Δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν εντολή από τα μέλη τους για απεργία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Σε πλήρη ρήξη με το υπ. Παιδείας οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αποχή από εξωδιδακτικές δραστηριότητες εξήγγειλε χθες και η ΠΟΕΔ. Καταγγελία Χαμπιαούρη.

Με λευκή απεργία και με την κρίση στην παιδεία να συνεχίζεται ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Στην παρούσα φάση μάλιστα δεν διαφαίνεται έστω και η παραμικρή χαραμάδα ελπίδας που να οδηγεί σε εξομάλυνση της κατάστασης, αφού δεν υπάρχει ένδειξη για υποχώρηση από καμία πλευρά. Υπό αυτό το πρίσμα γονείς και μαθητές βρίσκονται ξεκρέμαστοι, δεδομένου ότι λίγες μέρες πριν ανοίξουν για τους μαθητές τα σχολεία είναι ακόμη ρευστά τα πράγματα…

Λουκέτο;

Τις προχθεσινές αποφάσεις των καθηγητών μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης ακολούθησαν χθες αυτές της ΠΟΕΔ, με τον πρόεδρο των δασκάλων Φίλιο Φυλακτού να εκφράζει την ετοιμότητα του εκπαιδευτικού κόσμου για μακροχρόνιο αγώνα. Την Τετάρτη και οι τρεις οργανώσεις επιδιώκουν να πάρουν άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Φυλακτού, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτές να αποφασίσουν για τις επόμενές τους ενέργειες, μη αποκλειομένου και του λουκέτου στα σχολεία. Όπως εξήγησε κ. Φυλακτού, το μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνουν παγκύπριες γενικές συνελεύσεις των μελών της ΠΟΕΔ, με αποκλειστικό θέμα την εξουσιοδότηση των μελών του δ.σ. για λήψη απεργιακών και άλλων μέτρων. Την ίδια μέρα θα γίνει και δημοψήφισμα μεταξύ των καθηγητών-μελών των ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για τον ίδιο ακριβώς λόγο: να δοθεί εξουσιοδότηση στα δ.σ. των δύο οργανώσεων για λήψη απεργιακών μέτρων.

Καταγγέλλουν Χαμπιαούρη

Η σημερινή μέρα θα σημαδευτεί και από την ενέργεια των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔ να μεταβούν στην Αστυνομία, όπου θα καταγγείλουν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη για παρεμπόδιση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών και δικαιωμάτων. Καταγγελίες οι οποίες, όπως είπε ο γ.γ. της οργάνωσης Χάρης Χαραλάμπους, «είναι βασισμένες σε διεθνείς νομοθεσίες και συμβάσεις που έχουν καταπατηθεί βάναυσα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου».

 

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το ερώτημα που θα τεθεί ενώπιον των μελών της ΟΕΛΜΕΚ

Στη Νομική Υπηρεσία

Από την πλευρά της η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία ούτως ώστε να διευκρινιστούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών και να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει είναι νόμιμα ή παράνομα, ώστε να δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις στους εκπαιδευτικούς.

Αποχή

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η γραμματεία της ΠΟΕΔ που συνεδρίασε χθες βράδυ ετοίμασε εγκύκλιο, η οποία, όπως δήλωσε ο Φίλιος Φυλακτού, θα πάει σήμερα στα σχολεία με τις πρώτες οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν οι δάσκαλοι για την πρώτη εβδομάδα. Ένα από τα μέτρα που αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΠΟΕΔ -και το οποίο περιλαμβάνεται και σε αυτά που εξήγγειλαν οι καθηγητές- αφορά την πλήρη αποχή από εξωδιδακτικές δραστηριότητες.

«Μέχρι την Τετάρτη καλούμε τους διδασκαλικούς συλλόγους, τις διευθύνσεις των σχολείων, τα μέλη μας να μην προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή διαδικασίες που σχετίζονται με το σχολικό πρόγραμμα, την κατανομή των τάξεων και των μαθημάτων, τον έλεγχο, τη διανομή βιβλίων ή και γραφικής ύλης. Δεν θα αναληφθούν υπευθυνότητες και αρμοδιότητες», ξεκαθάρισε. Επίσης, σε κάθε σχολείο θα συσταθεί Επιτροπή Αγώνα, με την ευθύνη του τοπικού συντονιστή, για να υπάρχει έτσι ένας καλύτερος συντονισμός των όποιων αποφάσεων θα πηγαίνουν στα σχολεία».

Αποφάσισαν «καμία επαφή» με το Υπ. Παιδείας

Στο μεταξύ, οι ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των μέτρων που αποφάσισαν το Σάββατο. Χωρίζονται σε μέτρα των πρώτων ημερών μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου και σε μέτρα μετά την έναρξη των μαθημάτων, στις 7 Σεπτεμβρίου. Πέραν αυτών που έχουμε ήδη αναφέρει πιο πάνω, να σημειώσουμε και τα εξής (μεταξύ άλλων).

1. Δεν θα παρίστανται σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Θα παραμένουν στα σχολεία κατά τον χρόνο διεξαγωγής τους.
2. Δεν θα εγκρίνουν οι καθηγητικοί σύλλογοι την κατανομή των μαθημάτων στο διδακτικό προσωπικό και τον κατάλογο των υπεύθυνων των τμημάτων.
3. Δεν θα αναλάβει κανένας καθήκοντα υπεύθυνου τμήματος.
4. Όλοι οι διευθυντές θα αποστείλουν επιστολή στο Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και θα ζητήσουν έλεγχο για εκτίμηση κινδύνων του σχολικού χώρου. Αν το συγκεκριμένο γραφείο αδυνατεί να ανταποκριθεί, τότε θα απευθύνονται στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
5. Δεν θα γίνεται ανάγνωση των μηνυμάτων του υπουργού Παιδείας στα σχολεία.
6. Δεν θα προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί σε συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου σε σχολικό, επαρχιακό ή κεντρικό επίπεδο.
7. Δεν θα οργανώνουν ελεύθερες δραστηριότητες ομίλων, εκδρομών και επισκέψεων με μαθητές, ούτε και ενδοσχολικούς ή εξωσχολικούς διαγωνισμούς.
8. Όλες οι συναντήσεις με γονείς θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε πρωινό χρόνο και στην καθορισμένη εβδομαδιαία ώρα συνάντησης.

 


Επιστροφή
στην αρχή