Δεν πτοούν οι παραιτήσεις την Μέι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Η Τερέζα Μέι τόνισε ότι η πρόταση αποτρέπει το ενδεχόμενο «μη συμφωνίας» με την ΕΕ, το οποίο θα έπληττε τα συμφέροντα της χώρας.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι υπερασπίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων την πρόταση που υιοθετήθηκε από το υπουργικό της συμβούλιο για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.
 
Παρά τις παραιτήσεις των υπουργών Brexit και Εξωτερικών που εν τέλει διαφώνησαν με την πρόταση θεωρώντας ότι οδηγεί σε ένα υπερβολικά «μαλακό» Brexit, η κα Μέι είπε ότι αυτό είναι «το σωστό Brexit».
 
Τόνισε ότι η πρόταση αποτρέπει το ενδεχόμενο «μη συμφωνίας» με την ΕΕ, το οποίο θα έπληττε τα συμφέροντα της χώρας.
 
Από την άλλη, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την τελωνειακή ένωση και από την ενιαία αγορά, θέτοντας τέρμα και στην ισχύ της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών προς το βρετανικό έδαφος.
 
Ευχαρίστησε δε τους παραιτηθέντες Ντέιβιντ Ντέιβις και Μπόρις Τζόνσον για την προσφορά τους στην κυβέρνηση.
 
Παίρνοντας το λόγο ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για κυβερνητική κρίση, προσθέτοντας ότι αποδεικνύεται πως «αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να επιτύχει μία καλή συμφωνία για τη Βρετανία».
 
Σχολίασε δηκτικά ότι «η ψευδαίσθηση συμφωνίας στο υπουργικό συμβούλιο επέζησε μόλις για 48 ώρες», προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πρόταση για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ «πήρε δύο χρόνια να συνταχθεί και δύο ημέρες για να καταρρεύσει».
 
Κάλεσε δε εμμέσως την πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, υπαινισσόμενος ότι μόνο οι Εργατικοί μπορούν να πετύχουν μία καλή συμφωνία για το Brexit.
 
Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ σχολίασε ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί στον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, αλλά ότι έπρεπε να έχει αποπεμφθεί διότι συνιστούσε «εθνική ντροπή». Κάλεσε δε την κα Μέι να εισακούσει τις φωνές των επιχειρήσεων και των πολιτών εναντίον ενός σκληρού Brexit και να επιλέξει την παραμονή στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση.
 
«Η απάντηση είναι ένα απόλυτο και κατηγορηματικό ‘όχι’», απάντησε η κα Μέι.
 
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ επέμεινε ότι «τώρα που έφυγαν οι φονταμενταλιστές Brexiteers πρέπει να γίνει συζήτηση για παραμονή στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά».


Επιστροφή
στην αρχή