Δεν αποσύρει o Χαμπιαούρης-Προμηνύονται κλειστά σχολεία τον Σεπτέμβριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Διάλογο από μηδενική βάση ζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις που προμηνύουν κλείσιμο σχολείων. Δεν αποσύρει τις προτάσεις του ο υπουργός Παιδείας

Βράζει το καζάνι στον τομέα της Παιδείας. Τα μηνύματα που στέλνουν εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας προμηνύουν ένα καυτό καλοκαίρι, με τις δύο πλευρές – και δημοσίως – να παραδέχονται ότι αυτοί οι οποίοι τελικά θα πληρώσουν τη νύφη θα είναι οι μαθητές. Βέβαια, η κάθε πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες της κρίσης που προέκυψε στην άλλη. Αγωνιωδώς αναμένουν τις εξελίξεις οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την Πέμπτη. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ξεκαθάρισε πάντως στον «Π» ότι δεν αποσύρει τις προτάσεις του από το τραπέζι και την ίδια ώρα δέχεται τα πυρά των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ που κάνουν λόγο για μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις «που πλήττουν τη δημόσια παιδεία». Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις παρακάθισαν χθες το πρωί σε σύσκεψη και αποφάσισαν ότι τον Σεπτέμβριο τα σχολεία δεν ανοίγουν. Κατέρχονται, δηλαδή, σε επ’ αόριστον απεργία. Ζητούν διάλογο από μηδενική βάση και δηλώνουν πρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων μόνο εάν ο υπουργός Παιδείας αποσύρει τις προτάσεις του, που, μεταξύ άλλων, αφορούν την επιστροφή των συνδικαλιστών στις τάξεις, κατάργηση του χρόνου που δίνεται στον υπεύθυνο τμήματος (μία ώρα) και κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου από το 15ο μέχρι το 21ο έτος της υπηρεσίας. Ειδάλλως, καλούν τον υπουργό να υποβάλει την παραίτησή του.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο εκπαιδευτικός κόσμος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Λεπτομέρειες θα δοθούν την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα επεξηγήσουν ενδελεχώς και το σκεπτικό των αποφάσεών τους. Τόσο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, όσο και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, εξέφρασαν στο «Π» την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν με τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασίσει, επιρρίπτοντας την πλήρη ευθύνη στον υπουργό Υγείας.

Για να βγουν οι αριθμοί…

Ο Φίλιος Φυλακτού σημείωσε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν ερήμην των εκπαιδευτικών οργανώσεων και χωρίς να προηγηθεί διάλογος και άφησε να νοηθεί ότι η προσπάθεια για εξορθολογισμό ήταν αποτέλεσμα μιας προσθαφαίρεσης για… να βγουν οι αριθμοί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το Υπουργείο Παιδείας υπολογίζει τις ανάγκες στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά στις 373 θέσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε 159 θέσεις «και πρόχειρα το υπουργείο έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για να καλύψει τις υπόλοιπες 214 θέσεις». Στα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κάνοντας μάλιστα λόγο «και για άλλα μέτρα», τα οποία όμως επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι υπέρ του εξορθολογισμού, «του σωστού ωστόσο εξορθολογισμού». Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ο Γιάννος Σωκράτους εκτίμησε ότι τα 13.000 μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα παρευρεθούν, διότι «οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα σχολεία γνωρίζουν πολύ καλά πως οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας είναι ζημιογόνες για τα παιδιά μας..».

Στο Προεδρικό οι γονείς

Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι οργανωμένοι γονείς, με τον πρόεδρό τους Μορφάκη Σολομωνίδη να εκφράζει στον «Π» τον προβληματισμό του γύρω από τα τεκταινόμενα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας. Σήμερα, όπως είπε, στις 6:30 το απόγευμα, στη Χοιροκοιτία, θα πραγματοποιηθεί παγκύπρια συνδιάσκεψη με όλες τις επαρχιακές ομοσπονδίες όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας αλλά και τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Τετάρτη, είπε, οι οργανωμένοι γονείς θα τοποθετηθούν και την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου, φυσικά, θα τεθούν όλα τα καυτά ζητήματα της παιδείας.

«Είναι λυπηρό να χρησιμοποιούμε τα παιδιά»

Εκ νέου έκκληση μέσω του « Π» να προσέλθουν στον διάλογο απηύθυνε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ο υπουργός Παιδείας. «Είναι λυπηρό», είπε, «να χρησιμοποιούμε τα παιδιά του κόσμου, να κτυπούμε τα παιδιά του κόσμου με απεργίες που στοχεύουν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων θέσεων. Τους καλώ», τόνισε, «σε διάλογο» και για άλλη μία φορά επανέλαβε πως «δεν έχει σκοπό να εξοικονομήσει χρήματα για την κυβέρνηση».

«Πρόκειται», είπε, «για σωστή διαχείριση των πόρων που έχω στη διάθεσή μου» και ενδεικτικά ανέφερε πως «είναι μεταφορά κονδυλίων από κάποιες δράσεις σε άλλες».

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων για διάλογο από μηδενική βάση, κατέστησε σαφές πως «δεν αποσύρει τις προτάσεις του από το τραπέζι», είναι όμως προς συζήτηση. Σημείωσε δε ότι εάν αποδεχτούν την πρόσκλησή του για διάλογο, θα συζητήσει «και τις προτάσεις που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και ό,τι άλλο προγραμματίζει να πράξει προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού».

«Τον Σεπτέμβριο τα σχολεία θα πρέπει να είναι στελεχωμένα. Σε λίγες μέρες θα πρέπει να ανακοινωθούν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Εάν δεν γίνει εξορθολογισμός ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να δεχθούν τους μαθητές, ποιος θα είχε την ευθύνη;», διερωτήθηκε, και έκανε λόγο για μπλόκο που επιχειρείται στη διαδικασία της στελέχωσης των σχολείων.

Ξεκαθάρισε πως προχωρά με τις συγκεκριμένες προτάσεις για να είναι έτοιμα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και επανέλαβε πως οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές για διάλογο. Εξέφρασε, στο μεταξύ, λύπη για τους απρεπείς χαρακτηρισμούς - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του ατόμου του και σημείωσε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές.


Επιστροφή
στην αρχή