Δαπάνες, άνευ σχολίου: Ενοχλήθηκε η ΝΥ για τα εκατομμύρια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η Νομική Υπηρεσία με χθεσινή ανακοίνωση της υποστηρίζει πως είναι ψευδείς οι αναφορές στα ποσά που δαπάνησε στις έρευνες για την οικονομία.

Χωρίς να απαντά επί της ουσίας, η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε χθες ανακοίνωση σε σχέση με αναφορές που έγιναν στο δελτίο ειδήσεων του TVone για τη σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις έρευνες που αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας. Στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως οι ίδιες αναφορές έγιναν στον «Πολίτη και αλλού». Είναι ενδιαφέρουσα η ονομαστική αναφορά μόνο στον «Πολίτη»... ενώ τα υπόλοιπα ΜΜΕ αναφέρονται ως... «και αλλού». Το θέμα ωστόσο δεν αφορά τόσο τον Κ. Κληρίδη και τη Νομική Υπηρεσία, αλλά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την Ελεγκτική Υπηρεσία που αποφεύγουν επιμελώς να σχολιάσουν οτιδήποτε αφορά τα ιλιγγιώδη ποσά που έχουν ξοδευτεί για τις έρευνες.

 

Δεν είναι 40, είναι 20
Στην ανακοίνωση του Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως δεν δαπανήθηκαν 40 εκατ. ευρώ ή άλλα παραπλήσια ποσά. Το ποσό που δαπανήθηκε για εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, ανέρχεται σε περίπου 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο ποσό, ύψους περίπου 22,9 εκατ. ευρώ, δεν έχει καμιά σχέση με τις ποινικές έρευνες για την οικονομία, αλλά καταβλήθηκε σε «Διεθνή Διαιτητικά Σώματα, αλλά και σε ξένους έμπειρους δικηγορικούς οίκους». Η Νομική Υπηρεσία κάνει έκκληση «όπως όσοι επιλέξουν να ασχολούνται με το θέμα τούτο, να μεριμνούν πρώτα να εξασφαλίζουν τα ορθά στοιχεία αντί να προβαίνουν σε αβάσιμες κατηγορίες και κριτικές».

 

Χωρίς σχόλιο
Η καταβολή 23 εκατ. ευρώ, από τις τσέπες των φορολογουμένων, αναφέρεται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή σε μία παράγραφο μόλις λίγων λέξεων, χωρίς κανένα απολύτως σχόλιο για το πώς επελέγησαν αυτοί οι ξένοι οίκοι και γιατί έπρεπε να πληρωθούν αυτά τα ποσά. Κανένα σχόλιο δεν γίνεται για την καταβολή αρκετών εκατομμυρίων σε ξένους εμπειρογνώμονες. Πώς προσελήφθησαν, ποιος τους επέλεξε, πώς δικαιολογείται το ποσόν που τους δόθηκε; Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνει κανένα απολύτως σχόλιο, σε αντίθεση με τα φλύαρα σχόλιά του για άλλες υπηρεσίες που αφορούν πολύ μικρότερα ποσά.

 

Πλήρης αδιαφάνεια για ποινικούς ανακριτές

O γενικός ελεγκτής στην έκθεσή του για τη Νομική Υπηρεσία δεν κάνει επίσης κανένα σχόλιο και καμία σύσταση για τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές τους οποίους επιλέγει ο γενικός εισαγγελέας για τη διερεύνηση υποθέσεων. Για την αμοιβή των ανακριτών δαπανάται ένα κονδύλι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως και μάλιστα με εντελώς αδιαφανείς όρους. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι αξιωματικοί της Αστυνομίας οι οποίοι αμείβονται με την ώρα. Παρά το ότι έχει επισημανθεί ότι ουδείς μπορεί να ελέγξει τις ώρες που δηλώνουν ότι εργάζονται, ο γενικός ελεγκτής δεν κάνει καμία σύσταση. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει ακόμα μία πτυχή που αφορά αυτό καθ’ αυτό το τεκμήριο της ανεξαρτησίας των ανακριτών οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν υποθέσεις που αφορούν πρώην συναδέλφους τους αστυνομικούς. Ο «Π», σε ρεπορτάζ του πριν από μερικά χρόνια, είχε αναφερθεί σε περιστατικά ανεξάρτητων ανακριτών που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι ποινικές υποθέσεις ή δημιουργούσαν αμφιβολίες για τις αμοιβές τους, αφού κατέγραφαν υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας χωρίς να ελέγχονται. Υπήρξε περίπτωση ανακριτή που είχε δηλώσει ότι έκανε ανακρίσεις σε ημερομηνία που διαπιστώθηκε ότι ήταν Μεγάλη Παρασκευή και μάλιστα βράδυ την ώρα του Επιταφίου!

 


Ούτε και μία λέξη - Σχεδόν παρωδία

Στην έκθεση του γενικού ελεγκτή δεν θα βρει κάποιος καμία αναφορά στην πρόσληψη δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία, η οποία όπως αποκαλύφθηκε δημιουργεί έντονες υποψίες διαπλοκής. Πρόκειται για την πρόσληψη γόνων νυν εισαγγελέων, οι οποίοι «εξετάστηκαν» από τον γενικό εισαγγελέα και συναδέλφους των γονέων τους! Και σε αυτή την περίπτωση δεν εξετάστηκε ούτε η διαδικασία, ούτε τα κριτήρια και πολύ περισσότερο η αμεροληψία. Καμία παρέμβαση δεν σημειώθηκε από τον γενικό ελεγκτή ούτε στην περίπτωση της διαγραφής προστίμων για τροχαίες παραβάσεις, αν και υπήρξε στέρηση εσόδων από το κράτος. Στη χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως τα ΜΜΕ επιχειρούν να πλήξουν το «κύρος» του ανεξάρτητου θεσμού, ο οποίος ωστόσο πλήττεται από τις ίδιες τις ενέργειές του, όπως σε περιπτώσεις αναστολής ποινικών διώξεων για υποθέσεις ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ή στην άρνηση υποστήριξης υποθέσεων ενώπιον δικαστηρίων για οφειλόμενους φόρους, επίσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δεν χρειάζεται επίσης να γίνει υπενθύμιση της κωμικής δικαιολογίας για απόρριψη στα σκουπίδια, σε ξένη χώρα, κομπιούτερ της Νομικής Υπηρεσίας.


Επιστροφή
στην αρχή