Χρεοκόπησε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εταιρεία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 2005 και αγόρασε το 55% ο όμιλος του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι Ογέρ Τελεκόμ

Τρεις τράπεζες τουρκικές πήραν την ιδιοκτησία της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία, Τουρκ Τελεκόμ η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί πριν 13 χρόνια. Ωστόσο παρόλο που η εταιρεία ήταν κερδοφόρα ο μεγαλομέτοχος ιδιοκτήτης της δεν πλήρωσε τα δάνεια που πήρε από τις τουρκικές τράπεζες με αποτέλεσμα να του πάρουν την εταιρεία. Ειδικοί εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση στην Τουρκία. 

Η εταιρεία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 2005 και αγόρασε το 55% ο όμιλος του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι Ογέρ Τελεκόμ. Στη συνέχεια αποπλήρωσε τα χρέη του στο κράτος με δάνεια από τρεις τουρκικές τράπεζες αλλά τα δάνεια δεν τα πλήρωσε ποτέ και τα κέρδη από την Τουρκ Τελεκόμ τα μετέφερε στο εξωτερικό ‘ληστεύοντας την Τουρκ Τελεκόμ’ όπως σχολιάζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Πάντως πρώην στέλεχος της εταιρείας Τουρκ Τελεκόμ αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ  ότι η εταιρεία Ογέ Τελεκόμ ήταν θύμα της έντασης στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ  η Ογέ Τελεκόμ δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Σαουδική Αραβία αλλά η νέα διοίκηση της χώρας, επειδή ο όμιλος επένδυσε και στην Τουρκία, αρνείτο να του αποπληρώσει οφειλόμενα 8 δις δολαρίων με αποτέλεσμα ο όμιλος να μην μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του στην Τουρκία.

“Φαίνεται ότι πίσω από την όλη υπόθεση υπάρχει και πολιτική πλευρά”, σχολίασε το πρώην στέλεχος της Τουρκ Τελεκόμ λέγοντας ότι η απόφαση για να περάσει η Τουρκ Τελεκόμ στα χέρια των τραπεζών δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση στην Τουρκία. Όπως μας ανέφερε η εταιρεία εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Άννα Ανδρέου


Επιστροφή
στην αρχή