Crashtest υποψηφίων: Έμφαση στο αέριο και τις ΑΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαραίτητη και για τους τρεις υποψήφιους η εισαγωγή φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρισμού και η εμπορική αξιοποίηση του Αφροδίτη

Την ταχύτερη δυνατή εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη, τη συνέχιση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρισμού και την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας προτείνουν κατά προτεραιότητα οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Νικόλας Παπαδόπουλος, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις σε όλες τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να προβάλλει περισσότερο στόχους που η ίδια έχει ήδη προωθήσει σε κάποιο βαθμό, και υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα. Για παράδειγμα, καταγράφεται στο πρόγραμμα Αναστασιάδη ως στόχος η δημιουργία ανεξάρτητων υποδομών υποδοχής και επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Είναι γνωστό ότι ήδη λήφθηκε σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ήδη η ΔΕΦΑ προκήρυξε διαγωνισμό για εξασφάλιση συμβούλων και είναι κοντά στη λήψη απόφασης και ήδη υποβλήθηκε από την κυβέρνηση αίτημα στην ΕΕ για χρηματοδότηση των υποδομών και λήφθηκε θετική προκαταρκτική απόφαση, για χορηγία ύψους 101 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν ή όχι την εισαγωγή του αερίου έως τις αρχές του 2020, κάτι για την ώρα αρκετά δύσκολο. Είναι ωστόσο άξιο αναφοράς ότι και οι τρεις υποψήφιοι ευνοούν την εισαγωγή αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, παρά τις πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες που προηγήθηκαν.

Στο ενεργειακό πρόγραμμα του Στ. Μαλά δίνεται έμφαση στην εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας, η οποία να είναι «επιστημονικά διαμορφωμένη και διαφανώς δημοσιευμένη». Τονίζεται επίσης η ανάγκη για ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (το ίδιο ζητούν και οι άλλοι συνυποψήφιοι) αλλά ειδικότερα η αύξηση της (πολύ μικρής) χρήσης ΑΠΕ στις μεταφορές, ώστε να καλυφθεί εγκαίρως ο στόχος του 10% για το 2020, με παράλληλη στήριξη της ηλεκτροκίνησης. Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ ξεχωρίζει στο πρόγραμμα Μαλά η πρόταση για δημιουργία κοινοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων, με δυνατότητα συμμετοχής κατοίκων μιας περιοχής ή κοινότητας.


Αναζητώντας κάποια ιδιαίτερα στοιχεία στο ενεργειακό πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου εντοπίζουμε τη μάλλον ριψοκίνδυνη δέσμευση ότι «το συμβόλαιο εξαγωγής/πώλησης (σ.σ. φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη) θα έρθει μέσα στο τρίτο εξάμηνο της θητείας μας, έτσι ώστε μετά από 3 έως 3,5 έτη να υπάρξουν οι πρώτες εξαγωγές, δηλαδή μέσα στο 2022». Καλοδεχούμενες οι προτάσεις για επιτάχυνση-απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων στις ΑΠΕ, αν και οι πιο μεγάλες καθυστερήσεις, όχι πάντα αδικαιολόγητες, δεν εντοπίζονται τόσο στην Υπηρεσία Ενέργειας, όσο στο Τμήμα Πολεοδομίας, τις τοπικές αρχές, τις επαρχιακές διοικήσεις, την ΑΗΚ, κ.λπ.

Ο κ. Παπαδόπουλος εισηγείται επίσης καθορισμό floor price για κάποια έργα ΑΠΕ και για περίοδο 5-7 ετών (σ.σ. ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από το κράτος όταν η τιμή πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ πέφτει κάτω από ένα καθορισμένο όριο), κάτι όμως που μάλλον δύσκολα θα περάσει από την ΕΕ, καθώς θεωρείται κρατική στήριξη. Ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει επίσης διάφορα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ και για χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Crashtest υποψηφίων: Χωρίς διάθεση για τ/κ περιουσίες

Πλειοδοτούν σε υποσχέσεις προς τον προσφυγικό κόσμο Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος, εντάσσοντας στα προγράμματά τους αποζημίωση σε εκτοπισθέντες

04 / 09
Επιστροφή
στην αρχή