Διαμαρτυρία κατοίκων Αγίου Ανδρέα για παρεκκλίσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Επιστολή προς δήμαρχο Λευκωσίας - Αιχμές για παρεκκλίσεις, οι οποίες πολύ απέχουν από το «ευρύτερο κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον»

Επιστολή στον δήμαρχο της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, απέστειλαν κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία, με την οποία διαμαρτύρονται για αλλοιώσεις του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής, λόγω αποφάσεων του Δήμου που αφορούν στην παραχώρηση αδειών για ανέγερση κτηρίων που δεν επιτρέπονται από το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας. Στην επιστολή –που στάληκε στις 17 Ιουνίου 2016 και την υπογράφει η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα- αφήνονται αιχμές για σχετικές παρεκκλίσεις που δόθηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το «ευρύτερο κοινό καλό και δημόσιο συμφέρον». 

Περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά 

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Ανδρέα, ανέφερε στον Πολίτη News ότι η περιοχή του Αγίου Ανδρέα είναι μια οικιστική περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος και μορφολογία των σπιτιών, οι κήποι, το πράσινο, οι ήσυχοι δρόμοι, η απουσία ηχορύπανσης (εκτός βέβαια των δυο κεντρικών δρόμων Ναυαρίνου και Αγίου Παύλου). «Με βάση τα στοιχεία αυτά έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ). Το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας περιέχει σαφείς πρόνοιες για τη διασφάλιση αυτού του χαρακτήρα. Παλαιότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η περιοχή κινδύνευσε από ένα πολυτεμαχισμό λόγω προτεινόμενης κατασκευής λεωφόρου δήθεν ‘‘για να πηγαίνουμε στην Κερύνεια (στη σημερινή οδό Ρούπελ)’’ και συνεπαγόμενες ρυμοτομήσεις σε 91 δρόμους (!). Ο σχεδιασμός αυτός θα κατέστρεφε τους κήπους της περιοχής, βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της. Αργότερα υπήρξε πιεστικός σχεδιασμός για διεύρυνση των οδών Ναυαρίνου και Γρηγόρη Αυξεντίου, αυτή τη φορά ‘‘για να πηγαίνουμε στου Μόρφου’’, με σύνθετες παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη την περιοχή. Και στις δυο περιπτώσεις, η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα αντιστάθηκε και έτσι διατηρήθηκε η περιοχή με διασφάλιση αντίστοιχης προοπτικής και μέσα από το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας. Τελικά δεν είναι αυτά τα έργα που μας έλειπαν για να πάμε στην Κερύνεια ή του Μόρφου... » πρόσθεσε.

 Παράβαση προνοιών του Τοπικού Σχεδίου 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, εξήγησε ο κ. Τσιμίλλης, είναι η αναμφισβήτητη παράβαση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, η προωθούμενη υποβάθμιση της καθαρά οικιστικής περιοχής του Αγίου Ανδρέα με την παροχή «αδειών κατά παρέκκλιση» σε εμπορικές (και άλλες;) χρήσεις, ατυχώς και με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Λευκωσίας. «Όπως προκύπτει από τις ασαφείς απαντήσεις του Δήμου στα πολύ σαφή ερωτήματα που (επίσημα και δημόσια) υπέβαλε η Επιτροπή, ουδείς σχεδιασμός υπάρχει από πλευράς του και ουδεμία στρατηγική για το πόσο θα ανεχθεί ή θα συναινέσει σε διαδοχικές παρεκκλίσεις. Η ίδια η νομοθεσία για τις παρεκκλίσεις είναι διάτρητη αφήνοντας να δοθούν τελικά, εντελώς ατεκμηρίωτα, κάθε λογής παρεκκλίσεις αχρηστεύοντας το ίδιο το Τοπικό Σχέδιο και ταυτόχρονα υποβαθμίζοντας το επιστημονικό κύρος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Στο μεταξύ, ο Δήμος ούτε έπεισε για τις (καλές, αν είναι) προθέσεις του ούτε δεσμεύτηκε πώς οι δυο πρόσφατες παρεκκλίσεις που δόθηκαν χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των ενδιαφερομένων κατοίκων, είναι συμπτώματα μιας εξ αμελείας υποβάθμισης των συνεπειών τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοπερίεργο (αλλά και ανησυχητικό) και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι ως Επιτροπή δεν υπάρχει πρόβλημα με τους όποιους επενδυτές, πέρα από το να τους υπομνήσουν τα όρια που καθορίζει η νομοθεσία στη διεκδίκηση αυτών που θεωρούν δικαιώματά τους. «Η ευθύνη όμως για αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας ανήκει αποκλειστικά στην εκτελεστική εξουσία και ειδικότερα, για την περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στον Δήμο Λευκωσίας που πρέπει να δικαιώσει τον ρόλο του ως φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» κατέληξε ο Κυριάκος Τσιμίλλης. 

Ολόκληρη η επιστολή προς Γιωρκάτζη 

Ακολουθεί η επιστολή της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Ανδρέα, προς το δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, με κοινοποίηση στο διευθυντή Πολεοδομίας, στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων, στην επίτροπο Διοικήσεως και στον πρόεδρο του ΕΤΕΚ. 

Κύριε Δήμαρχε, 

Αναφερόμαστε στην πρόσφατη επικοινωνία μαζί σας, σε διαδοχικές περιπτώσεις, σχετικά με τις αλλαγές που παρατηρούνται στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής Αγίου Ανδρέα ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Δήμου να παραχωρήσει άδειες για ανέγερση κτηρίων γραφειακών εγκαταστάσεων και κτηρίων με χαρακτηριστικά και χρήσεις που συγκρούονται τόσο με τις σαφείς πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας όσο και τις πρόσθετες απαιτήσεις για τις Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ), όπως είναι η περιοχή του Αγίου Ανδρέα. 

Θέλουμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τα θέματα αυτά ΠΡΙΝ ο Δήμος προχωρήσει στη διαμόρφωση της θέσης του για παροχή της συγκατάθεσής του στα αιτήματα για αυτού του είδους τις «αναπτύξεις». 

Σημαντικό είναι το ερώτημα που προκύπτει από τον ίδιο τον ορισμό της παρέκκλισης όπως περιέχεται στη νομοθεσία: «Οι πολεοδομικές άδειες κατά παρέκκλιση χορηγούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αρκούντως δικαιολογημένες και αιτιολογημένες οι οποίες κυρίως αφορούν την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων ανάπτυξης, που δεν είναι δυνατό με λεπτομέρεια να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν με τις ισχύουσες πρόνοιες στα Σχέδια Ανάπτυξης ή για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων και πολιτικών του κράτους που αποσκοπούν στο ευρύτερο κοινό καλό και δημόσιο συμφέρον». 

Θεωρούμε ότι οι άδειες που έχουν πρόσφατα παραχωρηθεί πολύ απέχουν από το να συνεισφέρουν στο «ευρύτερο κοινό καλό και δημόσιο συμφέρον». 

Ως κάτοικοι της περιοχής Αγίου Ανδρέα απαιτούμε όπως: 

  1. Σταματήσει η χορήγηση από τον Δήμο Λευκωσίας αδειών ή η συγκατάθεσή του για χορήγηση αδειών κατά παρέκκλιση για αναπτύξεις που παραβιάζουν τις πρόνοιες του υφιστάμενου Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας αλλοιώνοντας τον ειδικό χαρακτήρα της περιοχής. Αναφέρονται χαρακτηριστικά περιπτώσεις κατασκευής κτηρίων εκτός μεγεθών (όγκος και ύψος) και λειτουργίας χρήσεων π.χ. εμπορικών, γραφειακών, ίσως ακόμα και τουριστικών που βρίσκονται εκτός των σαφώς καθοριζόμενων και οι οποίες επηρεάζουν τις ανέσεις των κατοίκων, εντός της οικιστικής ζώνης και μάλιστα ΠΕΧ, ιδιαίτερα λαμβανομένων υπόψη και των πολλαπλάσιων αναγκών για χώρους στάθμευσης που και αυτοί, τελικά, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και δυσλειτουργικοί!
  2. Σταματήσουν να δίνονται άδειες για χώρους στάθμευσης που υποστηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες εντός της οικιστικής περιοχής Αγίου Ανδρέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε στενούς δρόμους έχουν δημιουργηθεί χώροι στάθμευσης για 150 αυτοκίνητα οι οποίοι πέραν της οχληρίας συνιστούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων!
  3. Διασφαλιστεί η απαραίτητη διαφάνεια όπως αρμόζει στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε σχέση με νέες δραστηριότητες που αφορούν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Είναι αναμφισβήτητο ότι υπήρξε αδιαφάνεια ως προς τις διαδικασίες λήψης σειράς πρόσφατων αποφάσεων. Οι κοινοτικές συνελεύσεις και παρουσιάσεις είναι χρήσιμες αλλά δεν μπορούν να υπηρετήσουν τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών για όσα έχουν ήδη αποφασιστεί και υλοποιηθεί ΕΡΗΜΗΝ τους. Η διαφάνεια διασφαλίζεται με την ειλικρινή συμβουλετική διαδικασία με τους πολίτες που έχουν εκλέξει τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, στη βάση έγκαιρης και πλήρους πληροφόρησης και με τη λογοδοσία των Αρχών. 

Θυμίζουμε την προεκλογική σας δέσμευση να κάνετε την Λευκωσία τέτοια, ώστε να είσαστε «περήφανος για αυτή» και «φιλική προς τους πολίτες της». Το ίδιο θέλουμε κι εμείς! Ατυχώς, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, η οποία ήταν ανέκαθεν περήφανη και φιλική προς τους κατοίκους της, έχει επισυμβεί μια απαράδεκτη οπισθοδρόμηση, επί της δικής σας Δημαρχίας την οποία οφείλετε να διορθώσετε. Σε μια τέτοια προοπτική, θα είμαστε κριτικοί συμπαραστάτες! 

Με τιμή

Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To Smartphone που μετατρέπεται σε tablet

Πολίτης News, 07:46 (τελευταία ενημέρωση 07:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε υποεπιτροπή για το Brexit οι πρωθυπουργοί Σκωτίας και Ουαλίας

Πολίτης News, 07:34 (τελευταία ενημέρωση 07:34)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδροί άνεμοι στην Πάφο-Δρόμοι κλειστοί λόγω κακοκαιρίας

Πολίτης News, 07:25 (τελευταία ενημέρωση 07:25)

Επιστροφή
στην αρχή