Crash test στον «Π»: Μπαγιάτικο το Κυπριακό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Από σήμερα και καθημερινά οι συντάκτες του «Π» εξετάζουν αντιπαραβάλλουν τις θέσεις Αναστασιάδη,Μαλά και Παπαδόπουλου σε όλο το εύρος της προεκλογικής

Χωρίς ουσιαστικές νέες προτάσεις, εκτός από κάποιες αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε πιο ορθολογική οργάνωση των συνομιλιών (που χάνονται όμως μέσα στην επανάληψη πολιτικών περασμένων δεκαετιών και την υπόνοια της απομάκρυνσης από τον στόχο της ΔΔΟ) κινείται στην εκπνοή της η προεκλογική εκστρατεία στο Κυπριακό.

Επί της ουσίας, οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς στηρίζουν τη συνέχιση της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνει ακύρωση των συγκλίσεων οι οποίες καλώς ή κακώς επιτεύχθηκαν από το 2008. Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα στην προχθεσινή του τελευταία προεκλογική συγκέντρωση επέλεξε να ξεκαθαρίσει πως θεωρεί τις προεδρικές δημοψήφισμα για την πολιτική στο Κυπριακό, μεταξύ της γραμμής Αναστασιάδη και Μαλά και της «νέας στρατηγικής» που προτείνει.

Οι διαφοροποιήσεις Αναστασιάδη - Μαλά δεν αφορούν τόσο το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης και τις παραμέτρους της λύσης όσο θέματα τακτικής. Το επιτελείο Αναστασιάδη υπερασπίζεται τους χειρισμούς στην Ελβετία, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ειδικά να υπογραμμίζει πως είναι αυτή η κυβέρνηση που έφερε τη διαδικασία κοντά στην ολοκλήρωση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αφήνει αιχμές κατά των οπαδών της «όποιας λύσης». Το επιτελείο Μαλά έχει την άνεση να κινηθεί πιο επιθετικά, επικρίνοντας ευθέως και ονομαστικά τους χειρισμούς Αναστασιάδη (εκμεταλλευόμενο την καθαρή εικόνα που έχει μέσω της συμμετοχής και της συνεργασίας του ΑΚΕΛ στην προσπάθεια λύσης τα τελευταία χρόνια).

Παρούσα η ΔΔΟ

Η απουσία νέων προτάσεων δεν είναι τυχαία. Το Κυπριακό βρίσκεται κοντά στο ευτυχές ή ατυχές τέλος του και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να εμφανισθούν ως νέες προτάσεις, πέρα ίσως από μια ριζική αλλαγή προσέγγισης σε μοντέλα συνομοσπονδίας, λύσης δύο κρατών ή ακόμα και της πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δεν απομακρύνονται από το μέχρι σήμερα συμφωνημένο πλαίσιο της ομοσπονδίας, παρά τον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφεύγει να αναφερθεί σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να αποτρέψει προστριβές με τα κόμματα που τον στηρίζουν. Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για αυτό ακριβώς το θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως δεν έχει αλλεργία με την ομοσπονδία, αλλά διαφωνίες με το περιεχόμενο της λύσης που δρομολογείται, και συγκεκριμένα σε θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και κυρίως ασφάλειας και εγγυήσεων.

Από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, ο μόνος που ξεκάθαρα απορρίπτει λύση ομοσπονδίας είναι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, χωρίς και πάλι να προτείνει καινούργια προσέγγιση αλλά υιοθέτηση της σημερινής άτυπης ύπαρξης ε/κ κράτους ως την επίσημη πολιτική για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καλύτερη οργάνωση

Από τις θέσεις των υποψηφίων ξεχωρίζουν και οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα για καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου με συγκεκριμένες δομές και διαδικασίες, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση του Κυπριακού αλλά και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής. Η πρώτη είναι μια προσέγγιση που πάντα προωθείται από την εκάστοτε αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια περιορισμού του εκάστοτε Προέδρου, ενώ η δεύτερη είναι μια τάση η οποία έχει ξεκινήσει επί προεδρίας Αναστασιάδη.

Και πάλι όμως, πέραν από τις προτάσεις του κ. Παπαδόπουλου για καλύτερη διάρθρωση του γραφείου του διαπραγματευτή και την πρόταση για δημιουργία θέσης Τ/Κ προεδρικού επιτρόπου, κανένας από τους βασικούς υποψήφιους δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

 


Επιστροφή
στην αρχή