Διεθνής Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Στόχος η ποιοτική περίθαλψη

BUZZLIFE /HEALTH
Οι καρκίνοι που προσβάλλουν παιδιά και εφήβους απειλούν να ξεπεράσουν τα λοιμώδη νοσήματα ως μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου ανηλίκων

Η Διεθνής Ημέρα Παιδικού Καρκίνου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Με τον όρο «παιδικός καρκίνος» περιγράφεται ο καρκίνος που εκδηλώνεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Πρόκειται για σπάνιους καρκίνους που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε ποσοστό 0,5 έως 4,6% όλων των περιστατικών καρκίνου. Ο συνολικός δείκτης επίπτωσης του παιδικού καρκίνου κυμαίνεται ανάμεσα σε 50 και 200 περιστατικά ανά εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά παιδικού καρκίνου παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις παγκοσμίως, φτάνοντας σε ετήσια βάση τα 215.000 στις ηλικίες έως 14 ετών και τα 85.000 στις ηλικίες 15-19 ετών (στοιχεία 2015). Πολλά ακόμη περιστατικά υπάρχουν σε χώρες που δεν διαθέτουν οργανωμένα συστήματα καταγραφής και επομένως δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα περιστατικά.

Η πρόσβαση στην ποιοτική περίθαλψη εξασφαλίζει ότι πάνω από το 80% των μικρών ασθενών θα επιβιώσουν του καρκίνου και θα έχουν στη συνέχεια μια υγιή και ποιοτική ζωή. Ωστόσο, πολλά παιδιά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή η θεραπεία που λαμβάνουν δεν είναι επαρκής. Κατά συνέπεια, πάνω από το 90% των θανάτων από παιδικό καρκίνο διαπιστώνονται σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους.

Διεθνής Ημέρα Παιδικού Καρκίνου 2018
Στόχος και μήνυμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Παιδικού Καρκίνου είναι «Πρόοδος στις Θεραπείες και Μεταρρύθμιση της Περίθαλψης». Το μήνυμα αυτό υπογραμμίζει τις ανισότητες που υπάρχουν ως προς την πρόσβαση στις θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος και των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο στη Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και ορισμένες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όπως φάρμακα και εξειδικευμένες θεραπείες.

«Η δυνατότητα θεραπείας, η ευκαιρία για ένα παιδί να ζήσει δεν πρέπει να εξαρτάται από τη χώρα στην οποία μένει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να συνειδητοποιείς ότι το παιδί σου έχει καρκίνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό από το να γνωρίζεις ότι υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο που αντιμετωπίζει το παιδί σου και ότι η θεραπεία αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική αλλά ότι δεν είναι διαθέσιμη στο παιδί σου. Γιατί; Επειδή το παιδί σου τυχαίνει να ζει στο λάθος ημισφαίριο του πλανήτη. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η θηριωδία. Πρέπει οι φωνές μας να ακουστούν τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Καρκίνου και να απαιτήσουμε από τους ηγέτες του κόσμου να δράσουν και να βοηθήσουν να σωθούν όλα τα παιδιά, ασχέτως πού μένουν». - Α.Υ. Πριγκίπισσα Dina Mired της Ιορδανίας, μητέρα παιδιού που επιβίωσε από καρκίνο

Η τριετής καμπάνια που έχει σχεδιαστεί για τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Καρκίνου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Την ευαισθητοποίηση για τα περισσότερα από 300.000 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου που καταγράφονται κάθε χρόνο στον κόσμο
Την ενημέρωση για τις δυνατότητες πλήρους ίασης πολλών μορφών παιδικού καρκίνου, εφόσον:
- Γίνει έγκαιρα σωστή διάγνωση
- Υπάρχει πρόσβαση σε σωτήρια φάρμακα
- Υπάρχει πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες
- Συνεχίζεται η παρακολούθηση μετά τη θεραπεία

Τη συνεχή προσπάθεια επίτευξης του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 3.4 των Ηνωμένων Εθνών για μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά ένα τρίτο έως το 2030
Οι παιδικοί καρκίνοι είναι συχνά ιάσιμοι, ωστόσο παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ελπίδα να ξεπεράσουν την ασθένειά τους απλώς και μόνο επειδή ζουν σε μια χώρα που ταλανίζεται από τη φτώχεια, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση, καθώς και την ανεπαρκή πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες και αναγκαία φάρμακα.

Όλα τα παιδιά στον κόσμο αξίζουν να ελπίζουν στη θεραπεία, ασχέτως πού μένουν. Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε χώρας. Η ζωντάνια και η ζωτικότητά τους δίνει παλμό στον πλανήτη. Γι’ αυτό και η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικού καρκίνου πρέπει να αναδειχθεί σε παγκόσμια προτεραιότητα, να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την παροχή θεραπείας και να επιτευχθεί πρόοδος στις θεραπείες και μεταρρύθμιση της περίθαλψης για όλα τα παιδιά με καρκίνο στον κόσμο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

BUZZLIFE

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Ένα στα δέκα βρέφη γεννιέται πρόωρα

BUZZLIFE , 17.11.2018

BUZZLIFE

Γεωργίου: «Το 2018 μου έφερε ισορροπία στα προσωπικά μου»

BUZZLIFE , 17.11.2018

BUZZLIFE

Μ. Ομπάμα: ο λόγος που αγκάλιασε την Ελισάβετ σπάζοντας το πρωτόκολλο

BUZZLIFE , 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή