Crashtest υποψηφίων: Χωρίς διάθεση για τ/κ περιουσίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλειοδοτούν σε υποσχέσεις προς τον προσφυγικό κόσμο Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος, εντάσσοντας στα προγράμματά τους αποζημίωση σε εκτοπισθέντες

Δύο υποσχέσεις ξεχωρίζουν στα προγράμματα των υποψήφιων Προέδρων αναφορικά με την προσφυγική πολιτική του κράτους. Και οι δύο ανήκουν στους υποψήφιους της Δεξιάς, Νίκο Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλο, οι οποίοι υπόσχονται αποζημίωση σε ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα ανάλογα με την αξία της κατεχόμενης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα, η πρόταση Αναστασιάδη προβλέπει τη σταδιακή εισαγωγή ενός νέου προγράμματος το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια χρήσης της περιουσίας στα κατεχόμενα, να αποζημιώνει ετησίως ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα ανάλογα με την αξία της περιουσίας τους.

Το ποσό δεν πρόκειται να αποζημιώνει πλήρως τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης, αφού στο πρόγραμμα Αναστασιάδη σημειώνεται ότι η αποζημίωση θα είναι ανάλογη των διαθέσιμων πόρων του κράτους. Παρόμοιου πνεύματος είναι η υπόσχεση του Νικόλα Παπαδόπουλου για δημιουργία ταμείου στήριξης ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών το οποίο θα στηρίζεται από το κράτος.

Η διαφορά μεταξύ Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου είναι ότι ο πρώτος υπολογίζει σε αύξηση των εσόδων από τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, υποσχόμενος σειρά μέτρων με πιο χαρακτηριστικά (προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των τ/κ περιουσιών) την επέκταση του δικαιώματος παραχώρησής τους και τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τους δικαιούχους, ώστε οι τ/κ περιουσίες να αξιοποιούνται πιο αποτελεσματικά, δηλαδή για να αυξηθούν τα έσοδα του Ταμείου Τ/κ Περιουσιών. Ο κ. Αναστασιάδης είναι και ο μόνος υποψήφιος που έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, αντίθετα με τον Σταύρο Μαλά που δεν προτείνει τίποτε σχετικό.

Από την πλευρά του Νικόλα Παπαδόπουλου προτείνεται αναδιανομή των τ/κ περιουσιών, στην ίδια όμως υπόσχεση ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει απλώς τα κριτήρια που ισχύουν και σήμερα. Αναφορικά με τις τ/κ περιουσίες, οι υποσχέσεις Αναστασιάδη καλύπτουν όχι μόνο τη διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δικαιούχων, αλλά και θέματα ελέγχου και διαφάνειας.

Νέα και παλιά σχέδια


Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτείνει ακόμα τη μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα κατεχόμενα με βάση την αξία της κατεχόμενης περιουσίας. Με το μέτρο σημειώνεται ότι έχει καταθέσει τη διαφωνία του στη Βουλή το Τμήμα Κτηματολογίου, χαρακτηρίζοντάς το ανεφάρμοστο εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να διαμορφώσει πολεοδομική πολιτική στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου να προσδιορίσει αξίες.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο Γιώργος Λιλλήκας υπόσχεται να παραχωρηθεί στους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης, κατ’ αναλογία της περιουσίας τους, χαλίτικη γη στην οποία θα ισχύσει συντελεστής δόμησης που θα μεταφερθεί από τα κατεχόμενα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπόσχεται και επαναφορά όλων των παλαιών στεγαστικών σχεδίων διαχωρισμού οικοπέδων και παραχώρηση οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε όσους διαμένουν σε τ/κ περιουσίες. Τις ίδιες υποσχέσεις δίνει ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος επιπλέον υπόσχεται ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων στέγασης.

Την ενοποίηση των προσφυγικών πολιτικών υπό έναν φορέα υπόσχονται Αναστασιάδης και Λιλλήκας, ενώ Μαλάς και Αναστασιάδης υπόσχονται στήριξη και στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης υπόσχεται καταρτισμό νέας στεγαστικής πολιτικής βάσει μελέτης που ετοιμάζεται από εμπειρογνώμονες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Crashtest υποψηφίων: Τους ενώνει όλους το ΓεΣΥ

Το επιτελείο Αναστασιάδη πατά πάνω στο έργο Παμπορίδη για το ΓεΣΥ και υπόσχεται τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αυτονόμηση

05 / 09
Επιστροφή
στην αρχή