Δεν θέλει αυξήσεις στα σκύβαλα η ΠΟΒΕΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΠΟΒΕΚ απευθύνει έκκληση στις τοπικές αρχές να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων στα επαγγελματικά υποστατικά.

Παρέμβαση στο θέμα των επικείμενων αυξήσεων στα τέλη σκυβάλων έκανε χθες με ανακοίνωσή της η ΠΟΒΕΚ, απευθύνοντας έκκληση στις τοπικές αρχές να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις στα επαγγελματικά υποστατικά.
Η ΠΟΒΕΚ κάνει αναφορά στην πρόσφατη τροποποίηση του περί δήμων νόμου για αύξηση της οροφής στα τέλη σκυβάλων για οικιστικά υποστατικά και μιλά για επιβολή αύξησης και στα επαγγελματικά υποστατικά από τη Βουλή, στα 854 ευρώ. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου δεν επιβλήθηκε καμία αύξηση στις οροφές των τελών που αφορούσαν κατηγορίες καταναλωτών άλλες από τις οικίες. Εν ολίγοις, η Βουλή αύξησε από 170 σε 250 ευρώ την οροφή για τα οικιστικά υποστατικά μόνο, αφού ενημερώθηκε από την Ένωση Δήμων ότι οι υφιστάμενες οροφές για επαγγελματικά υποστατικά δεν έχουν ακόμα καλυφθεί από τα τέλη που υποβάλλονται, συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να αυξηθούν και δεν αυξήθηκαν. Αυτό που αποφασίστηκε να γίνει ήταν η μετατροπή των ανώτατων επιτρεπόμενων τελών από λίρες σε ευρώ και στρογγυλοποίηση του ποσού όπου ήταν αναγκαίο.


Ωστόσο, το γεγονός ότι η Βουλή δεν αύξησε τις οροφές των τελών για τα επαγγελματικά υποστατικά δεν σημαίνει ότι τα τέλη θα μείνουν αναλλοίωτα. Από τη στιγμή που οι δήμοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα ποσά λόγω της απόφασης να παραδίδουν τα σκύβαλα στη μονάδα διαχείρισης στην Κόση αντί στον Κοτσιάτη ή σε άλλες χωματερές, είναι αναμενόμενο ότι θα επιβάλουν αυξημένα τέλη και στα επαγγελματικά υποστατικά. Βάσει του νέου νόμου, όμως, αυτές οι αυξήσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν το 14% ετησίως, ούτε την οροφή που προβλέπεται στον νόμο για κάθε κατηγορία καταναλωτών.


Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΒΕΚ καλεί τις τοπικές αρχές να καταβάλουν συλλογικές προσπάθειες ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μείωση των ποσοτήτων σκυβάλων, αλλά και τρόποι μείωσης του διαχειριστικού κόστους αποβλήτων.


Όπως αναφέρει η ΠΟΒΕΚ «δεν είναι του παρόντος ως οργάνωση να αναφερθούμε σε λάθη, παραλήψεις και λανθασμένες αποφάσεις αναφορικά με τους χειρισμούς οι οποίοι έγιναν και βρεθήκαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση που για κάποιους η επιβολή αυξημένων τελών στα σκύβαλα είναι μονόδρομος». Προσθέτει ότι οι χιλιάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις «ακόμη να συνέλθουν από τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι επιβαρύνονται υποχρεωτικά, πέραν του δημοτικού τέλους σκυβάλων, σημαντικό κόστος από ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης των αποβλήτων τους».


Επιστροφή
στην αρχή