«Δεν μπορούν να ζητούν οπτικό υλικό από χειρουργεία οι ασφαλιστικές»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να ζητούν από ασφαλιζόμενο την προσκόμιση οπτικού υλικού από μια επέμβαση αναφέρει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να ζητούν από ασφαλιζόμενο την προσκόμιση οπτικού υλικού από μια επέμβαση, ως προϋπόθεση για αποζημίωση χειρουργικής επέμβασης ασφαλιζόμενου πελάτη, αναφέρει σε σημείωμά του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Το σημείωμα από το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, εξεδόθη ύστερα από εξέταση παραπόνου που υποβλήθηκε από συγκεκριμένη ασφαλιζόμενη, βάσει του οποίου, η ασφαλιστική εταιρεία, πέραν από τα τεκμήρια πληρωμής διαγνωστικών εξετάσεων, αποτελέσματα ιστοπαθολογικών εξετάσεων και ευρημάτων και το ειδικό έντυπο της εταιρείας συμπληρωμένο από τον θεράποντα ιατρό, η ασφαλιστική εταιρεία απαιτούσε από την ασφαλιζόμενη να προσκομίσει DVD στο οποίο ήταν καταγεγραμμένη η επέμβαση, ώστε να εξετάσει το αίτημα της ασφαλιζόμενης για κάλυψη των ιατρικών εξόδων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης του παραπόνου, το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ζήτησε απόψεις από όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί σύσταση από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία  «οι ασφαλιστικές εταιρείες στο στάδιο απαίτησης αποζημίωσης από πελάτη ασφαλιζόμενο για χειρουργική επέμβαση, επιτρέπεται να συλλέγουν από τον ίδιο, ως τεκμήριο της επέμβασης, ιατρικό πιστοποιητικό και/ή απόδειξη πληρωμής και/ή βιοψία με σκοπό να αποφασίσουν κατά πόσον θα του καταβάλουν αποζημίωσης και/ή να καθορίσουν το ύψος της αποζημίωσης».

Η Επίτροπος σημειώνει δε πως «τυχόν χορήγηση/προσκόμιση του σχετικού ψηφιακού δίσκου/βιντεοκασέτας στην ασφαλιστική εταιρεία, εκ πρώτης όψεως, παραβιάζει τις άρθρου 4 (Ι) (β) του Νόμου, αφού τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται σε αυτό/αυτή υφίστανται μεταγενέστερη επεξεργασία ασυμβίβαστη με τους σκοπούς για τους οποίους είχαν αρχικά συλλεχθεί».

Αναφέρει ακόμη πως «επιπρόσθετα, παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 4(1)(γ) του Νόμου, αφού τα προσωπικά δεδομένα που καταγράφονται στο ψηφιακό δίσκο/βιντεοκασέτα είναι περισσότερα από ότι απαιτείται ενόψει των σκοπών της επεξεργασίας, που είναι η εξέταση της απαίτησης για καταβολή αποζημίωσης».

«Είναι σαφές από τα ανωτέρω ότι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ στις ασφαλιστικές εταιρείες να απαιτούν οτιδήποτε πέρα από τις πληροφορίες που καταγράφονται στη Σύσταση», υπογραμμίζει στο σημείωμά του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Σε περιπτώσεις που οι ασφαλιστικές εταιρείες επιμένουν στην προσκόμιση ψηφιακού δίσκου ή και βίντεο για μια επέμβαση, τότε «οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν (νομίμως υποβληθέν) παράπονο  στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει τέλος ότι η παραπονούμενη και η ασφαλιστική εταιρεία, κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό, ο οποίος επιτεύχθηκε χάριν στην συναινετική στάση της παραπονούμενης.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός της Interpol το Κόσοβο - Τα νέα μέλη

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή