Δέκα λόγοι να... μην πας πεζοπορία με τους Cyprus from Air

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

01
13

Τους γνωρίσαμε πριν από περίπου τρία χρόνια μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες και τα βίντεο με θέμα τη φύση και τα ανεξερεύνητα τοπία της Κύπρου

Οι 10 λόγοι για να... μην πας πεζοπορία με τους Cyprus from air

  • Επειδή ακόμα και όταν θα νιώθεις ότι έχεις φτάσει στα όριά σου και θέλεις να παραιτηθείς, θα βρεθούν σίγουρα άτομα που θα σου δώσουν την απαραίτητη ώθηση και το κουράγιο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.

  • Θα ξυπνήσεις πρωί και θα περάσεις μια ολόκληρη μέρα μακριά από κινητά, ίντερνετ, τάμπλετ και κυρίως facebook.

  • Επειδή το γέλιο και η θετική ενέργεια δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την παρέα του Cyprus from air ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

  • Διότι μέχρι το τέλος της πεζοπορίας / δραστηριότητας θα δεθείς τόσο πολύ με τα άγνωστα άτομα που γνώρισες μόλις πριν από λίγες ώρες.

  • Θα αντικρίσεις παρθένα γη και θα έχεις τη χαρά να ανακαλύψεις τοπία που έχουν δει ελάχιστα άτομα στην Κύπρο.

  • Μπορώ να σου εγγυηθώ ότι για τουλάχιστον πέντε ώρες θα ξεχάσεις ασήμαντα προβλήματα της καθημερινότητας που σε απασχολούν, αφού θα είσαι συγκεντρωμένος στις ομορφιές και τα χρώματα που σε περιτριγυρίζουν.

  • To περπάτημα, η αναρρίχηση και η καταρρίχηση που θα κάνεις θα σου προσφέρουν ευφορία, υγεία και ...γέλιο.

  • Θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσεις περιβαλλοντική συνείδηση και να εκτιμήσεις αυτά που σου προσφέρει δωρεάν η φύση.

  • Διότι με το που θα τερματίσεις, θα νιώσεις περήφανος και χαρούμενος για το κατόρθωμά σου, έστω και αν έχεις κουραστεί.

 

Τους γνωρίσαμε πριν από περίπου τρία χρόνια μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες και τα βίντεο με θέμα τη φύση και τα ανεξερεύνητα τοπία της Κύπρου, που ανέβαζαν στη σελίδα τους «Cyprus from air» στο facebook και στο YouTube.
H αγάπη τους για τη φύση και για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, εξερευνήσεις και αναρριχήσεις οδήγησε στη δημιουργία ανοιχτών εκδηλώσεων για όλο τον κόσμο, ούτως ώστε να μοιραστούν τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού με περισσότερο κόσμο αλλά και να εμφυσήσουν στους συμμετέχοντες την αγάπη για το περιβάλλον.

Ο Μάνος, η Νάγια, ο Αντρέας, ο Μάριος και ο Νικ αποτελούν μόνο μερικά από τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα Cyprus from air. Εμείς πήγαμε μαζί τους σε μια από τις πεζοπορίες τους στα βουνά της Κύπρου και συγκεκριμένα στο Γεωπάρκο Τροόδους, ανακαλύπτοντας την «Κοιλάδα του Μίσους» και έναν μυστικό καταρράκτη που έχουν δει ελάχιστα άτομα στην Κύπρο, μεταφέροντας την εμπειρία μας, τους δέκα λόγους για να «μην» συμμετέχετε μαζί τους σε πεζοπορία, αλλά και τις δικές τους απόψεις.


Πώς προέκυψε η ομάδα σας, αυτό που ονομάζουμε Cyprus from air;

Λοιπόν, πριν από περίπου 10 χρόνια, μαζεύτηκε μια ομάδα που ξεκίνησε να ασχολείται με την αναρρίχηση, τις πεζοπορίες, με κοινό παρονομαστή και ενδιαφέρον το βουνό. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε τα τοπία που εξερευνούσαμε. Είχαμε κάποιες γνώσεις από φωτογραφία και με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ξεκινήσαμε να βιντεογραφούμε την Κύπρο από ψηλά. Aνεβάζοντας τα βιντεάκια στο YouTube προσέξαμε ότι είχαν τεράστια απήχηση στον κόσμο έτσι σιγά-σιγά κάναμε τη δική μας σελίδα στο facebook, που τώρα μετρά σχεδόν 22.000 μέλη. Η βασική ομάδα αποτελείται από 12-14 άτομα.


Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε ως ομάδα κατά τα δημόσιά events, όταν έρχεται και κόσμος αρχάριος, που δεν έχει συχνή επαφή με τη φύση και παρόμοιες δραστηριότητες;

Κατ' αρχάς, αυτό που χρειάζεται κάποιος για έρθει μαζί μας είναι πρώτα απ’ όλα περιβαλλοντική συνείδηση - για μας η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πολύ σημαντική, αν όχι και το νούμερο 1. Πρέπει να αγαπά τη φύση και να σέβεται το περιβάλλον. Η εξοικείωση και η εκπαίδευση κάποιου με τη φύση έρχεται σιγά-σιγά μέσα από τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες που θα έχει μαζί μας.


Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Πολύ καλή. Εκτός από τα εβδομαδιαία events που έχουμε ως ομάδα, έχουμε και τα δημόσια events στα οποία μπορεί συμμετέχει οποιοσδήποτε έχει έστω και μια μικρή εμπειρία. Στα δημόσια events συνήθως έχουμε μεγάλη ανταπόκριση, μαζεύονται γύρω στα 100-120 άτομα, τα οποία ως ομάδα φροντίζουμε να μοιράζουμε σωστά ώστε ο καθένας από την ομάδα να έχει υπό την ευθύνη του μία ομάδα αρχαρίων.


Περιγράψτε μου ένα μέρος που έχετε δει / ανακαλύψει και θα σας μείνει αξέχαστο.


Μάνος: Το μέρος που έχω δει και με συγκλόνισε πραγματικά είναι το βάραθρο του Ακάμα. Πρόκειται για ένα υπόγειο βάραθρο με 80 μέτρα βάθος, το οποίο περιβάλλεται από απίστευτους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε έξι διαφορετικά επίπεδα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, αφού για να προσεγγίσει κάποιος τη σπηλιά χρειάζεται να έχει αναρριχητικές γνώσεις. Είναι ένα μαγικό μέρος, χρειάζεσαι γύρω στις 7-8 ώρες στα έγκατα της γης για να το εξερευνήσεις.


Αντρέας: Ένα απίστευτο σημείο είναι η θαλάσσια σπηλιά κοντά στην Ξυλοφάγου την οποία προσεγγίζεις μέσω της θάλασσας και μπαίνεις μέσα από μια μικρή είσοδο. Η σπηλιά «επικοινωνεί» με τη θάλασσα και περιβάλλεται από σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, ενώ μπορείς να επισκεφθείς το σημείο και με καταδυτικό εξοπλισμό.


Νάγια: Λατρεύω το Αλμυρολίβαδο, ειδικά μετά τον χειμώνα, όταν λιώνουν τα χιόνια και η λίμνη γεμίζει με νερό. Πρόκειται για μια απίστευτη διαδρομή και ένα πανέμορφο τοπίο. Επίσης, αξέχαστες μου μένουν οι εξορμήσεις μας σε εγκαταλελειμμένα κτήρια όπως το Βερεγγάρια, το σπίτι της Ζήνας Κάνθερ…Η αίσθηση που σου προσφέρει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο / σπίτι είναι συγκλονιστική. Σκέφτεσαι την ιστορία που κουβαλά, τι συνέβη για να φτάσει στο σημείο που έφτασε, το μυστήριο που σου προσφέρει.


Μάριος: Η καλύτερη διαδρομή για μένα είναι η πεζοπορία όταν το Τρόοδος είναι χιονισμένο. Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι το μονοπάτι «Τα μνήματα των προσκόπων», το οποίο διασχίζεις με ενάμισι μέτρο χιόνι και αν δεν γνωρίζεις τη διαδρομή, δεν μπορείς να την περπατήσεις. Πρέπει να γνωρίζεις το κάθε δέντρο, το κάθε πεύκο που συναντάς στην πορεία σου, ενώ όταν πλησιάσεις στο τέρμα μπορείς να απολαύσεις ένα μαγευτικό τοπίο, την κοιλάδα της Σολέας, μέχρι τον κόλπο της Μόρφου.


Νικ: Το αγαπημένο μου μονοπάτι είναι αυτό προς τους καταρράκτες της Χαντάρας, στην Τροοδίτισσα, πνιγμένο μέσα στο πράσινο. Στο τέλος της διαδρομής επιβραβεύεσαι με το θέαμα ενός απίστευτου καταρράκτη. Έχω κάνει τη διαδρομή μέσα σε χαλάζι, αλλά θέλω να τη δοκιμάσω σε όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά χιονισμένη.

 

Το πρόβλημα

Έχετε περπατήσει πολλές περιοχές της Κύπρου. Ποιο είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή φύση;

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή φύση είναι η απουσία της περιβαλλοντικής μόρφωσης μέσα στην ίδια μας την κουλτούρα. Ο σύγχρονος Κύπριος έχει υποταχτεί σε σύγχρονες δραστηριότητες και προτεραιότητες που σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επιθυμούμε να κάνουμε τα πάντα προσβάσιμα κτίζοντας αυτοκινητόδρομους, χάνοντας έτσι την ουσία του όμορφου ταξιδιού είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατό μας και επικεντρωνόμαστε μόνο στον προορισμό και στη βόλεψή μας.


Ποιος είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει / αποκτήσει κάποιος οικολογική συνείδηση;

Δυστυχώς  είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε την νοοτροπία στους ανθρώπους που έμαθαν μόνο να παίρνουν από τη φύση. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος που κόβει παράνομα τον πεύκο σε ένα απόμερο μονοπάτι για να εξασφαλίσει ξυλεία.

Ούτε ο άνθρωπος που το βράδυ ξεφορτώνει το φορτηγάκι του γεμάτο σκουπίδια στην πλαγιά. Η μόνη μας ελπίδα είναι οι νέοι άνθρωποι. Με το να φέρνουμε σε επαφή με το δάσος τους σημερινούς νέους τους βοηθάμε να δουν ότι υπάρχει κάτι όμορφο εκεί έξω που χρειάζεται να  το προστατεύσουμε ανιδιοτελώς.

Επίσης θεωρούμε  πως η επαφή και η γνωριμία με το περιβάλλον είναι ο πιο άμεσος και δραστικός τρόπος ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης.  Καταρχάς, γνωρίζοντας τη φύση μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, όπως είναι παραδείγματος χάρη τα περπατήματα στα ποικίλα μονοπάτια της Κύπρου, θα εκτιμήσει κάποιος την αξία της και θα αρχίσει να ενδιαφέρεται έμπρακτα γι' αυτή, επισκεπτόμενος κάποιος μέρη που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές σίγουρα θα ευαισθητοποιηθεί. Όποιος ήρθε στην πρόσφατη αναδάσωση του τμήματος Δασών στην κοιλάδα Σολέας, στην οποία συμμετείχε η Cyprus from Air, δεν μπόρεσε να μείνει ασυγκίνητος από το σπαραξικάρδιο θέαμα των γυμνών πλαγιών.  Αν αντικρίσουμε ιδίοις όμμασι τα περιβαλλοντικά προβλήματα και αντιληφθούμε ότι μας αφορούν και μας επηρεάζουν άμεσα, θα θορυβοποιηθούμε περισσότερο για τα οικολογικά ζητήματα.

Φωτογραφίες: Μάνος Μποτρίνι

Γνωρίστε καλύτερα το Cyprus from air εδώ

 

 


Επιστροφή
στην αρχή