Δεν μειώνονται οι μισθοί λόγω ΑΤΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετικά απάντησε και η ΟΕΒ στο κάλεσμα της υπ. Εργασίας να μην μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα λόγω του αρνητικού προσήμου της ΑΤΑ.

Δεν αναμένονται τελικά μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα εκεί και όπου εφαρμόζεται η ΑΤΑ, λόγω του αρνητικού πληθωρισμού και της μείωσης του τιμαριθμικού επιδόματος, αφού και η ΟΕΒ έκανε επίσης δεκτή σχετική έκκληση της υπουργού Εργασίας. Η απόφαση της ΟΕΒ δόθηκε χθες στην υπουργό και με αυτήν ολοκληρώθηκαν, χωρίς εκπλήξεις, οι τοποθετήσεις όλων των κοινωνικών εταίρων επί του θέματος. Σημειώνεται ότι η υπουργός Εργασίας απέστειλε επιστολή σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ) πριν από το τέλος του χρόνου ζητώντας στην ουσία να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες για το θέμα και κυρίως από τις εργοδοτικές οργανώσεις δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε μειώσεις μισθών λόγω του αρνητικού προσήμου της ΑΤΑ για το 2017. «Ενόψει του γεγονότος ότι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή κατά το 2017 αναμένεται να έχει αρνητικό πρόσημο, σας καλώ όπως με βάση το πνεύμα συνεργασίας που έχετε επιδείξει σε όλα τα θέματα που έχουμε συζητήσει μέχρι σήμερα, συμφωνήσετε στην πρότασή μου όπως να μην εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του 2017 οποιαδήποτε μείωση στους μισθούς των εργαζομένων λόγω ΑΤΑ», έγραφε μεταξύ άλλων στις 21 Δεκεμβρίου η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου στους κοινωνικούς εταίρους, ζητώντας τις απαντήσεις τους μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Η ΟΕΒ απάντησε θετικά την τελευταία ημέρα της χρονικής προθεσμίας που είχε θέσει η υπουργός, μετά από έντονο προβληματισμό και συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής και αφού πρώτα εξέτασε το ζήτημα σε συνεδρίαση του προεδρείου της. Θετικά στην έκκληση της υπουργού απάντησαν τις προηγούμενες ημέρες οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν γινόταν αποδεκτή η εισήγηση της υπουργού, οι μειώσεις μισθών εκεί και όπου εφαρμόζεται η ΑΤΑ θα ήταν αναπόφευκτη, αφού μόλις χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως το τιμαριθμικό επίδομα περιορίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2017 στο 24,83% του βασικού μισθού από 30% περίπου που ήταν όταν πάγωσε στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι το τιμαριθμικό επίδομα πάγωσε στο 27,99 για τον δημόσιο τομέα το 2012.

Ναι μεν, αλλά η ΟΕΒ

Στη θετική απάντηση της ΟΕΒ προς την υπουργό, που υπογράφει ο γ.δ. της ομοσπονδίας Μιχάλης Αντωνίου, είναι έκδηλος ο προβληματισμός της για το θέμα αλλά και οι ισχυρές απόψεις που διατηρεί για το ζήτημα. Μάλιστα σε απάντηση του ο γ.δ. της ΟΕΒ επαναλαμβάνει και τη διαχρονική θέση της ομοσπονδίας για κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ, χαρακτηρίζοντάς τον αναχρονιστικό και επιζήμιο.

«Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει επανειλημμένα περιγράψει τις θέσεις της για τον χαρακτήρα, τον τρόπο λειτουργίας και το περιεχόμενο του θεσμού της ΑΤΑ, όπως έχει επί δεκαετίες εφαρμοστεί στην πράξη. Χωρίς να επαναλαμβάνουμε τις απόψεις μας στο παρόν έγγραφο, θεωρώ δεοντολογικά ορθό να υπογραμμίσω για ακόμα μια φορά ότι η ΟΕΒ δεν εγκαταλείπει ούτε στο ελάχιστο τις επί της ουσίας προτάσεις της, αλλά ούτε και την πάγιά της θέση για κατάργηση του αναχρονιστικού και επιζήμιου αυτού θεσμού. Θέλω επίσης για σκοπούς τάξης να διευκρινίσω ότι, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο οι προσπάθειές σας δεν οδηγήσουν σε συμφωνία εντός των χρονικών πλαισίων που θέτετε, η κάθε πλευρά θα ακολουθήσει τον δρόμο της και η ΟΕΒ για το θέμα της ΑΤΑ θα καθοδηγήσει τα μέλη της, μόλις ο διάλογος κηρυχθεί από εσάς άγονος, να υλοποιήσουν τις πρόνοιες των συλλογικών τους συμβάσεων. Με τις πιο πάνω διευκρινίσεις, η ΟΕΒ αποδέχεται την έκκλησή σας και είναι αμέσως στη διάθεσή σας για έναρξη εντατικού διαλόγου, με στόχο τη συνολική ρύθμιση του ζητήματος το ταχύτερο δυνατό για το καλό της οικονομίας και του τόπου γενικότερα», σημειώνει ο κ. Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι και το ΚΕΒΕ στην απάντησή του προς την υπουργό Εργασίας έθετε προϋποθέσεις για τη συναίνεσή του στην έκκληση της κ. Αιμιλιανίδου, ζητώντας μεταξύ άλλων όπως «στην τελική ρύθμιση για την ΑΤΑ θα περιλαμβάνεται και πρόνοια η οποία θα αναφέρει ότι η ΑΤΑ θα αρχίσει να παραχωρείται μόνο όταν το τιμαριθμικό επίδομα φτάσει στο ποσοστό που αυτό παγοποιήθηκε για τον κάθε κλάδο ή επιχείρηση ξεχωριστά».

Ραντεβού τη Δευτέρα

Αν και ο επικείμενος διάλογος για ρύθμιση της ΑΤΑ δεν αναμένεται χωρίς δυσκολίες, λόγω κυρίως των θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων, η υπουργός Εργασίας, μετά τη θετική ανταπόκριση και της ΟΕΒ στην έκκλησή της, ευχαρίστησε όλους τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση της πρότασής της. Πρόταση που σύμφωνα με την υπουργό αφορά τη μη εφαρμογή οποιασδήποτε μείωσης στους μισθούς των εργαζομένων λόγω Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) κατά τη διάρκεια του 2017.

Η υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση, διαβεβαίωσε παράλληλα τους κοινωνικούς εταίρους ότι θα συνεχίσει εντατικά τον διάλογο για την τελική ρύθμιση της ΑΤΑ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Μάλιστα, με επιστολή που απέστειλε χθες τόσο στις συντεχνίες όσο και στις εργοδοτικές οργανώσεις καλεί όλους τους κοινωνικούς εταίρους σε νέα συνάντηση για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί για συνέχιση του διαλόγου.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο συμφωνήθηκε ότι η ΑΤΑ θα παραχωρείται πλέον στο 50% μία φορά τον χρόνο – και όχι δύο φορές- κάθε 1η Ιανουαρίου και νοουμένου ότι το 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης - και εφόσον υπάρχει πληθωρισμός.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή