Crashtest υποψηφίων: Τους ενώνει όλους το ΓεΣΥ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το επιτελείο Αναστασιάδη πατά πάνω στο έργο Παμπορίδη για το ΓεΣΥ και υπόσχεται τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αυτονόμηση

Στη σκιά των νόμων που ψήφισε το καλοκαίρι του 2017 η Βουλή για το ΓεΣΥ και για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα προγράμματα των υποψήφιων Προέδρων στον τομέα της υγείας διαμορφώθηκαν δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα κενά στην παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος. Υποσχόμενοι όλοι οι Πρόεδροι υλοποίηση της μεταρρύθμισης, Αναστασιάδης και Μαλάς αναφέρονται ρητώς σε τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα Παπαδόπουλου.

Οι προτάσεις των τριών υποψηφίων δείχνουν πάντως να εμπνέονται από το ιδεολογικό στίγμα των παρατάξεων που τους στηρίζουν. Χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα Αναστασιάδη υπόσχεται νομοθεσία για διεθνή πιστοποίηση ιατρικών κέντρων με απώτερο σκοπό τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πρόκειται για πρόταση που εντάσσεται μάλιστα όχι στον τομέα υγείας του προγράμματος Αναστασιάδη, αλλά σε εκείνο της ανάπτυξης. Το πρόγραμμα του νυν Προέδρου για την επόμενη πενταετία πατά σε μεγάλο βαθμό στο κυβερνητικό έργο των τελευταίων δυόμισι χρόνων, όχι μόνο όσον αφορά την υλοποίηση του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης υπόσχεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα στελεχωθούν με διευθυντικές ομάδες μέχρι το καλοκαίρι του 2018, ότι θα προωθήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας και τη συμπλεγματοποίηση ιατρικών κέντρων, καθώς και τις χιαστί μεταμοσχεύσεις με την Ελλάδα (κοινή τράπεζα δοτών). Από τις προτάσεις Αναστασιάδη ξεχωρίζουν οι υποσχέσεις για δημιουργία του θεσμού του συνηγόρου του ασθενούς και του ενιαίου φορέα ογκολογικών υπηρεσιών, υπό την εποπτεία του οποίου θα λειτουργούν ογκολογικά συμβούλια επιφορτισμένα με το καθήκον της εξατομικευμένης αντιμετώπισης κάθε καρκινοπαθούς.


Όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και ο Σταύρος Μαλάς υπόσχεται τη δημιουργία εθνικού οργανισμού φαρμάκων. Η έμφαση του προγράμματος του υποψηφίου της Αριστεράς είναι στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο πλέγμα των προτάσεών του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαλάς υπόσχεται να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό στα δημόσια νοσοκομεία και να δημιουργήσει νέες κλινικές στη βάση της συμπλεγματοποίησης των νοσοκομείων. Ακόμα, ο κ. Μαλάς υπόσχεται να καταστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσοκομείο αναφοράς και να ενισχυθούν οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας σε όλα τα αγροτικά κέντρα.

Τέλος, συμμορφούμενος με την πολιτική του ΑΚΕΛ στις ουσιοεξαρτήσεις, ο κ. Μαλάς υπόσχεται στήριξη στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (πρώην Αντιναρκωτικό Συμβούλιο) και δημιουργία θεραπευτικών ξενώνων με εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας από τις ουσιοεξαρτήσεις. Σε αυτό το σημείο, καταγράφεται η απουσία αναφοράς στο πρόγραμμα Αναστασιάδη (και κάθε άλλου υποψήφιου) στη νομοθετική ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη, μέτρο που θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Οι πιο ευφάνταστες προτάσεις για τον τομέα της υγείας διατυπώθηκαν στο πρόγραμμα του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου. Χωρίς να εξαντλεί τα θέματα του τομέα και χωρίς να κοστολογεί τις προτάσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος υπόσχεται τη δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης της υγείας του πολίτη (στα πρότυπα των ΚΕΠ) σε κάθε πόλη. Στα λεγόμενα ΚΕΥΠ οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού, να βγάζουν κάρτες υγείας και να ανανεώνουν επαναλαμβανόμενες συνταγές. Η δεύτερη μεγάλη υπόσχεση του κ. Παπαδόπουλου είναι η δημιουργία νέου νοσοκομείου παίδων και εφήβων καθώς και πανεπιστημιακού κέντρου προγεννητικής ιατρικής.

Ακόμα, ο κ. Παπαδόπουλος υπόσχεται ποσοστό 20% των διαθέσιμων ραντεβού στα δημόσια νοσηλευτήρια να διευθετείται αποκλειστικά με ηλικιωμένους. Για την τρίτη ηλικία ο κ. Παπαδόπουλος υπόσχεται ακόμα δημιουργία κινητής μονάδας υποστήριξης ηλικιωμένων σε απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές. Συναφείς προτάσεις για τα αγροτικά ιατρικά κέντρα (σταθμοί ασθενοφόρων και παροχή δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας) έχουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Ο κ. Παπαδόπουλος μοιράζεται με τον κ. Αναστασιάδη την ίδια στόχευση όσον αφορά την ηλεκτρονική υγεία.

Τέλος, το επιτελείο του υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο 12 προτάσεων για την υγεία, στον οποίο ξεχωρίζουν η πρόταση για καθορισμό μέγιστου χρόνου αναμονής για σοβαρές ασθένειες και η ρύθμιση της τιμολόγησης στη φαρμακοβιομηχανία με έμφαση στο πλαφόν λιανικής τιμής.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Crashtest Υποψηφιών: «Χλιαροί» για περιβάλλον

Ο κ. Μαλάς αναφέρεται στην υπαγωγή όλων των αρμοδιοτήτων σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων υπό τη μορφή φορέα περιβάλλοντος.

06 / 09
Επιστροφή
στην αρχή