Crashtest υποψηφίων: Εργαλεία στους θεσμούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημιουργία Αρχής κατά της Διαφθοράς προωθεί ο Αναστασιάδης, δημιουργία ειδικού Τμήματος Δημόσιου Κατήγορου στη Νομική Υπηρεσία ο Μαλάς

Με το κεφάλαιο θεσμοί, πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής, ο «Π» ολοκληρώνει σήμερα τη σειρά δημοσιευμάτων του για τις προγραμματικές θέσεις των κυριότερων υποψήφιων. Ως αναμενόταν ο νυν Πρόεδρος που επαναδιεκδικεί στηρίζεται σε όσα υλοποιήθηκαν ή τροχιοδρομούνται επί ημερών του. «Δεκάδες υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και για πρώτη φορά βλέπουμε βαριές καταδίκες υψηλών αξιωματούχων που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη και τα χρήματα του κράτους και των πολιτών. Βάλαμε τέλος στη σιωπηλή ανοχή, τη συγκάλυψη και την αδυναμία του θεσμικού πλαισίου να αντιμετωπίσει φαινόμενα που δεν τιμούν την πατρίδα μας» σημειώνει μεταξύ άλλων ενώ εξηγεί πως έχει ενισχύσει την Ελεγκτική Υπηρεσία και έχει δώσει κάθε δυνατότητα και μέσα στη Γενική Εισαγγελία για να μπορούν πιο αποτελεσματικά να ανταποκρίνονται στις πολύπλοκες διερευνήσεις που απαιτεί η σημερινή εποχή.

Από την άλλη Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς θεωρούν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ενώ τα αρμόδια τμήματα, υπηρεσίες, και ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος για να περιορίσει φαινόμενα που πληγώνουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας, απαξιώνουν τους θεσμούς και εξοργίζουν τους πολίτες, εισηγείται τη δημιουργία τριμελούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας για τον έλεγχο (αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία) της τήρησης του κώδικα δεοντολογίας σε όλους τους πολιτικούς διορισμούς, στην οποία θα μετέχει και ο γενικός ελεγκτής υπό συμβουλευτική ιδιότητα. Ο κ. Παπαδόπουλος εισηγείται επίσης να καταστεί υποχρεωτική η συμμόρφωση της διοίκησης στις αποφάσεις του γενικού ελεγκτή. Με τη σειρά του ο Σταύρος Μαλάς λαμβάνοντας υπόψη την κατάταξη της Κύπρου στην κατηγορία χωρών με υψηλό δείκτη διαφθοράς, θεωρεί πως «η ενίσχυση και η διοικητική αυτονομία τόσο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσο και της Γενικής Εισαγγελίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Σχετικά με την Κεντρική Τράπεζα, ο διορισμός του διοικητή θα γίνει μετά από αξιολόγηση δυνητικών υποψηφίων με διαφανείς διαδικασίες και την τελική επιλογή θα την κάνει ο ΠτΔ».

Απονομή δικαιοσύνης

Ο Νίκος Αναστασιάδης που δηλώνει πως συμμερίζεται απόλυτα το αξίωμα ότι «δικαιοσύνη που καθυστερεί να αποδοθεί είναι άρνηση δικαιοσύνης», στο πρόγραμμά του αναφέρει πως «έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε -σε απόλυτη συνεννόηση με τη δικαστική εξουσία- τη ριζική μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, για να πετύχουμε την τόσο αναγκαία για το κράτος δικαίου επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης». Τονίζει δε πως «αξιοποιούμε την τεχνολογία αναπτύσσοντας σύστημα μηχανογράφησης δικαστηρίων και ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), βελτιώνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης του δικαστικού συστήματος τόσο από τον νομικό κόσμο, όσο και από το ευρύ κοινό». Για τον Σταύρο Μαλά η άμεση και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης αρχή ενός κράτους δικαίου. Είναι για αυτό που και δική του προτεραιότητα (όπως και του Ν. Παπαδόπουλου) είναι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης αλλά και η προώθηση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία. Ο κ. Μαλάς εισηγείται επίσης τη δημιουργία ειδικού και ενοποιημένου Τμήματος Δημόσιου Κατήγορου στη Νομική Υπηρεσία. Τέλος ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα δημιουργήσει Τμήμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Γενική Εισαγγελία ενώ εξήγγειλε και θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους, σε σύντομο και καθορισμένο χρονικό διάστημα, να συμμορφώνεται πλήρως με τις ακυρωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Crashtest υποψηφίων: Ποντάρουν σε ανεξάρτητους θεσμούς

Το τρένο πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής στις ράγες θεωρεί ότι έβαλε ο Ν. Αναστασιάδης, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά λένε οι ανθυποψήφιοί του.

02 / 09
Επιστροφή
στην αρχή