Χριστουγεννιάτικο κέικ της Αιμιλίας

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα χριστουγεννιάτικο κέικ. Η διαδικασία παρασκευής του είναι απλή, εφόσον ακολουθήσετε πιστά τα βήματα της συνταγής...

Αναμφίβολα, μπορείτε να αγοράσετε το χριστουγεννιάτικο κέικ από τα ζαχαροπλαστεία, αν όμως αποφασίσετε και προσπαθήσετε να το φτιάξετε στο σπίτι να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε τη διαφορά και θα εντυπωσιάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα...  


Υλικά
1 φλιτζάνι βούτυρο σπράι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
7 αυγά
4 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι κονιάκ
½ σφηνάκι λικέρ ρόδι
Μισό κουταλάκι κανέλα
Ξύσμα πορτοκαλιού
Ξύσμα λεμονιού
Χυμό πορτοκαλιού από δύο πορτοκάλια
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι άσπρες σταφίδες
4 κουταλιές ζάχαρη
1 πιάτο με διάφορα γλυκά του κουταλιού (καρυδάκι, κυδώνι, κιτρόμηλο, νεράντζι, περγαμόντο, και ό,τι άλλο σας αρέσει)

Εκτέλεση
1. Τρεις μέρες πριν φτιάξουμε το κέικ, πλένουμε τα γλυκά, τα χοντροκόβουμε, τα απλώνουμε σε μια πετσέτα για να στραγγίξουν και τα ραντίζουμε με λικέρ, αν θέλουμε.

2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο σπράι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.

3. Έπειτα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ, το λικέρ ρόδι, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τον χυμό πορτοκάλι. Ακολούθως, σταματάμε το μίξερ.

4. Αλευρώνουμε τα γλυκά με δύο κουταλιές αλεύρι.

5. Ρίχνουμε τα γλυκά στο μείγμα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.

6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί αρ. 28 και βάζουμε στη βάση του αντικολλητική κόλλα και απλώνουμε το κέικ.

7. Το ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180 και μετά σε χαμηλή ένταση για ακόμα μια ώρα. Αφού ψηθεί το σκεπάζουμε.

8. Μετά από δύο μέρες φτιάχνουμε το αμυγδαλωτό και το γλάσο.

Αμυγδαλωτό
3 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα στραγγισμένα λεπτοαλεσμένα
¾ ποτηριού ζάχαρη άχνη
8-9 κουταλιές ανθόνερο

Λίγη μαρμελάδα βερίκοκο

Γλάσο
4 ½ ποτήρια άχνη
Μισό ποτήρι φυτικό βούτυρο
3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού
5-6 κουταλιές νερό

Αφού στεγνώσει το κέικ φτιάχνουμε το αμυγδαλωτό
1. Ρίχνουμε στα αμύγδαλα τη ζάχαρη, περνώντας την από λεπτό τρυπητό και ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε όσο ανθόνερο σηκώνει για να έχουμε ένα σφικτό μείγμα, για να μπορεί να πλάθεται.
2. Αλείφουμε το κέικ με τη μαρμελάδα και τοποθετούμε πάνω το αμυγδαλωτό.
3. Το πιέζουμε με το χέρι μας για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του κέικ καθώς και γύρω-γύρω.

Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το γλάσο
1. Ρίχνουμε σε ένα δοχείο το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη περασμένη από τρυπητό, τον χυμό λεμονιού και δύο-τρεις κουταλιές νερό.
2. Ανακατεύουμε αργά με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά.
3. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά ακόμα λίγο νερό, όσο σηκώσει για να γίνει το γλάσο σφικτό. Το βάζουμε με ένα κουτάλι λίγο-λίγο πάνω στο αμυγδαλωτό. Το απλώνουμε με τη βοήθεια της λεπίδας ενός μαχαιριού, δίνοντας αγκαθωτό σχήμα.
4. Τέλος, διακοσμούμε το κέικ με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Απλή κάλυψη
Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το γλάσο και το αμυγδαλωτό, μπορείτε να χτυπήσετε απλώς ζάχαρη άχνη με ανθόνερο και αφού γίνει ένα ομοιογενές μείγμα να καλύψετε το κέικ. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και αυθημερόν αφού κρυώσει βέβαια το κέικ.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή ανήκει στην κ. Αιμιλία Περικετάλλα

 

 


Επιστροφή
στην αρχή