Δεν λένε αλήθεια στους γιατρούς για τις αμοιβές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε πλήρη σύγχυση ο ιατρικός κόσμος λόγω παραπληροφόρησης - Θα παίρνουν περισσότερα από το ΓεΣΥ σύμφωνα με μελέτη του ΟΑΥ, την οποία «έθαψε» ο ΠΙΣ

Σε σύγχυση τελεί ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις αμοιβές του σε συνθήκες ΓεΣΥ. Από τα πιο επίσημα χείλη γίνεται λόγος για παραπληροφόρηση, ενώ την ίδια ώρα στα γραφεία κάποιων καταχωνιάζονται επίσημα στοιχεία και δεδομένα που αφορούν μελέτες που έχουν διεξαχθεί με σκοπό τη σωστή και ενδελεχή ενημέρωση των γιατρών.

Για εκστρατεία δυσφήμισης του ΓεΣΥ και εργολαβία τρομοκράτησης του κόσμου από τον ΠΙΣ κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης μέσω του twitter. «Πέστε μας αλήθεια πόσα θα χάσετε; Μιλήστε με νούμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Δεν διστάζει να μιλήσει για 50-60 φοροφυγάδες (γιατρούς) που βρίσκουν πλάτες πολιτικών που τους στηρίζουν και στερούν τη δωρεάν υγεία από τον κόσμο για να πλουτίζουν οι λίγοι. Κάθε μέρα, λέει, πεθαίνει κόσμος για να συντηρείται το σύστημά τους. Ο Γ. Παμπορίδης προειδοποιεί και για τα χειρότερα. Δηλαδή, για κάποιους πολιτικούς που ετοιμάζονται να ζητήσουν αναβολή της εφαρμογής του νόμου του ΓεΣΥ, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του «Π» που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Κερδίζουν, δεν χάνουν

Πάντως, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), τα εισοδήματα των γιατρών στο ΓεΣΥ αυξάνονται έως και 30% σε κάποιες ειδικότητες. Η μελέτη, την οποία επικαλέστηκε το τελευταίο διάστημα σε δύο περιπτώσεις ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, προχωρεί σε μια «ακτινογραφία» των αμοιβών των γιατρών σήμερα (για κάθε ειδικότητα ξεχωριστά), συγκριτικά με αυτές που θα λαμβάνουν σε περιβάλλον Γενικού Σχεδίου Υγείας. Έχουν, δηλαδή, ετοιμαστεί αναλυτικοί πίνακες και για τις 32 ειδικότητες, οι οποίοι εστάλησαν, πριν από τρεις περίπου βδομάδες, τόσο στον υπουργό Υγείας όσο και στον πρόεδρο του ΠΙΣ δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, καμία επιστημονική εταιρεία δεν έχει πάρει στα χέρια αυτούς τους πίνακες, με τους γιατρούς να εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, αφού η πληροφόρηση που λαμβάνουν είναι αποσπασματική και πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο «Π» επικοινώνησε με τρεις ιατρούς, διαφορετικών ειδικοτήτων (παθολόγο, καρδιολόγο, αιματολόγο), οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι μια τέτοια μελέτη δεν έχει φτάσει κοντά τους ακόμη. Αξιοσημείωτη είναι πάντως η παρατήρηση ενός εκ των τριών ιατρών για τις τοπικές συνελεύσεις που πραγματοποιεί ο ΠΙΣ ενημερώνοντας τα μέλη του για την επικείμενη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην ενημερωτική συνάντηση των ιατρών των Ιατρικών Συλλόγων της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για την εν λόγω μελέτη. Η ενημέρωση που είχαν οι γιατροί, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ιατρό, αφορούσε μελέτη που διενήργησε η Εταιρεία Deloitte για λογαριασμό του ΠΙΣ και σε γενική πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των γιατρών «η οποία άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτές θα μειωθούν κατακόρυφα». Προκλήθηκε, μάλιστα, μεγάλη αναστάτωση, ενώ στη συνέλευση παρευρέθηκαν πέραν των 200 ιατρών.

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι

Χθες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», το κατώφλι του ΟΑΥ ανέβηκε ομάδα ιατρών με ειδικότητα την ωτορινολαρυγγολογία. Μια ειδικότητα που σε συνθήκες ΓεΣΥ αναμένεται να δει τα εισοδήματά της να αυξάνονται, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη και τη σχετική ενημέρωση που είχαν οι γιατροί. Η συνάντηση κράτησε μερικές ώρες και επεξηγήθηκε ενδελεχώς στους ωτορινολαρυγγολόγους ο τρόπος υπολογισμού των αμοιβών τους, σήμερα και στο ΓεΣΥ. Ο Οργανισμός, για τη διεξαγωγή της μελέτης, έλαβε υπόψη του την αμοιβή που παίρνουν σήμερα οι γιατροί στη βάση των τιμών των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων στατιστικών δεδομένων. Για παράδειγμα:

  • Σήμερα ένας ωριλά λαμβάνει 90-110 ευρώ για ρινική ενδοσκόπηση. Κάποιες όμως επισκέψεις (συγγενείς, φίλοι, γνωστοί κ.λπ.) δεν χρεώνονται (20% περίπου). Εάν αφαιρέσουμε το 20% από τον μέσο όρο των επισκέψεων, ο γιατρός σήμερα «καθαρίζει» 80 ευρώ για κάθε ρινική ενδοσκόπηση (90+110=200/2=100*20%=20. Άρα =100-20=80 ευρώ).
  • Σε συνθήκες ΓεΣΥ, ο γιατρός θα πληρώνεται όχι μόνο για την ιατρική πράξη αλλά και για την επίσκεψη (βίζιτα). Συνεπώς με τιμή μονάδας τα 15 ευρώ και συνολική βαρύτητα 9,01 (περιλαμβάνει βίζιτα και την ιατρική πράξη, τη ρινική ενδοσκόπηση στη συγκεκριμένη περίπτωση) η αμοιβή ανά επίσκεψη ανεβαίνει στα 135 ευρώ.
  • Στις 100 επισκέψεις σε ωριλά, οι 10 αφορούν ρινική ενδοσκόπηση. Άρα στις 100 επισκέψεις σήμερα ο ωριλά αμείβεται για τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη με 800 ευρώ. Σε συνθήκες ΓεΣΥ και με δεδομένο ότι όλοι θα πληρώνουν (γνωστοί, οικογένεια και φίλοι ιατρών) η αμοιβή ανεβαίνει στα 1487 ευρώ.
  • Συνολικά, στις 100 επισκέψεις (25 απλή εξέταση, 30 αφαίρεση βυσμάτων κυψελίδας, 5 πρόσθιος πωματισμός, 10 ακουογράφημα, 10 τυμπανογράφημα, 10 ρινική ενδοσκόπηση και 10 προκλητά ακουστικά δυναμικά) ένας ωριλά σήμερα λαμβάνει 5.096 ευρώ ενώ σε συνθήκες ΓεΣΥ θα λαμβάνει 6.175 ευρώ (21% αύξηση).
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ανώτατο ζητά εξηγήσεις για Κληρίδη

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόλεμος γιατρών-ΟΑΥ και Κυβέρνησης για το ΓεΣΥ

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική διοίκηση διαστήματος συστήνει ο Τραμπ

Πολίτης News, 18.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή