στη δευτεροβάθμια δικαιοδοσία, το οποίο εκδικάζει και προσφυγές κατά πράξεων της διοίκησης.
  • Βρίσκεται υπό προετοιμασία η λειτουργία Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.
  • Επεκτείνονται οι περιπτώσεις βεβαίωσης ομολογίας ενοχής επί ποινικών κλήσεων και έτσι δεν θα είναι απαραίτητη η παρουσία του κατηγορούμενου στο δικαστήριο.
  • Οριοθετήθηκε το δικαίωμα έφεσης επί αποφάσεων σε ενδιάμεσες αιτήσεις
  • Συζητείται στη Βουλή η τροποποίηση του άρθρου 111 του Συντάγματος, ώστε στις δίκες διαζυγίου η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου να είναι μονομελής και όχι τριμελής όπως σήμερα. Ταυτόχρονα συζητούνται επτά νομοσχέδια, τα οποία διαλαμβάνουν εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου.
  • Βαίνει προς δημιουργία και Εμπορικό Δικαστήριο και προς τον σκοπό αυτό έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019 η πλήρωση πέντε θέσεων δικαστών.
  • Βρίσκονται υπό επεξεργασία νομοσχέδια, βάσει των οποίων θα διαχωριστεί η δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τη σύσταση ξεχωριστής δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας.
  • Εφαρμόστηκε σε όλα σχεδόν τα δικαστήρια το σύστημα αυτόματης καταγραφής των πρακτικών.

Στο Φιλοξένια τα δύο νέα δικαστήρια

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τα δύο νέα δικαστήρια που θα δημιουργηθούν, δηλαδή το Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Δικαστήριο (Εφετείο) και το Εμπορικό Δικαστήριο, θα είναι το πρώην ξενοδοχείο Φιλοξένια, όπου σήμερα διεξάγονται οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο Φιλοξένια προγραμματίζεται η κατασκευή επτά αιθουσών δικαστηρίων (τέσσερις για το Εφετείο και τρεις για το Εμπορικό Δικαστήριο), καθώς και γραφειακών χώρων για τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, χώρων για Πρωτοκολλητεία, αιθουσών συνεδριάσεων δικαστών και δικηγόρων με τους πελάτες τους, κυλικείου και χώρου εστίασης. Επιπρόσθετα, για τις ανάγκες του Εμπορικού Δικαστηρίου θα δημιουργηθούν υποδομές και στη Λεμεσό.

Τα δύο νέα δικαστήρια θα εγκατασταθούν προσωρινά στο Φιλοξένια και συγκεκριμένα για μια περίοδο περίπου 5 ετών. Στη συνέχεια το Εφετείο θα στεγαστεί στους χώρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ το Εμπορικό Δικαστήριο θα στεγαστεί σε δικό του κτήριο.

Σε σχέση με την ανέγερση νέου επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι εντός του έτους αναμένεται να παραληφθεί η μελέτη βιωσιμότητας την οποία ετοιμάζουν εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η μελέτη αυτή γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί το έργο να υλοποιηθεί με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, αλλά και άλλων που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς, έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 16:46 (τελευταία ενημέρωση 16:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 15:11 (τελευταία ενημέρωση 15:11)

Επιστροφή
στην αρχή