Δεν έκανε το θαύμα o «Ονησίφορος»

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Το απόγευμα της Δευτέρας οι αρχές της ΚΔ θα έχουν μια συνολικά πιο συγκεκριμένη ενημέρωση για τις ποσότητες φυσικού αερίου

Καθοριστικός μήνας εξελίξεων στα ενεργειακά κρίνεται ο Σεπτέμβριος, καθώς η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας Total-ENI στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 («Ονησίφορος») της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ολοκληρώνεται, με τις ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας να σχηματοποιούν την εικόνα του κοιτάσματος.

Την ίδια στιγμή οι ανακοινώσεις της έτερης κοινοπραξίας, των κολοσσών ExxonMobil και Qatar Petroleum, για δύο διαδοχικές γεωτρήσεις στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 δείχνουν να συνδέονται με τα αποτελέσματα στον «Ονησίφορο» και να ολοκληρώνουν μια συνολικά μεγάλη εικόνα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθιστώντας το 2018 χρονιά καθοριστικών εξελίξεων.

Τι να αναμένουμε

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το απόγευμα της Δευτέρας οι αρχές της ΚΔ θα έχουν μια συνολικά πιο συγκεκριμένη ενημέρωση για τις ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στον «Ονησίφορο».

Ακολούθως η Τρίτη, κατόπιν σχετικών ενημερώσεων του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής, θα είναι και η ημέρα των επίσημων ανακοινώσεων.

Πηγή που γνωρίζει ανέφερε στον «Π» πως εντός του οικοπέδου «11» υπάρχει ποσότητα φυσικού αερίου που «σίγουρα θα είναι μικρότερη αυτού που βρισκόταν στο τεμάχιο ‘Αφροδίτη’, ωστόσο θα επιβεβαιώνει τα χαρακτηριστικά του Zohr». Επιπλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», τα διάφορα γεωμορφολογικά δεδομένα που συνέλεξε κατά τις εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης το πλοίο West Capella συνηγορούν πως στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή πέριξ των τεμαχίων «11», «10» (κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum) και «6» (όπως στο «11» Total-ENI) υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Back to back

Η επίσπευση των διαδικασιών της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για πολλούς δεν είναι άσχετη με τη διερευνητική γεώτρηση της Total, αλλά ούτε και με τις ευρύτερες εξελίξεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ αμέσως μετά την άρση των νομικών εμποδίων για εξαγωγές αιγυπτιακού φυσικού αερίου - έπειτα από τη σχετική τροποποίηση της αιγυπτιακής νομοθεσίας.

Οι δύο διαδοχικές γεωτρήσεις του αμερικανοκαταρινής κοινοπραξίας, πέραν της ψήφου εμπιστοσύνης προς την ΚΔ, θωρακίζουν επιπλέον την ασφάλεια της κυπριακής ΑΟΖ έναντι τρίτων - με τις δύο χώρες που συνδέονται με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Total και ENI θα ανεβάσουν δε τον αριθμό των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνολικά πέντε εντός του 2018. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της εικόνας των ποσοτήτων των κοιτασμάτων σε «10», «Ονησίφορο-11» και «Αφροδίτη-12» σχηματοποιείται πλήρως ολόκληρη η νοτιοδυτική ΑΟΖ της Κύπρου και μπαίνουν στο τραπέζι εκ νέου πολλαπλές επιλογές, όπως η δημιουργία κυπριακού τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG Terminal) ή η εξαγωγή LNG προς την Ευρώπη ή τα αιγυπτιακά τερματικά σε Ίντκου και Νταμιέτα.

Η ατζέντα

Το φυσικό αέριο και η γεωπολιτική των υδρογονανθράκων θα αποτελέσουν σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα των επαφών  του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το διάστημα 17-23 Σεπτεμβρίου. Πέραν της διασφάλισης της στήριξης της διεθνούς κοινότητας για το ερευνητικό πρόγραμμα της ΚΔ στην ΑΟΖ, οι επαφές θα έχουν και ευρύτερο γεωπολιτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο όχι μόνο της διπλωματίας των τριμερών συναντήσεων με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων χωρών της περιοχής. Ως εκ τούτου, η χαμηλής έντασης αντίδραση της Τουρκίας στις ερευνητικές διεργασίες της Total-ENI (παρά τις εκδόσεις navtex και την παρουσία του πλοίου Barbaros) είναι ενδεικτική της «συμμόρφωσης» της Τουρκίας με το πρόγραμμα των εταιρειών-κολοσσών στην περιοχή.

Όλοι οι δρώντες σε στάση «γεωπολιτικής αναμονής»

Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Τουρκία συμπληρώνουν το παζλ των κυριότερων δρώντων αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς έχει καταστήσει μεγάλο μέρος της εμπορικής ανάπτυξης των υδρογονανθράκων ανά το παγκόσμιο ασύμφορη, ενώ η ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή (τρομοκρατία, συγκρούσεις κ.ο.κ.), η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία, οι αυξανόμενες ανάγκες της Αιγύπτου για ενέργεια και το μηδαμινό ενδιαφέρον εταιρειών να επενδύσουν στην ισραηλινή ΑΟΖ κατά τον τελευταίο γύρο αδειοδοτήσεων προσθέτουν επιμέρους ζητήματα στην τελική διαμόρφωση της μεγάλης εικόνας στην περιοχή. Φυσικά η Κύπρος, με άλυτο το εθνικό της πρόβλημα, εξακολουθεί να επενδύει στην έρευνα για εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου παίζοντας ταυτόχρονα το… πολιτικό χαρτί του αγωγού East Med αλλά και την πολιτική των τριμερών.

Ακριβώς όπως το Ισραήλ, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής, παίζει το… χαρτί της βόρειας όδευσης (αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας), ενώ η Αίγυπτος επισπεύδει το ζήτημα των εξαγωγών LNG προς Ισραήλ. Η Τουρκία δείχνει να παραμένει ρεαλιστική ως προς την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε μια περίοδο ωστόσο που οι σχέσεις με Δύση και ΕΕ περνούν μια ιδιαίτερα προβληματική φάση. Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος και όλοι οι εμπλεκόμενοι δρώντες δείχνουν να βρίσκονται περισσότερο σε μια στάση «γεωπολιτικής αναμονής» παρά προ ξεκάθαρων αποφάσεων. Το ζήτημα είναι να υπάρχει στρατηγική. Και για το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι εμφανής: ασφάλεια στην πρώτη περίπτωση, ταχεία ανακούφιση της οικονομίας στη δεύτερη. Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να παραμείνει -άμεσα ή έμμεσα μέσω της αναθεωρητικής πολιτικής των αμφισβητήσεων- στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό του γεωπολιτικού παζλ της ΝΑ Μεσογείου. Η Κύπρος τι ακριβώς επιδιώκει; Ας μην γίνει το τελευταίο ακόμη ένα γραφικό χαρτί αυτής της προεκλογικής…

*Twitter: @JohnPikpas

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κοίτα αυτόν που κουνάει το σπαθί του στην Αμερική

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 17.08.2018

ΑΠΟΨΗ

Μεγάλες οι προοπτικές, αλλά μείναμε πίσω

Πολίτης News, 16.08.2018

ΑΠΟΨΗ

Η Παιδεία, ο συνδικαλισμός και η Μεσαία τάξη

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 16.08.2018

Επιστροφή
στην αρχή