Χρ. Γιωρκάτζη: Ολοταχώς για μια καινούρια Κεντρική Τράπεζα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
«Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς για μια καινούρια Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Στην ενημέρωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας η οργανωτική δομή, το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα θέματα διακυβέρνησης της Κεντρικής αλλάζουν, προέβηκε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σήμερα, σε εκτός κειμένου αναφορά της, μιλώντας στο στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank, στη Λευκωσία.

Η κ. Γιωρκάτζη σχολίαζε αναφορά νωρίτερα του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο θέμα.

«Θα ήθελα να πω ότι δεν αποτελεί μια προτροπή που γίνεται σήμερα», είπε.

Η Κεντρική Τράπεζα η ίδια, το ΔΣ, ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη, «εδώ και πέραν του ενός έτους έχει προχωρήσει και έχει αναθέσει σε ξένο οίκο συμβούλων ύστερα από διεθνή διαγωνισμό την υποβολή έκθεσης αξιολόγησης για το τι χρειάζεται να γίνει καθ` όσον αφορά την οργανωτική δομή, το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως τα θέματα διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας που για πολύ καιρό ήταν στο μάτι του κυκλώνα».

Η Διοικήτρια συνέχισε λέγοντας ότι η έκθεση αυτή «έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, έχει ενημερωθεί λεπτομερώς η Κυβέρνηση και τα τμήματα, έχει προχωρήσει η πρώτη φάση αυτής της έκθεσης με την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας».

Η κ. Γιωρκάτζη ευχαρίστησε το ΔΝΤ, αφού, όπως είπε, έχει προσφέρει τεχνική βοήθεια καθ` όσον αφορά τα θέματα διακυβέρνησης, καθώς διαθέτει ευρεία πείρα ως προς το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές και αναπτυγμένες χώρες.

«Βρίσκεται στο στάδιο τώρα το ΔΝΤ να συντάξει το νομοθετικό πλαίσιο που χρειάζεται για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές σε θέματα διακυβέρνησης», ενημέρωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα χρειαστούν αλλαγές τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, ενδεχομένως και στο Σύνταγμα».

Πάντως, ανέφερε καταληκτικά η κ. Γιωρκάτζη «προχωρούμε με πολύ γοργούς ρυθμούς για μια καινούρια Κεντρική Τράπεζα».

 

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα αρχίσει να επιλύεται σε 3 με 5 χρόνια.

Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank, στη Λευκωσία, η κ. Γιωρκάζτη ανέφερε ακόμη ότι έρευνα που διενεργεί η Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κύριος λόγος αύξησης των ΜΕΔ στην Κύπρο είναι η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος πολιτών.

Ωστόσο, σημείωσε, «φαίνεται ότι ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο μέρος των νοικοκυριών δεν αποπλήρωνε (ή ακόμη δεν αποπληρώνει) τα δάνεια του παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το πράξει με σχετικά διαχειρίσιμο βαθμό δυσκολίας».
Αυτό, πρόσθεσε η Διοικήτρια της Κεντρικής, τείνει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα ποσοστό χρεωστών που επιλέγει την οδό της μη αποπληρωμής των δανείων τους στη βάση στρατηγικής (strategic default).

Το να κατανοείς την χρηματοοικονομική δυνατότητα των χρεωστών είναι κλειδί για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών και συνετών πολιτικών και για τον περαιτέρω χειρισμό των στρατηγικών για την αναδιάρθρωση δανείων, ανέφερε.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η οικονομική ανάκαμψη είναι η πιο σημαντική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ο ορίζοντας «για να αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα των ΜΕΔ εκτιμάται να είναι μεταξύ 3 και 5 χρόνων».

Υπό την ιδιότητά μου ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη «επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον τραπεζικό τομέα και τις μελλοντικές προοπτικές του».

Έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, παρά την άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων τον Απρίλιο του 2015 οι συνολικές καταθέσεις των τραπεζών συνέχισαν να σταθεροποιούνται και στο τέλος Απριλίου 2016 κατέγραψαν αύξηση €2 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2013, φτάνοντας τα €49,1 δισ.

Η εξάρτηση από τον ELA έχει μειωθεί στα €3,3 δισ. το τέλος Μαρτίου 2016, από €3,8 δισ. το τέλος του 2015 και €11,2 δισ. τον Απρίλιο του 2013.

Αυτές οι θετικές τάσεις, είπε, «αντικατοπτρίζονται επίσης στα περιθώρια ρευστότητας των τραπεζών που στο τέλος Μαρτίου 2016 ήταν 5% πιο ψηλά απ` ότι στο τέλος του 2014», ανέφερε.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ακόμη ότι η Κεντρική παρακολουθεί στενά το ρυθμό αναδιαρθρώσεων των τραπεζών μέσω της συμμόρφωσής τους με τέσσερις συγκεκριμένους δείκτες.

Παρά τα αυξημένα ποσοστά των ΜΕΔ, ανέφερε, οι ανοδικές τάσεις έχουν σταματήσει και τώρα παρατηρούμε μια σταθεροποίηση, ενώ οι ενδείξεις είναι ότι οι η τάση σύντομα θα αναστραφεί.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2016 τα ΜΕΔ ήταν €26,8 δισ. σε σχέση με €27,3 δισ. το τέλος του 2014, είπε. Σ` αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται €10,9 δισ. που σχετίζεται με δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί αλλά δεν έχει αλλάξει ακόμη ο ορισμός τους καθώς δεν έχει περάσει το διάστημα των 12 μηνών που απαιτείται, εξήγησε.

Τα τελευταία τρίμηνα, πρόσθεσε, έχει επιταχυνθεί και ο ρυθμός αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ, με τις αναδιαρθρώσεις να φτάνουν τα €14,2 δισ στο τέλος του Φεβρουαρίου φέτος σε σχέση με 12,9 δισ. στο τέλος του 2014.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, είπε η κ. Γιωρκάτζη ότι ο μέσος όρος των δάνειων τα οποία δεν εμφανίζουν πρόβλημα από τότε που αναδιαρθρώθηκαν, από την 1η Ιανουαρίου 2014 έχει βελτιωθεί σε 76% κάτι που θεωρείται ενθαρρυντικό.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντελεστές δόμησης για στέγη - Ενιαία εκτοπισθέντες,χαμηλά εισοδήματα

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγριεύει το σκηνικό στην Υγεία

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από Κόρμπιν

Πολίτης News, 15.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή