Δέσμευση από Emma Capital να μετάσχει στην Ελληνική Τράπεζα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γνωστοποιήθηκε ότι η τσεχική Emma Alpha- η μητρική της οποίας είναι μεγαλομέτοχος του ομίλου ΟΠΑΠ- δεσμεύεται να τοποθετήσει έως και 50 εκατ. ευρώ

Δεδομένη, ανεξάρτητα από τη στάση των υφιστάμενων μετόχων, θεωρείται πλέον η επιτυχία της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να απορροφήσει τις τραπεζικές εργασίες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Οπως είχε αποκαλύψει ο «Π» τη Δευτέρα η Ελληνική θα αναλάβει δίκτυο, προσωπικό, καταθέσεις και δάνεια της ΣΚΤ στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ για τις 22 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης η οποία θα αποφασίσει την αύξηση.

Οι συμφωνίες


Μετά τις συμφωνίες με την Pimco (η οποία θα τοποθετήσει 50 εκατ. ευρώ), τη Δήμητρα Επενδυτική (η οποία δεσμεύεται να τοποθετήσει έως και 50 εκατ. ευρώ) χθες γνωστοποιήθηκε ότι η τσεχική Emma Alpha (η μητρική της οποίας είναι μεγαλομέτοχος του ομίλου ΟΠΑΠ) δεσμεύεται να τοποθετήσει έως και 50 εκατ. ευρώ αγοράζοντας μετοχές που δεν θα καλυφθούν κατά την άσκηση των δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση των 150 εκατ. ευρώ θα γίνει με δύο τρόπους: τα 100 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων κεφαλαίου και τα 50 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση (η Pimco μέσω της Poppy Sarl). Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, προτεραιότητα συμμετοχής (δικαίωμα) στην αύξηση έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι προκειμένου να διατηρήσουν τα ποσοστά τους. Αν δεν τα ασκήσουν ή δεν τα πωλήσουν, δημιουργείται ένα κενό. Η διοίκηση της Ελληνικής διασφάλισε την κάλυψη αυτό του κενού ακόμη και αν κανένας άλλος από τους υφιστάμενους μετόχους (πέραν της Δήμητρας που έχει ήδη δεσμευτεί) δεν ασκήσει το δικαίωμά του να μετάσχει στην αύξηση.

Το παρασκήνιο


Πληροφορίες του «Π», πάντως, αναφέρουν ότι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μετέχουν στην αύξηση της Ελληνικής και η Emma Alpha θα χρειαστεί να τοποθετήσει ποσό πολύ μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ, που είναι η οροφή της επένδυσής της.
Ο πιο σημαντικός μεγάλος μέτοχος που θα μετάσχει είναι η Third Point (κατέχει σήμερα το 26,19%), ασκώντας τα δικαιώματα που αναλογούν στο ποσοστό της, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειές της από την αρχική επένδυσή της στην Ελληνική. Αν δεν ασκήσει τα δικαιώματά της η ζημιά της Third Point θα φτάσει στο 80%.
Ερωτηματικό αποτελεί η Wargaming (κατέχει σήμερα το 24,91%), η οποία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Το σενάριο να μην μετάσχει στην αύξηση -και να δει το ποσοστό της να περιορίζεται- δεν είναι απομακρυσμένο. Σε κάθε περίπτωση η είσοδος και της Emma καθιστά ακόμη πιο διευρυμένη τη νέα μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μετοχολόγιο η Δήμητρα Επενδυτική κατέχει το 10,05%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης 5.37% και το 32,95% ανήκει στο ευρύ επενδυτικό κοινό, μεταξύ των οποίων ξένοι θεσμικοί και η Εκκλησία.
Η Δήμητρα Επενδυτική έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για το ποσοστό που της αναλογεί στην Έκδοση Δικαιωμάτων, και επιπλέον, για τέτοιο αριθμό μετοχών -για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή από άλλους μετόχους- ώστε να κατέχει το 20,09% των μετοχών. Η Δήμητρα Επενδυτική έχει επίσης δεσμευτεί να εγγραφεί και για επιπρόσθετες μετοχές, αν ζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, Η συνολική επένδυση της Δήμητρα Επενδυτική δεν θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ της Emma Alpha 

Η Emma Alpha είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της Emma Capital Ltd, έναν διεθνή επενδυτικό όμιλο με επενδύσεις στην Ευρώπη, στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Χωρών και στην Ασία. Εχει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, με έμφαση τη χρηματοδότησή ιδιωτών, εταιρείες τυχερών παίγνιων και διανομή φυσικού αερίου. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της Home Credit, μιας εταιρείας παροχής μικροπιστώσεων σε Αμερική, Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) και Ευρώπη.
H πιο γνωστή επένδυση σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η αγορά του 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ, τις οποίες κατείχε το ελληνικό Δημόσιο.
Η Emma Alpha έχει δεσμευθεί να εγγραφεί για μετοχές μέχρι το μέγιστο ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή από τους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής. Ο αριθμός μετοχών, αν υπάρχουν, που θα δοθούν στην Emma Alpha βρίσκεται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. H Ελληνική ανέλαβε την υποχρέωση να πληρώσει στην Emma Alpha προμήθεια ύψους 4,5% ως προς το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η Emma Alpha εγγραφεί ή όχι. Ανάλογα με το ποσοστό εξάσκησης των δικαιωμάτων, το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας θα κυμανθεί μεταξύ 0% και 17,3%.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Aιτήσεις «μόνιμης κατοικίας» μέσω κινητού για τους Eυρωπαίους

Πολίτης News, 21.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη στην Κερύνεια ο Σλοβάκος συνεργός του «Σήφη»

Πολίτης News, 21.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Walk for Truth: Παραδόθηκαν για επαναπατρισμό τέσσερις τοιχογραφίες

Πολίτης News, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή