Δεν τα είπαν όλα στον Οδυσσέα... Πέφτει δούλεμα για επιδόματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο πρόεδρος της ΑΗΚ απάντησε πριν μερικές μέρες στις συστάσεις του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για αναθεώρηση ή και κατάργηση των επιδομάτων

Την ίδια ώρα που ο γενικός ελεγκτής επαναλάμβανε τις συστάσεις του προς την ΑΗΚ για περαιτέρω μείωση ή κατάργηση κάποιων επιδομάτων που παραχωρούνται στους υπαλλήλους, το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ κατέληγε σε συμφωνία με τις συντεχνίες για επαναφορά κάποιων επιδομάτων, των οποίων η παραχώρηση είχε ανασταλεί ή καταργηθεί το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το απέκρυψαν

Προκύπτει μάλιστα μέσα από την έκθεση του γενικού ελεγκτή για την ΑΗΚ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ότι τουλάχιστον δύο φορές ο πρόεδρος της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός απέκρυψε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη τις διαπραγματεύσεις του οργανισμού με τις συντεχνίες για αποκατάσταση ή και επαναφορά κάποιων επιδομάτων που είχαν μειωθεί, ανασταλεί ή καταργηθεί το 2013, στο πλαίσιο συμφωνίας των δύο μερών.

Συγκεκριμένα, ενώ ο γενικός ελεγκτής επανέλαβε πριν λίγους μήνες μέσα από το προσχέδιο της έκθεσής του, την οποία απέστειλε για σχόλια στην ΑΗΚ, τη σύσταση για «χωρίς καθυστέρηση επανεξέταση/έλεγχο, βάσει των κανονισμών, όλων των επιδομάτων που καταβάλλονται, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο δικαιολογείται η συνέχισή τους και, εάν ναι, αν ενδείκνυται η μείωσή τους», ο πρόεδρος της ΑΗΚ του απάντησε τον Ιούνιο του 2018 ότι η συμφωνία για τα επιδόματα τυγχάνει επανεξέτασης σε συναντήσεις μεταξύ της διεύθυνσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτό που δεν είπε ο κ. Μαραγκός στον γενικό ελεγκτή, ήταν πως οι διαπραγματεύσεις δεν στρέφονταν προς την κατεύθυνση που υπεδείκνυε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης (κατάργηση ή μείωση επιδομάτων) αλλά προς την αντίθετη πλευρά: την επαναφορά κάποιων επιδομάτων που αναστάλθηκαν ή καταργήθηκαν το 2013. Και όπως ήδη έγραψε ο «Πολίτης» σε πρόσφατο ρεπορτάζ, όντως ΑΗΚ και συντεχνίες συμφώνησαν σε επαναφορά αριθμού επιδομάτων που είχαν ανασταλεί, αλλά και κάποιων που είχαν καταργηθεί, μετά από μέτρα πίεσης (αποχή από κάποιες εργασίες) που εφάρμοσε το προσωπικό. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για μείωση/αναστολή επιδομάτων προέβλεπε την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ωφελημάτων μετά την οικονομική ανάκαμψη της ΑΗΚ.

Το ξανάκαναν

Επιπλέον, πριν ακριβώς έναν χρόνο, όταν και πάλι ο γενικός ελεγκτής υποδείκνυε την ανάγκη επανεξέτασης ή και κατάργησης επιδομάτων, ο πρόεδρος της ΑΗΚ του απάντησε -προφανώς εν είδει καθησυχασμού- τον Ιούνιο του 2017 ότι η συμφωνία του 2013 για τα επιδόματα τυγχάνει επανεξέτασης μεταξύ διεύθυνσης και συντεχνιών. Δεν του είπε, όμως, ότι δεν ήταν η κατάργηση επιδομάτων που εξεταζόταν, αλλά η ανάκληση της μείωσης 25% που οι συντεχνίες είχαν δεχθεί το 2013 (επιπρόσθετα του 15% που κόπηκε μέσω νόμου)!

Σύμφωνα με τον ίδιο τον ελεγκτή, στα πρακτικά της συνάντησης διεύθυνσης-συντεχνιών στις 29/6/2017 φαίνεται πως «δεν τέθηκε από την υπηρεσία οποιοδήποτε θέμα για μείωση/κατάργηση επιδομάτων αλλά, αντίθετα, για επανεξέταση της ανάκλησης της μείωσης 25%, η οποία είχε επιβληθεί πέραν του 15% που απαιτείτο από τη νομοθεσία σε όλα τα επιδόματα για τα οποία υπήρχε σχετική πρόνοια στη συμφωνία». Η εν λόγω ανάκληση εγκρίθηκε τελικά από το δ.σ. στις 4/7/2017 και μάλιστα εγκρίθηκε και πρόσθετο επίδομα υπευθύνου μηχανικού βάρδιας.

  • Ο γενικός ελεγκτής γράφει στη φετινή του έκθεση ότι θα στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για εξέταση του θέματος των επιδομάτων, πριν την έγκριση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ για το 2019.

Αυξάνεται το κονδύλι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση Μιχαηλίδη, το κόστος των επιδομάτων για την ΑΗΚ το 2017 ήταν σχεδόν 5,8 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. το 2016 και 4,7 το 2015. Για το 2017 αυξημένο ήταν το κονδύλι, σε σχέση με εκείνο του 2016, για το επίδομα 24ώρου βάρδιας (898.561 από 877.312), το επίδομα Κυριακής (734.323 από 757.650), το επίδομα ακαθάρτου εργασίας (74.803 από 62.925), τα οδοιπορικά (67.663 από 56.705), το επίδομα επιφυλακής (42.710 από 31.130), κ.ά. Για κάποια επιδόματα το κονδύλι μειώθηκε εντός του 2017.

Έντονες απόψεις διατηρεί ο γενικός ελεγκτής ιδιαίτερα για το επίδομα γεύματος εκτός έδρας και θεωρεί πως δεν πρέπει να παραχωρείται στο τεχνικό προσωπικό.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση Προεδρίας σε όσα λέγονται για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Πολίτης News, 12:15 (τελευταία ενημέρωση 12:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαφωνεί με μη συμμετοχή Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή ο Κληρίδης

Πολίτης News, 11:48 (τελευταία ενημέρωση 11:48)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε αποθήκη στο λιμάνι Λεμεσού

Πολίτης News, 11:45 (τελευταία ενημέρωση 11:45)

Επιστροφή
στην αρχή