Διαφώνησε και ο Συλλούρης -Απογοητευμένος από τη Ρωσία για Άκουγιου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ο Δημήτρης Συλλούρης πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις της Rosatom, όπως άφησε να νοηθεί τις προάλλες ο Ρώσος πρέσβης - Διαβήματα Κυβέρνησης

Εκτεθειμένος μένει ο Ρώσος πρέσβης Στάνισλας Οσάτσι για τις δηλώσεις του, με τις οποίες άφησε να νοηθεί ότι Κύπριοι αξιωματούχοι πείστηκαν για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του «Π», και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είχε αντιδράσει εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, και ο κ. Συλλούρης είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom αν μπορεί να έχει την περιβαλλοντική μελέτη για την ασφάλεια του σταθμού, για να λάβει την απάντηση πως η έκθεση αυτή αποτελεί ιδιοκτησία της τουρκικής κυβέρνησης. Την απάντηση αυτή είχαν λάβει και σε άλλη συνάντηση με τη Rosatom αξιωματούχοι του Υπουργείου Ενέργειας, όπως έγραψε χθες ο «Π».


Η συνάντηση του κ. Συλλούρη με εκπροσώπους της εταιρείας, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της Rosatom της Κεντρικής Ευρώπης Βαντίμ Τίτοβ, έγινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τον Μάρτιο του 2017 και είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο κ. Οσάτσι. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ρώσος πρέσβης καθώς και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Διαβεβαιώσεις

Ο κ. Συλλούρης είχε σημειώσει πως η Κύπρος έχει λόγο ως γειτονικό κράτος, αλλά και ότι η επικοινωνία δεν είναι εφικτή λόγω της πολιτικής κατάστασης. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως διαφωνεί λόγω και του ενδεχομένου τα κατεχόμενα να λαμβάνουν ηλεκτρισμό που θα παράγεται στο Άκουγιου, πέρα από τις ανησυχίες και για τους άλλους κινδύνους.
Οι εκπρόσωποι της Rosatom διαβεβαίωσαν την κυπριακή πλευρά πως η εταιρεία δεν κινείται με πολιτικά κριτήρια, με τον κ. Οσάτσι να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να μεταφερθεί τεχνογνωσία στην Τουρκία, καθώς τον σταθμό θα τον διαχειρίζεται η εταιρεία.


Πηγές από τη Βουλή ανέφεραν πως ο κ. Συλλούρης έχει ενεργήσει προληπτικά για το θέμα, μεταξύ άλλων με τις επαφές που είχε πέρσι με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Συλλούρης πιθανόν να επικοινωνήσει με τον κ. Οσάτσι για να επαναλάβει τις θέσεις του.

Διαβήματα κυβέρνησης


Νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στις αναγκαίες παραστάσεις και στα αναγκαία διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «ένας τέτοιος σταθμός σε αυτό το σημείο επηρεάζει τη χώρα μας πολύ περισσότερο από το μεγαλύτερο μέρος της ίδιας της τουρκικής επικράτειας».


Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, ούτε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τερματίσει τα σχέδια κατασκευής καθώς και τις αναφορές στην Έκθεση Προόδου του Ιουλίου να διαβουλευθεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, ούτε και τις εκκλήσεις να υιοθετήσει τη Συνθήκη του Espoo για συνεννόηση γειτονικών χωρών σχετικά με τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αντιδρούν και στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις και στα κατεχόμενα προκάλεσαν οι εξελίξεις στη διαδικασία ανέγερσης του σταθμού στο Άκουγιου. Μιλώντας στην εφημερίδα «Kibris», ο γ.γ. της Κίνησης Πράσινη Ειρήνη, Ντογάν Σαχίρ, επεσήμανε πως ατυχήματα μπορούν να υπάρξουν ακόμα και σε χώρες με την πιο προηγμένη τεχνολογία, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι το πρώτο τέτοιο περιστατικό έγινε στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τον κ. Σαχίρ το πυρηνικό εργοστάσιο θα επηρεάσει άμεσα την Κύπρο καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακόμα και αν υπάρξει η παραμικρή διαρροή ραδιενέργειας στο νερό που μεταφέρεται στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Για «ωρολογιακή βόμβα» έκανε λόγο ο Χασάν Σερπτέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου Τ/Κ βιολόγων.
Το μόνο τ/κ πολιτικό κόμμα που σχολίασε το θέμα ήταν το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP), του οποίου ο γ.γ. Μουράτ Κανατλί επεσήμανε πως ένα ατύχημα στο Άκουγιου θα επηρεάσει κυρίως την περιοχή της Κερύνειας και τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Ακόμα, τόνισε, θα επηρεαστεί το θαλάσσιο οικοσύστημα όλης της Κύπρου, υπενθυμίζοντας πως παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων.


Για τους κινδύνους προειδοποίησε χθες και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), σημειώνοντας σε ανακοίνωση πως μόλις επτά χρόνια μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα και την αλλαγή πλεύσης πολλών κρατών και ειδικότερα της ΕΕ από την πυρηνική ενέργεια προς τις ΑΠΕ, υλοποιείται μια λανθασμένη και επικίνδυνη πολιτική που ενδεχομένως εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Τονίζεται ακόμα πως ο σταθμός «κτίζεται σε τεταμένη περιοχή, με σωρεία εσωτερικών προβλημάτων και είναι ορατός ο κίνδυνος ο σταθμός να βρεθεί στο στόχαστρο μιας στρατιωτικής ή τρομοκρατικής επίθεσης». Προστίθεται πως το γεγονός ότι οι εργασίες γίνονται σε μικρή απόσταση από την Κύπρο και άλλα κράτη και σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, δίνει το νομικό και επιστημονικό έρεισμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε άλλους εμπλεκόμενους, να κάνουν επίσημα και εντονότερα διαβήματα.


Επιστροφή
στην αρχή