Cock το λένε, όχι prick. Άρα δεν σας αφορά. Ούτε κολλάει...

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Επανάστασις... εθνοσωτήριος για ένα έργο το οποίο δεν είδαν αλλά αποφάσισαν ότι δεν δικαιούνται να το δουν ούτε οι άλλοι! Σκοτάδι βαθύ και υποκριτικό.

Δεν είναι θεατρικό το θέμα μας σήμερα, όχι. Αλλά ας αρχίσουμε από αυτό: τo έργο, για όσους δηλαδή δεν το είδαν, ονομάζεται «Cock». Κατά κοινή ομολογία μια από τις καλύτερες δουλειές της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ. Παίζει ήδη επί δύο μήνες στη Λευκωσία.

Το «Cock» μιλά για τις σχέσεις και τη συντροφικότητα μέσα από την ιστορία ενός ομοφυλόφιλου άντρα ο οποίος διχάζεται ανάμεσα στην επί πολλά έτη σχέση του με έναν άλλον άντρα και μια γυναίκα η οποία μπήκε στη ζωή του.

Σημειωτέον: το έργο δεν είναι κάτι… εξεζητημένο – απεχθάνομαι τον όρο τόσο όσο ο Τράγος τη λύση του Κυπριακού αλλά είναι αναγκαίο κακό η χρήση του εδώ. Νομίζω πως μπορώ έτσι να αποδώσω την ουσία αυτού που θα σας πω.

Γιατί ο όρος «εξεζητημένος» από εκεί προέρχεται και αυτός. Και από τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία μας.

Στις 6 Δεκεμβρίου, λοιπόν, το «Cock» είναι προγραμματισμένο να ανέβει στη Σωτήρα. Οι συντελεστές της παράστασης οι ηθοποιοί Αγαθοκλέους, Καζάκας, Κικιλίντζια, Τσέλεπος και η υπόλοιπη ομάδα του ΘΟΚ, θα έβρισκαν σίγουρα καλύτερα πράγματα να κάνουν εκείνη τη νύχτα από το να αφήσουν τη ζεστασιά των σπιτιών τους και να ταξιδέψουν μέχρι τη Σωτήρα για να δώσουν την παράσταση.

Ποτέ όμως, είτε αυτοί είτε άλλοι ηθοποιοί του ΘΟΚ ή άλλων σχημάτων δεν αρνήθηκαν περιοδείες και δεν σνόμπαραν την ύπαιθρο. Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Κάποιοι, όχι λίγοι δυστυχώς, ξεσηκώθηκαν στον Δήμο Σωτήρας και διαμαρτύρονται για το ανέβασμα της παράστασης στα, άσπιλα και αμόλυντα υποθέτω, μέρη τους. Όχι ότι υπάρχει κάτι κακό στην ομοφυλοφιλία, στα μυαλά τους είναι το πρόβλημα. 

Χθες ανακάλυψα, λοιπόν, πως ΘΟΚ έγινε και δέκτης όχι μόνο φοβερών πιέσεων να την ακυρώσει αλλά ακόμη και... προειδοποιήσεων, για μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (!) έξω από τον χώρο της παράστασης την οποία, προσέξτε, ουδείς από τους «εξεγερμένους» έχει δει και ουδείς λογικά έχει ψάξει να δει τι παρουσιάζει. Αλλιώς θα ήξερε το μη… εξεζητημένο που λέγαμε.

Όμως, το γεγονός και μόνο ότι η παράσταση έχει αυτό το στοιχείο, είναι η αφορμή να τολμά κάποιος να ζητήσει να μην ανέβει, τη στιγμή που δεν παρουσιάζεται καν σε δημόσια θέα. Και ο καθένας έχει την επιλογή να τη δει ή να μην τη δει. Κι όλα αυτά, το 2017 σε μια ευρωπαϊκή (τάχα) χώρα!

Είμαι της άποψης πως ο ΘΟΚ έχει περισσότερο από ποτέ καθήκον να πάει και να δώσει αυτήν ειδικά την παράσταση εκεί. Έχει, ως ο αρμόδιος δημόσιος φορέας, την τεράστια ευθύνη και υποχρέωση να μην επιτρέψει την ακύρωσή της και μαζί την κατάργηση της ελευθερίας της θεατρικής και όχι μόνο έκφρασης.

Είναι καιρός να εξηγηθούν κάποια πράγματα σε όλους αυτούς τους τύπους, είτε μιλάμε για… βαριούς και ασήκωτους τόπακες, είτε για τον οποιονδήποτε άλλο. Με πρώτο το ότι ζούμε σε δημοκρατία και πως όπως εκείνοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής να μην δουν την όποια παράσταση άλλο τόσο και πολύ περισσότερο μάλιστα έχουν το δικαίωμα εκείνοι που θέλουν να τη δουν.

Και η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να το προστατέψει.

Εάν κάποιοι στα Κοκκινοχώρια ή στις πόλεις ή οπουδήποτε αλλού έχουν καταλάβει ότι ζουν σε κράτος αυτόνομο όπου οι νόμοι που ψηφίζονται και οι ελευθερίες που διασφαλίζονται αφορούν μόνο τους (άλλους) κουτόφραγκους που τους σέβονται ως οφείλουν και πως εκείνοι κάθε που δεν γουστάρουν κάτι θα μαζεύονται και θα ουρλιάζουν μέχρι να γίνει το δικό τους…

… εάν αυτό αφέθηκαν να πιστεύουν λοιπόν –και δυστυχώς υπάρχει λόγος για αυτό– είναι καιρός να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Και άλλοι άνθρωποι αλλού, όλοι μας, διαφωνούμε με πράγματα πολλά. Αλλά εάν είναι νόμοι του κράτους, τους σεβόμαστε γιατί έτσι πρέπει. Για να μην γίνουμε ζούγκλα. Πόσω μάλλον εάν μιλάμε για δικαιώματα.

Και από εκεί και πέρα, κάντε μου τη χάρη και μαζέψτε λίγο την υποκρισία σας ορισμένοι. Και εσείς και άλλοι αλλού. Σε μια χώρα όπου το κέρατο είναι παράσημο τιμής και το 50% των γάμων οδηγείται σε διάλυση κυρίως εξαιτίας του, κόψτε κάτι από τα… ήθη που θα σας χαλάσει μια παράσταση επειδή έχει μέσα και γκέι χαρακτήρες. Εκτός κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε γκέι άτομα στα δικά σας τα μέρη.

Και κανονικά θα συνεχίσετε να ζείτε οι υπόλοιποι υποκριτές και μετά την παράσταση. Ω ναι, μην ανησυχείτε! Κανονικά θα απολαμβάνετε το προγαμιαίο (και το εξωσυζυγικό) σεξ όταν και όσους σας... κάθονται «τυχερά» τα καλοκαίρια. Κανονικότατα δε, θα το κοκορεύεστε στους φίλους σας, όταν δεν θα είναι εκεί οι γυναίκες και τα παιδιά ή οι γκόμενές σας υπερβάλλοντας έστω για τις επιδόσεις σας, ενίοτε και σε βαθμό κακουργήματος.

Κανονικά θα κάνετε και όλα τα άλλα, αυτά που στο αυξάνεστε και πληθύνεστε –σεις ευσεβείς Χριστιανοί– σίγουρα δεν οδηγούν. Όχι από εκείνα τα σημεία της ανατομίας τουλάχιστον. Μην πάμε και σε όλα τα άλλα, τα των ηθών και του ήθους σ’ αυτή τη χώρα.

Αλλά δεν τόσο αυτό το θέμα. Το θέμα είναι τα όρια. Του νόμου και των ελευθεριών. Της έκφρασης επίσης την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, το θέατρο ήταν εκείνο που την προστάτευε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Ελλάδα. Σε εποχές που φαινόταν αδιανόητο.

Δεν θα την καταργήσει ο όποιος αμπάλατος επειδή έτσι νομίζει, το 2017 μάλιστα και σε μια ευρωπαϊκή –επίσημα τουλάχιστον– χώρα.

Τα όρια. Και επειδή ολοφάνερα κάποιοι επιλέγουν να τα αγνοούν, είναι δουλειά των υπολοίπων να τους τα υπενθυμίζουμε, ξανά και ξανά. Η παράσταση επιβάλλεται να ανέβει. Δεν πρέπει καν να συζητηθεί το θέμα.

Δεν θέλετε να τη δείτε; Να μην τη δείτε. Τόσο απλό. Αλλά το δικαίωμα των άλλων, έστω και ενός μόνο να τη δει, είναι ιερό.

Για αυτό πρέπει να ανέβει. Και λόγος, όχι, δεν σας πέφτει κανένας. Κανένας όμως.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή