Διαμάχη για την παραλία Κόννος στον Πρωταρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο κ. Πυρίλλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω ακτή, κάνοντας λόγο για «παραλία υψηλού κινδύνου»

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Κινήματος Οικολόγων και δημάρχου Παραλιμνίου, με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του Θεόδωρου Πυρίλλη ότι στην παραλία Κόννος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των λουομένων σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Ο κ. Πυρίλλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω ακτή, κάνοντας λόγο για «παραλία υψηλού κινδύνου» εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους και της πυκνής βλάστησης που παρατηρείται στην περιοχή, αλλά και της έλλειψης επαρκών εξόδων από την παραλία. Όπως είπε, υπάρχει μόνο ένα στενό δρομάκι που εξυπηρετεί τους επισκέπτες, παραπλεύρως του οποίου σταθμεύουν δεκάδες αυτοκίνητα και ως εκ τούτου είναι δύσκολη η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων. Η παραλία Κόννος δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Ο Θ. Πυρίλλης έθεσε επιτακτικά θέμα διάνοιξης δεύτερου δρόμου για την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων. Αντίθετη άποψη έχει το Κίνημα Οικολόγων για το θέμα. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως για τη σημερινή κατάσταση στον Κόννο φέρει τεράστιες ευθύνες ο Δήμος Παραλιμνίου, επισημαίνοντας ότι αντί για διάνοιξη δεύτερου δρόμου θα πρέπει να κλείσει και ο υφιστάμενος. «Ο δήμαρχος Παραλιμνίου κατηγορεί τους Οικολόγους ότι δήθεν εναντιώνονται στα έργα πυρασφάλειας. Ουδέν αναληθέστερον», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο καλεί τον δήμαρχο να πάρει θέση στην πρόταση του Τμήματος Δασών για απαγόρευση της χρήσης του δρόμου. «Αν νομίζει ο κ.δήμαρχος ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς στην παραλία του Κόννου ένα στενό δρομάκι θα αντέξει στον πανικό εκατοντάδων ανθρώπων και αυτοκινήτων, είναι εκτός πραγματικότητας. Αν νομίζει ο δήμαρχος ότι ένα τελεφερίκ θα αντέξει την πίεση χιλιάδων ανθρώπων που θα θέλουν να εγκαταλείψουν την παραλία σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι επίσης εκτός πραγματικότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι Οικολόγοι κατηγορούν τον δήμαρχο Παραλιμνίου ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κοινωνικό αίσθημα μετά την πύρινη καταστροφή στην Ανατολική Αττική, ζητώντας τη διάνοιξη δεύτερου δρόμου σε μια περιοχή πευκόφυτη και δασική. Το Κίνημα Οικολόγων ζητά κλείσιμο του υφιστάμενου δρόμου, υποστηρίζοντας ότι οι λουόμενοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στην παραλία πεζοί, όπως γίνεται σε πολλές άλλες παραλίες. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για να εξευρεθεί τρόπος προέκτασης του υφιστάμενου δρόμου της παραλίας Κόννος, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια διεξόδου του κοινού και ευκολότερη πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Επιστροφή
στην αρχή