Χρίστου: Το ΕΛΑΜ δεν είναι φαινόμενο παροδικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση, όπως παραδέχεται σε συνέντευξη στον «Π», ότι δεν πρόκειται να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο Χρίστος Χρίστου ήταν υποστηρικτής του ΔΗΣΥ. Ωστόσο αποχώρησε από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μετά το φιάσκο με τους S-300. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση, όπως παραδέχεται σε συνέντευξη στον «Π», ότι δεν πρόκειται να περάσει στον δεύτερο γύρο. Στόχος, τονίζει, είναι να δυναμώσει η φωνή του ΕΛΑΜ. Δηλώνει πεπεισμένος ότι το κόμμα του ήρθε για να μείνει στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν είναι φαινόμενο παροδικό όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ επιμένει να μην αποκαλύπτει ποια κόμματα τον προσέγγισαν ζητώντας του να μην είναι υποψήφιος, ωστόσο καλεί τον λαό να προβληματιστεί για την ειλικρίνεια όσων δεν θέλουν να το παραδεχθούν.

 

  • Είμαι κατά της πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου και υποστηρίζω όλες τις κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη
  • Έχουμε καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά δεν μας χρηματοδοτεί
  • Δεν είναι εξαγορά ψήφων η κοινωνική αλληλεγγύη
  • Τουλάχιστον προκλητικές οι πολυδάπανες καμπάνιες
  • Δεν υπάρχει ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο. Δήθεν νέα η στρατηγική Νικόλα

 

Πώς ξεκίνησε η προσωπική σας σχέση με την πολιτική; Ήσασταν ενταγμένος σε κάποιο κόμμα;

 Με απασχολούσαν πάντοτε τα κοινά και ιδιαίτερα το κυπριακό πρόβλημα, έτσι σε νεαρή ηλικία εντάχθηκα στη μαθητική κίνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

 Και γιατί εγκαταλείψατε τον ΔΗΣΥ;

Απογοητευμένος από τη στάση του ΔΗΣΥ στο εθνικό θέμα και μετά από το φιάσκο με τους S-300, αποφάσισα να αποχωρήσω από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γιατί κατανόησα ότι δεν μπορούσε να με εκφράζει πλέον πολιτικά. Όμως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πατρίδα μου και ειδικά το μείζον εθνικό μας πρόβλημα δεν μπορούσαν να με αφήσουν αδιάφορο. Αυτό με οδήγησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αθήνα να ενταχθώ στις τάξεις του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή.

 Ποια ομάδα υποστηρίζετε στο ποδόσφαιρο;

 Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ με την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου, δεν είχα όμως ποτέ ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο. Αν πρέπει όμως να απαντήσω ποια ομάδα στηρίζω, τότε θα πω ότι τάσσομαι υπέρ όλων των κυπριακών ομάδων στις διεθνείς τους υποχρεώσεις, αφού τα καλά τους αποτελέσματα αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την Κύπρο και πιστεύω ότι μέσω του αθλητισμού μπορούμε να διεθνοποιήσουμε το Κυπριακό.

 Κάνετε μια εναλλακτική προεκλογική εκστρατεία. Βλέπουμε να κάνετε δωρεές σε κοινότητες, για παράδειγμα πρόσφατα κάνατε δώρο στην κοινότητα της Κακοπετριάς πυροσβεστικό σύστημα, πληρώσατε το πρόστιμο που επέβαλε το δικαστήριο στον παππού από τη Λάρνακα που έκλεψε το κοτόπουλο, ενώ διανέμετε τρόφιμα ανά το Παγκύπριο. Τι είδους προεκλογική καμπάνια είναι αυτή; Δεν είναι εξαγορά ψήφων από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτή η πρακτική με τη διανομή τροφίμων;

 Εξαγορά ψήφων κάνουν όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τα οποία τάζουν στον λαό ψεύτικες υποσχέσεις και μιλούν με λόγια κενά περιεχομένου. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) μέσα από τον Φορέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκεται από την μέρα ιδρύσεώς του το 2008 δίπλα στους συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης να βοηθήσουμε τον λαό στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας, που είναι καθημερινή, μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τα παραδείγματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας είναι μόνο μερικά και ενδεικτικά της τεράστιας δουλειάς που κάνουμε. Εμείς προτιμούμε να επιστρέφουμε τα λεφτά του λαού πίσω στον λαό μέσω των κοινωνικών μας δράσεων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που ξοδεύουν τα χρήματα σε πολυέξοδες προεκλογικές διαφημίσεις. Θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό να υπάρχει λαός που να μην έχει τα βασικά για το τραπέζι του και κάποιοι να ξοδεύουν αρκετές χιλιάδες σε τεράστιες γιγαντοαφίσες και πανό. 

 Αλήθεια, πού βρίσκετε τα χρήματα, πέρα από την κρατική χορηγία;

 Βρίσκουμε τα χρήματα από τις εισφορές των μελών μας. Είναι τόσο απλό και όμως κάποιοι το θεωρούν αδιανόητο, αφού έμαθαν να καλλιεργούν στα δικά τους μέλη μια παλαιοκομματική κουλτούρα του βολέματος και της καλοπέρασης. Για τον ΕΛΑΜίτη που πιστεύει στην ιδεολογία που πρεσβεύουμε και στον αγώνα που δίνουμε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο εθελοντισμός των μελών μας είναι αυτό που στηρίζει το κίνημά μας όλα αυτά τα χρόνια.

 Σας χρηματοδοτεί η Αρχιεπισκοπή;

 

Όπως ξεκαθάρισα πολλές φορές, η Αρχιεπισκοπή δεν μας χρηματοδοτεί. Όπως έχω αναφέρει και στην προηγούμενη ερώτηση, μοναδικός χρηματοδότης μας είναι τα ίδια μας τα μέλη.

 Ο Αρχιεπίσκοπος σας αποκάλεσε σε ανύποπτη στιγμή καλά παιδιά με κρυστάλλινες σχέσεις. Έχετε καλή σχέση μαζί του και τακτική επικοινωνία, να υποθέσουμε;

 Εμείς θεωρούμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και ο κάθε άνθρωπος, έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Όσον αφορά τις σχέσεις μας, να αναφέρουμε ότι όπως ο προκαθήμενος της Εκκλησίας έχει επαφές με όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα, έτσι έχει και μαζί μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η δική μας επικοινωνία μαζί του.

 Πιστεύετε ότι όσοι σας ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές το έκαναν συνειδητοποιημένα; Έχουν δηλαδή επίγνωση των θέσεών σας σε όλα τα ζητήματα ή μήπως δεν σας απασχολεί τελικά τόσο να γνωρίζουν τις θέσεις σας όσο να εισπράξετε ψήφους διαμαρτυρίας;

 

Πολλοί μετά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έτρεξαν να παρουσιάσουν τις ψήφους τις οποίες κερδίσαμε ως ψήφο διαμαρτυρίας, για να μειώσουν την μεγάλη μας επιτυχία και να μας παρουσιάσουν ως κάτι παροδικό. Τα γεγονότα όμως, μαζί με την συνεχή και ραγδαία άνοδο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τους διαψεύδουν αφού μας εμφανίζουν να είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που παρουσιάζει αύξηση ψηφοφόρων. Μάλιστα κάποιες δημοσκοπήσεις μάς εμφανίζουν ως πέμπτη πολιτική δύναμη, αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε είμαστε το μοναδικό πολιτικό κίνημα που έχει δηλώσει την ιδεολογία του και έχει δηλώσει τις θέσεις του με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Καλό είναι να ρωτήσετε και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα κάποια στιγμή αν έχουν ιδεολογική ταυτότητα. Η πρακτική του να χτίζεις πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους σίγουρα δεν είναι του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

 Μετράτε σχεδόν 1,5 χρόνο παρουσίας στη Βουλή και όμως είστε σχεδόν αθόρυβοι. Δηλαδή, με εξαίρεση το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος που προκάλεσε η πρωτοβουλία σας μεγάλο θόρυβο λόγω των παρενεργειών που προκλήθηκαν στις συνομιλίες, γενικότερα η παρουσία σας δεν προκάλεσε τα προβλήματα που περίμεναν αρκετοί. Βέβαια και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είχε διακριτική παρουσία μέχρι ενός χρονικού σημείου στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Είναι τακτική αυτό το χαμηλό προφίλ; 

 

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που είμαστε για πρώτη φορά στη Βουλή, έχουμε καταθέσει συνολικά 182 προτάσεις, από τις οποίες 19 προτάσεις νόμου, 64 τροπολογίες, 34 αυτεπάγγελτες εξετάσεις, 46 ερωτήσεις, 6 ψηφίσματα. Αυτή είναι η δουλειά που έχει κάνει το ΕΛΑΜ και αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο παραγωγικό είναι.

Επιγραμματικά να αναφέρω κάποιες από τις προτάσεις μας:

- Κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

- Μείωση τελών κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα.

- Δημιουργία τουριστικής Αστυνομίας.

- Φοροελαφρύνσεις για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα, με σκοπό να ενισχύσουμε την ύπαιθρο και να καταπολεμήσουμε την αστυφιλία.

- Αύξηση κατώτατης σύνταξης.

- Ορισμός κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα.

- Σύνταξη στα 58 χρόνια για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Ενίσχυση των λαϊκών αγορών.

- Μείωση τελών αεροδρομίων για πτήσεις Κύπρου-Ελλάδας.

- Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών που έμειναν εκτεθειμένοι από τη νέα νομοθεσία.

- Κούρεμα κόκκινων δανείων με κοινωνικά κριτήρια.

- Φοροαπαλλαγή κουρεμένων καταθετών.

- Αποζημίωση ιδιωτών κατόχων αξιογράφων.

- Προτάσεις για το ΓεΣΥ.

- Νέα στρατηγική για το Κυπριακό.

- Συγκεκριμένη πρόταση ανατροπής του τουρκικού σχεδίου β'.

- Δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων για τους κατόχους περιουσιών στα κατεχόμενα.

 

Αυτά και πολλά άλλα είναι μέρος της δουλειάς του ΕΛΑΜ, αλλά από ό,τι φαίνεται οι αρμόδιες επιτροπές συστηματικά αποφεύγουν να μελετήσουν τις προτάσεις που καταθέτουμε. Επίσης η μειωμένη προβολή της δουλειάς μας από τα ΜΜΕ συμβάλλει στο να μην γνωρίζουν πολλοί το έργο μας. Το γεγονός όμως ότι πολλοί δεν είναι εύκολο να μας ακούσουν δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε. 

 

Δεχθήκατε συμβουλές από τη Χρυσή Αυγή για το πώς έπρεπε να κινηθείτε στην πολιτική σκακιέρα για να πετύχετε; Είναι γνωστό ότι εσείς ήσασταν στη φρουρά του κ. Μιχαλολιάκου.

 Έχουμε πολύ ικανά στελέχη για χάραξη στρατηγικής στην πολιτική σκακιέρα. Όσο για τη φρουρά στην οποία αναφέρεστε, έχω να σας πως ότι στη μοναδική φρουρά στην οποία ανήκω είναι αυτή της πατρίδας μου και του λαού της, ενάντια σε αυτούς που την κατέστρεψαν εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά.

 

Δεν μπήκαμε στη Βουλή για να κτίσουμε φιλίες

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τα άλλα κόμματα και βουλευτές; Αισθάνεστε απομόνωση; Να σας αποφεύγουν; Επιδιώκουν συνεννόηση μαζί σας ή προτιμούν να το κάνουν στα… κρυφά;

 

Στη Βουλή δεν μπήκαμε για να δημιουργήσουμε νέες προσωπικές σχέσεις και δεσμούς φιλίας, αλλά για να κάνουμε έργο και να εκπληρώσουμε το καθήκον που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας, να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που μας ανέθεσαν να καταθέσουμε τις δικές μας πολιτικές σε όλα τα θέματα. 

Αναλόγως απαντήσεων θα αποφασίσουμε για β’ γύρο

Ποιος ο στόχος σας, αλήθεια, στις εκλογές; Προφανώς δεν περιμένετε να περάσετε στον β’ γύρο…

 Είμαστε ρεαλιστές και ουδέποτε δηλώσαμε ότι θα πάμε στον δεύτερο γύρο. Έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας. Όμως η κάθοδός μας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές αποτελούσε μονόδρομο, καθώς κανείς εκ των υπόλοιπων υποψηφίων δεν εξέφραζε εμάς, ούτε τον απλό λαό που μας στηρίζει. Άλλωστε έχουμε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στα κοινωνικά θέματα, την οικονομία, το Κυπριακό. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός στήριξε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ.) γιατί ήθελε μια διαφορετική φωνή, έτσι και εμείς δεν μπορούσαμε να προδώσουμε αυτούς που μας ψήφισαν. Υπάρχουν ξεκάθαροι πολιτικοί στόχοι σε αυτές τις εκλογές, όπως να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο ενάντια στην ομοσπονδία όσο και ενάντια στο παλαιοκομματικό κατεστημένο και τη διαφθορά.

 Θα υποδείξετε στους ψηφοφόρους σας ποιον υποψήφιο να στηρίξουν στον δεύτερο γύρο;

 Όπως ανέφερα και πιο πριν, επικεντρωνόμαστε στην πρώτη Κυριακή. Ακολούθως θα δούμε τις απαντήσεις που θα λάβουμε από τους δύο υποψήφιους στα μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν και αναλόγως θα πράξουμε. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο τρίτος γύρος, δηλαδή η επόμενη μέρα των εκλογών, όταν θα πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

 Μεταξύ Αναστασιάδη - Νικόλα στον β’ γύρο να υποθέσουμε ότι θα ψηφίζατε Νικόλα Παπαδόπουλο, δεδομένου ότι είναι πιο κοντά οι θέσεις σας στο Κυπριακό;

 Η απόφαση του δεύτερου γύρου θα προέλθει μετά από διαβούλευση του Πολιτικού μας Συμβουλίου, μαζί με τα συλλογικά μας όργανα. Θα καταθέσουμε ένα πλαίσιο θέσεων - ερωτημάτων στον κάθε υποψήφιο για να μας απαντήσει. Στη συνέχεια, τις όποιες απαντήσεις που θα έχουμε λάβει θα τις γνωστοποιήσουμε στους ψηφοφόρους μας. Όμως, εμείς επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή στον πρώτο γύρο των εκλογών για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να σας διορθώσω σε σχέση με το Κυπριακό, καθώς το κίνημά μας ουδέποτε δήλωσε ότι ασπάζεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, την οποία στηρίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ, ούτε γενικότερα την ομοσπονδία όπως τα κόμματα που τον στηρίζουν. Δεν πιστεύουμε σε καλές ή κακές ομοσπονδίες, ούτε σε λανθασμένες ή ορθές. Εμείς προτείνουμε μια πραγματικά νέα στρατηγική με στόχο την απελευθέρωση, γιατί η Κύπρος δεν είναι μοιρασμένη, αλλά κατεχόμενη. Για εμάς, μόνο μία είναι η λύση του Κυπριακού που μπορεί να επιτευχθεί και είναι αυτή του ενιαίου κράτους, η οποία είναι η μόνη εφικτή, βιώσιμη και λειτουργική πρόταση.

 Γιατί φοβούνται να παραδεχθούν ότι μας προσέγγισαν;

 Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν σας προσέγγισε κανένα επιτελείο για να μην είστε υποψήφιος και είναι απλώς αποκύημα της φαντασίας σας και για αυτό δεν αποκαλύπτετε ποιοι σας προσέγγισαν. Πώς απαντάτε σε αυτό;

 Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι κακό το γεγονός ότι κάποιοι προσέγγισαν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο και εμένα προσωπικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΕΛΑΜ δεν λέει ψέματα και το χειρότερο, για όσους σήμερα κρύβονται, είναι ότι έχουμε και αποδείξεις. Στην παρούσα φάση δεν θα επιλέξω να αποκαλύψω τα ονόματα των επιτελείων τα οποία με προσέγγισαν. Όμως θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα προς προβληματισμό σε όσους διαβάζουν αυτήν τη συνέντευξη. Αυτοί που δεν τολμούν και φοβούνται να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι μας προσέγγισαν διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας για να διοικήσουν αυτή τη χώρα και να διεκδικήσουν τα δίκαια του λαού μας. Όταν για ένα τόσο απλό θέμα δεν έχουν το σθένος και την τόλμη να δηλώσουν ότι μας προσέγγισαν, πώς θα έχουμε αύριο απαίτηση από αυτούς να χειριστούν πιο σημαντικά ζητήματα;

 Αυτοί που σας προσέγγισαν να μην είστε υποψήφιος για να μην τους κάνετε ζημιά επικοινώνησαν ξανά μαζί σας μετά τη συνέντευξή σας στην «Καθημερινή», όπου κάνατε τη σχετική αποκάλυψη, για να μην μιλήσετε;

 Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Η αποκάλυψη δεν έγινε στην εφημερίδα «Καθημερινή», παρόλο που από εκείνη τη συνέντευξη έγινε γνωστό, αφού κάποιοι υποψήφιοι την εκμεταλλεύτηκαν για να κάνουν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια. Την παραδοχή αυτή την έκανα σε διάφορα ΜΜΕ πολύ καιρό πριν καταλήξουμε στο άτομο που θα εκπροσωπούσε το ΕΛΑΜ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αν ανατρέξετε σε παλαιότερες εκπομπές και εφημερίδες θα τις βρείτε. Βλέπετε, αυτοί που σήμερα ενοχλήθηκαν πριν λίγους μήνες δεν είχαν πρόβλημα. Όσο για την ερώτηση αν αυτοί που μας προσέγγισαν να μην κατέλθουμε με δικό μας υποψήφιο για να μην τους κάνουμε ζημιά επικοινώνησαν ξανά μαζί μας μετά τη συνέντευξή μου, η απάντηση είναι αρνητική.

 Ήταν από το επιτελείο Παπαδόπουλου που σας προσέγγισαν; Οι υπόλοιποι το έχουν αρνηθεί. Έτσι κι αλλιώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποψηφιότητά σας κυρίως τον Νικόλα Παπαδόπουλο επηρεάζει και ίσως και τον Νίκο Αναστασιάδη, οπότε βάσει αυτής της ανάλυσης σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στρέφονται και οι υποψίες για το ποιους εννοούσατε.

 Όπως σας απάντησα και πριν, δεν θα αποκαλύψω στο παρόν στάδιο ποιος μας προσέγγισε. Μπορούν κάλλιστα να το αποκαλύψουν οι ίδιοι. Όμως η συνεχής αναφορά στη δήλωση για τα επιτελεία τα οποία μας προσέγγισαν δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, αφού καλλιεργεί στον λαό την άποψη ότι είναι σφάλμα κάποιος να προσεγγίσει το ΕΛΑΜ. Άλλωστε μια δημοκρατία χαρακτηρίζεται από διαβούλευση μεταξύ των μερών που την απαρτίζουν και την πολυφωνία.

 Δήθεν νέα η στρατηγική Νικόλα

 

Σας έπεισε η νέα στρατηγική που πρότεινε ο Νικόλας Παπαδόπουλος για το Κυπριακό;

 

Κάποιες καλές προτάσεις σίγουρα υπάρχουν, αλλά πώς μπορεί να μας πείσει μια δήθεν νέα στρατηγική στο Κυπριακό όταν ο στόχος της παραμένει ο ίδιος, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Όπως ανέφερα πιο πάνω, δεν υπάρχει για μας διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ορθό περιεχόμενο. Η συγκεκριμένη μορφή διακανονισμού είναι μία και καλά κάνουν κάποιοι να μην κοροϊδεύουν τον λαό. Άλλωστε το λέει και η ονομασία της. Διζωνική, άρα χωρίζει την πατρίδα εδαφικά σε δύο ζώνες, δικοινοτική, άρα χωρίζει τον λαό σε δύο κοινότητες. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι όπου υπήρξε παρόμοιου τύπου διακανονισμός ομοσπονδίας στη βάση εθνοτικών ή θρησκευτικών διαφορών, αυτές κατέρρευσαν ή υπολειτουργούν.

 Εσείς θέλετε τελικά λύση; Ή θα συζητούσατε και συμφωνημένη διχοτόμηση αντί ομοσπονδίας;

 

Κατ' αρχάς δεν υπάρχει Έλληνας της Κύπρου που να μην θέλει λύση. Όμως εμείς ζητούμε μια βιώσιμη, λειτουργική, εφικτή και εφαρμόσιμη λύση, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που προτείνουν έναν οδυνηρό συμβιβασμό, που όχι μόνο θα ενταφιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά είναι καταδικασμένος με μαθηματική ακρίβεια να αποτύχει. Όχι, δεν θα συζητούσαμε ποτέ μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, όπως τη διχοτόμηση, γιατί ποτέ δεν θα αποδεχθούμε να χαρίσουμε τα εδάφη μας, τα σπίτια μας και το βόρειο τμήμα του νησιού μας. Όμως, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι ένας διχοτομικός συμβιβασμός, άλλωστε το λέει και η ίδια η λέξη «δικοινοτική». Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ανοίγει την πόρτα της de jure διχοτόμησης, αφού θα μετατρέπει το παράνομο μόρφωμα σε αναγνωρισμένη οντότητα, θα αναγνωρίζει την παράνομη κυβέρνηση του ψευδοκράτους σε νόμιμη καθώς θα αποτελεί συστατικό στοιχείο του κράτους, ενώ θα καθορίζει και έδαφος στη νέα οντότητα, σημαντικό στοιχείο που δεν έχει το ψευδοκράτος σήμερα αφού τα εδάφη στον βορρά αποτελούν κατεχόμενη γη προϊόν της απόσχισης με βίαια μέσα το 1974. Τα στοιχεία που ανέφερα είναι τα συστατικά στοιχεία για την αναγνώριση με βάση τη θεωρία της ανακήρυξης στο διεθνές δίκαιο.

Σε περίπτωση που θα καταρρεύσει το νέο ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο θα αποτελείται από τις δύο οντότητες, ή αποσχιστούν οι Τουρκοκύπριοι, τότε θα μας μείνουν δύο αναγνωρισμένες μεταξύ τους, αλλά και διεθνώς, συνιστώσες πολιτείες, άρα θα έχουμε δύο αναγνωρισμένα κράτη. Δηλαδή θα έχουμε ανοίξει με δική μας ανοχή την κερκόπορτα της διχοτόμησης. Και για να προλάβω όσους θα πουν ότι η απόσχιση θα απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα, να αναφέρω απλώς πως σχεδόν σε όλα τα Συντάγματα διεθνώς απαγορεύεται ρητώς, εντούτοις δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις αποσχίσεις. Άρα με τη λύση την οποία προτείνουμε προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση, που αποτελούσε πάγια επιδίωξη της Τουρκίας.

 Ποιο είναι το δικό σας πλάνο για την οικονομία;

 Το δικό μας πλάνο είναι η μεικτή οικονομία, το μοντέλο που είχε δηλαδή η Κύπρος τις μέρες που ευημερούσε. Μια μεικτή οικονομία είναι ένα σύστημα στο οποίο τόσο ο κρατικός όσο και ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, τη διανομή, την ανταλλαγή και την κατανάλωση όλων των πόρων, του υλικού πλούτου της χώρας. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος το οποίο θα πρέπει να παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται για να ρυθμίζει την οικονομία. Διαφωνούμε τόσο με την πλήρη φιλελευθεροποίηση του μηδενικού κράτους και της ελεύθερης αγοράς, όσο και με το συγκεντρωτικό κράτος.

Αν εκλεγόσασταν στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα αξιοποιούσατε σε μια πιθανή κυβέρνησή σας πρόσωπα από τα άλλα, παραδοσιακά κόμματα;

 

Όχι μόνο αν εκλεγόμασταν, αλλά και προτρέπουμε και τα υπόλοιπα επιτελεία σε περίπτωση εκλογής τους να μην διορίσουν κανένα πρόσωπο από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Αντιθέτως, η επόμενη κυβέρνηση να διορίσει αυτούς που θεωρεί καλύτερους και ικανότερους, για να αποδείξει το πολιτικό κατεστημένο ότι δεν αγωνίζεται για μια θέση βολέματος. Ότι δεν ξεπουλά τις ψήφους του για μια θέση εξουσίας.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απάντηση της ΟΕΛΜΕΚ στις εξετάσεις τετραμήνου

Πολίτης Sports, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα του τραμ στη Λευκωσία

Πολίτης News, 02:00 (τελευταία ενημέρωση 02:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή