Δικαίωση για τον Χαμπή - Διατηρείται ζωντανή η σχολή χαρακτικής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει ανοικτή η κύρια πρόσβαση της σχολής

Επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ του «Π», το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης σε σχέση με το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκεια.

Με τη διευθέτηση στην οποία κατέληξε το υπουργείο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι, «διασφαλίζονται, αφενός η διά παντός απρόσκοπτη λειτουργία της σχολής/μουσείου Χαμπή Τσαγγάρη και αφετέρου τα δικαιώματα των επηρεαζόμενων εκτοπισμένων κατά τρόπο που να αποκλείει οριστικά και αμετάκλητα τυχόν μελλοντικές προστριβές στην κοινότητα».

Για την επίλυση του θέματος που προέκυψε, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, δόθηκαν από την πρώτη στιγμή σχετικές οδηγίες από τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά εκ των πραγμάτων επισημαίνεται «χρειαζόταν κάποιος χρόνος ώστε να γίνει επιτόπια εξέταση και να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων με τους επηρεαζόμενους». Τονίζεται, δε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός αρωγός των πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας και θα λειτουργεί πάντοτε συναινετικά, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των πολιτών.

Πέρασμα στη σχολή

Η σχολή αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της καθώς στερήθηκε του κύριου περάσματός της. Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη, το πέρασμα προς τη σχολή θα διατηρηθεί για διευκόλυνση των δραστηριοτήτων της, ενώ η νομιμοποίηση της πράξης θα διευθετηθεί στη συνέχεια. Η απόφαση λήφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος μιλώντας στον «Π» την περασμένη Πέμπτη εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα επιλυθεί οριστικά κοινή συναινέσει. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ενέργεια του νέου μισθωτή τ/κ κλήρου (γιου του κοινοτάρχη) να κλείσει την πρόσβαση που οδηγούσε στη σχολή, την περασμένη Τρίτη μετέβη για επιτόπια εξέταση της κατάστασης και για διαβουλεύσεις ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσίων, Μάκης Οικονομίδης.

Δεν εμποδίζει κανέναν το πέρασμα

Όπως διαπιστώθηκε, το πλακόστρωτο πέρασμα που διαμορφώθηκε το 1997 από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για τις ανάγκες της σχολής, διασχίζει μεν το γειτονικό τεμάχιο, ωστόσο δεν εμποδίζει τις ανέσεις των ενοίκων της κατοικίας που βρίσκεται σ’ αυτό. Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος ενοικιαστής της κατοικίας δεν έφερε ένσταση στη διακίνηση οχημάτων μέσα από τον δευτερεύοντα αυτό δρόμο για μεταφορά χαρακτικών πιεστηρίων, βαριών αντικειμένων, υλικών και κορνιζαρισμένων έργων για τις ανάγκες της σχολής και του μουσείου. Η αντιπαράθεση μεταξύ της Σχολής – Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και του κοινοτάρχη χρονολογείται και, μάλιστα, το 2015 υπήρξε παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Αντίκτυπος

«Με το έργο και τη δράση της», αναφέρει η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων, «η σχολή αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα πολιτιστικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια. Στην έκθεσή της η τέως επίτροπος Διοικήσεως», προσθέτει η Κίνηση, «καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες προς τους αρμόδιους φορείς για συμπεριφορές και πρακτικές που απαξιώνουν το σεβασμό στην τέχνη και στον πολιτισμό». Με προχθεσινή ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε την παρέμβαση του υπουργού και της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η λύση. «Ο σεβασμός μας στο πολιτισμό και τους πραγματικούς εκφραστές του, δεδομένος», ήταν η αναφορά του.


Επιστροφή
στην αρχή