Δεν είναι εύκολο να επιδοθεί αγωγή στον Ερντογάν

ΑΠΟΨΗ /ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Χθες το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή που κατέθεσα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δικαστής διάβασε σε μισή ώρα, γρήγορα, τη μακροσκελή απόφασή

Χθες το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή που κατέθεσα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δικαστής διάβασε σε μισή ώρα, γρήγορα, τη μακροσκελή απόφασή του. Οπωσδήποτε, αυτό είναι κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρώτη φορά καταχωρίζεται αγωγή εναντίον ξένου αρχηγού κράτους. Δεν θυμάμαι τέτοια άλλη αγωγή στην ιστορία μας. Ο δικαστής παρέθεσε τους λόγους απόρριψής της. Έδωσε παραδείγματα από τον κόσμο. Γιατί ενήγαγα τον Ερντογάν; Διότι είναι ένοχος. Υπέδειξε την εφημερίδα μας ως στόχο στους οπαδούς του στην Κύπρο. Αφού μας χαρακτήρισε ποταπούς και άτιμους, είπε ότι «τα αδέλφια μου στην Κύπρο θα κάνουν αυτό που πρέπει». Και μόλις πήρε αυτό το σήμα η ομάδα του εδώ κινητοποιήθηκε και ήρθε να μας λιντσάρει μια μέρα αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος. Ο Ερντογάν είναι ηθικός αυτουργός. Εκείνοι άρχισαν ανάκριση εναντίον μας στην Άγκυρα, μας διώκουν. Εγώ δεν μπορώ να καταχωρίσω αγωγή εναντίον του στην Κύπρο;


Τελικά δεν μπορώ να καταχωρίσω. Οι κρατικοί αρχηγοί έχουν δικαστική ασυλία, λέει. Δεν μπορούν να δικαστούν. Για να μπορούν να δικαστούν χρειάζεται να δημιουργηθούν ειδικές συνθήκες, λέει. Για να πω την αλήθεια, δεν το γνώριζα αυτό, τώρα το έμαθα. Άρα μπορεί να καταχωρισθεί αγωγή εναντίον μας επειδή εξυβρίστηκαν εκείνοι οι κρατικοί αρχηγοί, αλλά εμείς δεν μπορούμε τόσο εύκολα να καταχωρίσουμε αγωγή εναντίον τους, έστω κι αν κάνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν τη δολοφονία μας. Αυτό είναι το δίκαιο της ισότητας ή της ισχύος; Αυτός ήταν ο πιο μακροσκελής λόγος απόρριψης που διάβασε ο δικαστής. Επειδή δεν έχω στα χέρια μου την απόφαση, προς το παρόν δεν μπορώ να γράψω τις λεπτομέρειές της.
Ένας άλλος λόγος είναι ο εξής: Δεν μπορέσαμε, λέει, να πείσουμε το δικαστήριο και τον δικαστή ότι ήταν δικαιολογημένοι οι λόγοι για τους οποίους καταχωρίσαμε την αγωγή. Επιπλέον, δεν δώσαμε λεπτομερείς πληροφορίες για το πού στηρίζουμε την αγωγή μας. Στην αίτηση που κάναμε στο δικαστήριο αναφέραμε ξεκάθαρα τους λόγους για την αγωγή μας. Αναφέραμε τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αποτελούν αδίκημα στην ομιλία την οποία έκανε στο συνέδριο των Γυναικείων Οργανώσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Προύσα στις 21 Ιανουαρίου 2018. Τι είχε πει ο Ερντογάν; «Μια ξεφτιλισμένη εφημερίδα στην ΤΔΒΚ σήμερα έβαλε έναν ανήθικο τίτλο. Εδώ καλώ τα αδέλφια μου στην ΤΔΒΚ να πάρουν θέση. Λέει ότι μετά την Κύπρο, ο τουρκικός στρατός έκανε μια νέα εισβολή. Τι ανηθικότητα είναι αυτή, τι αναίδεια. Τα αδέλφια μου στην ΤΔΒΚ πρέπει να τους δώσουν την απάντηση που χρειάζεται στην ΤΔΒΚ ειδικά με το να επιδείξουν μια τέτοια στάση». Δεν είναι αρκετό; Τι άλλο να γράψουμε. Όλοι ξέρουν αυτά που έγιναν μετά από τούτη την παρότρυνση του Ερντογάν. Βροχή από πέτρες υπό την προστασία της αστυνομίας. Και άτομα που μπήκαν μέσα από το μπαλκόνι και το παράθυρό μας για να μας σκοτώσουν. Αυτά δημοσιεύθηκαν σε όλες τις εξέχουσες τηλεοράσεις και εφημερίδες του κόσμου. Αλλά αν παρ’ όλα αυτά πάλι δεν κατέστη δυνατόν να πειστεί το δικαστήριό μας για τον λόγο της αγωγής μας, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει.


Μετά την απόφαση του δικαστή, κουβεντιάσαμε με τον δικηγόρο μας. «Δεν μου άρεσε η απόφαση», είπε, «αλλά την περίμενα, αν ήταν διαφορετική άλλωστε θα εκπλησσόμουν. Εσύ καταχώρισες μια αγωγή και καθήκον του δικαστηρίου ήταν να επιδώσει αυτήν την αγωγή στον εναγόμενο. Ο δικηγόρος του εναγόμενου έπρεπε να είχε υποβάλει τις ενστάσεις του δικαστηρίου».


Κάποιοι πρότειναν να μεταφέρουμε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο τέλος, έχουμε στα χέρια μας μια απόφαση που έλαβε το δικαστήριό μας. Μαζί με αυτήν την απόφαση είναι δυνατόν να γίνει προσφυγή στο ΕΔΑΔ. Για να πω την αλήθεια, μετά από κάποιες αποφάσεις που δεν θεώρησα δίκαιες κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μου στο ΕΔΑΔ. Ειδικά η απόφαση που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας που έκαναν στη φυλακή οι Νουριγιέ και Σεμίχ στην Τουρκία. Σάστισα πολύ. Η Νουριγιέ ήταν πολύ άρρωστη και περίμενε τον θάνατο ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, δεν είχε διαπράξει βαρύ αδίκημα. Και κατά τη γνώμη μου, δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα και οι πραγματικοί ένοχοι ήταν αυτοί που την έπιασαν και την έριξαν στη φυλακή. Τόσο η Νουριγιέ όσο και ο Σεμίχ ήταν καθηγητές και απολύθηκαν άδικα από τη δουλειά τους. Έκαναν σιωπηλή απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτήν την αδικία. Αυτός ήταν ο λόγος σύλληψής τους. Το ΕΔΑΔ δεν το έλαβε υπόψη αυτό; Γιατί τους συμπεριφέρθηκε ως να έχουν διαπράξει ένα βαρύ αδίκημα και αντιτάχθηκε στην εκδίκασή τους χωρίς να βρίσκονται υπό κράτηση; Αν ακόμα και στο ΕΔΑΔ μπορεί να πολιτικοποιείται η δικαιοσύνη, δεν πρέπει να τρέφουμε πολλές ελπίδες.
Το να παραμένει κάποιος ατιμώρητος για αδικήματα που διαπράττει αποτελεί κίνητρο για όσους διέπραξαν το αδίκημα αυτό και δημιουργεί έδαφος για διάπραξη νέων αδικημάτων. Ένα τέτοιο μέρος είναι η Κύπρος, δυστυχώς. Κανείς δεν ζήτησε να λογοδοτήσει ακόμα και ο άνδρας ο οποίος από τηλεοράσεων κοιτάζοντάς μας στα μάτια, καυχήθηκε λέγοντας πως «σκότωσα πολλούς Ελληνοκύπριους το 1974 εδώ». Μήπως είναι δυνατόν να ληφθεί στο δικαστήριό μας κάποια απόφαση που δεν θα αρέσει στον Ταγίπ Ερντογάν; Είχαμε έναν δικαστή που επέδειξε αυτό το θάρρος. Και παραιτήθηκε. Έστειλε στη φυλακή τους δράστες της επίθεσης κατά της εφημερίδας μας. Έγινε δέκτης πολλών απειλών κατά της ζωής του. Ούτως ή άλλως η καταδικαστική απόφαση την οποία έλαβε άλλαξε εκ μέρους του Συμβουλίου Αποφυλάκισης υπό όρους προτού περάσει πολύς καιρός. Και αφέθηκαν ελεύθεροι οι δράστες της επίθεσης. Είναι πολύ περίεργος. Αν του είχε επιδοθεί η αγωγή που κατέθεσα εναντίον του, τι θα έκανε ο Ερντογάν; Ποιον θα τιμωρούσε;

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μπράβο στους ΑΚΕΛ και Μαρκίδη

Πολίτης News, 15.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Μην τον αφήσετε μόνο του... Του Χρύσανθου Μανώλη

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 15.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Η απόδοση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 14.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή