Χωρίς προβλήματα η μετάβαση εργασιών της ΣΚΤ στην Ελληνική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με λιγότερο προσωπικό, χωρίς οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές,θα λειτουργήσει το δίκτυο καταστημάτων της ΣΚΤ από Δευτέρας,που θα ανήκει πλέον στην Ελληνική

Ομαλά εξελίσσεται από χθες το απόγευμα η μετάβαση εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα. Το τέλος εποχής για τον Συνεργατισμό, ο οποίος παρέδωσε χθες τα κλειδιά των καταστημάτων του στην Ελληνική και τη Δευτέρα παραδίδει και την τραπεζική του άδεια στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, θα είναι σταδιακό, αφού για την ώρα τουλάχιστον δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε για τους πελάτες του.


Οι τελευταίοι θα αποτελούν πλέον πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματα της ΣΚΤ που θα ανοίξουν στο σύνολό τους κανονικά από Δευτέρας, αν και με λιγότερο προσωπικό, αφού οι 1.026 που επέλεξαν εθελοντικά να αποχωρήσουν δεν θα επιστρέψουν από βδομάδας στην εργασία τους.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας που έγινε για μετάβαση εργασιών της ΣΚΤ στην Ελληνική, η τελευταία αποκτά και εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων του Συνεργατισμού ύψους 9,7 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 4.593 δισ. ευρώ, από τα οποία 420 εκατ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Επιπλέον η Ελληνική θα αποκτήσει και κυπριακά κυβερνητικά ομόλογα συνολικού ύψους 4.082 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,19 δισ. ευρώ εκδόθηκαν στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης.


Όπως μας αναφέρθηκε από την Ελληνική Τράπεζα, την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα καταστήματα της ΣΚΤ θα είναι ανοικτά και θα εξυπηρετούν τους πελάτες κανονικά με το ίδιο ωράριο. Ταυτόχρονα, όλες οι ΑΤΜ και των δύο δικτύων καταστημάτων θα μπορούν να εξυπηρετούν όλους τους πελάτες της Ελληνικής, περιλαμβανομένων και των νέων πελατών της του Συνεργατισμού χωρίς οποιαδήποτε χρέωση. Επιπρόσθετα, από Δευτέρας οποιεσδήποτε μεταφορές χρημάτων ( SEPA payments) μεταξύ των δύο δικτύων θα γίνονται χωρίς χρέωση και θα διεκπεραιώνονται την ίδια μέρα. Συνεπώς, συναλλαγές όλων των πελατών της πρώην ΣΚΤ και της Ελληνικής θα γίνονται χωρίς χρέωση την ίδια μέρα. Οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες δουλεύουν κανονικά χωρίς καμία διαφοροποίηση. Τα βιβλιάρια επιταγών της ΣΚΤ θα συνεχίσουν επίσης να ισχύουν κανονικά. Από τις 10 Σεπτεμβρίου, για τους πελάτες της πρώην ΣΚΤ θα εκδίδονται μάλιστα βιβλιάρια επιταγών της Ελληνικής.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» για το αμέσως επόμενο διάστημα τίποτα στην ουσία δεν θα αλλάξει όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών των δύο τραπεζών οι οποίοι θα ενημερώνονται όταν και εφόσον προκύπτον αλλαγές. Ως εκ τούτο χωρίς αλλαγές για την ώρα θα συνεχίσει και η πρόσβαση των πελατών των δύο δικτύων (ΣΚΤ και Ελληνικής) στο διαδικτυακό banking που σήμερα έχουν με τους ίδιους ακριβώς κωδικούς.


Η εξυπηρέτηση πελατών από τα γκισέ παραμένει επίσης για την ώρα χωρίς αλλαγές αφού από Δευτέρα οι πελάτες της ΣΚΤ δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα καταστήματα της Ελληνικής, κάτι που αναμένεται να γίνει όμως στη συνέχεια. Σε όλα τα στάδια των αλλαγών η Ελληνική διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει επικοινωνία με τους νέους πελάτες της. Μια πρώτη ενημέρωση έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να έχει συνέχεια τις επόμενες ημέρες μέσω καταχωρήσεων στον Τύπο αλλά και σχετικών ανακοινώσεων στα κατά τόπους καταστήματα της ΣΚΤ που ως γνωστόν θα συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι πρώτες ανακοινώσεις για το ποια καταστήματα θα κλείσουν θα αρχίσουν από Δευτέρα.

ΣΕΔΙΠΕΣ πλέον με θυγατρική την ΚΕΔΙΠΕΣ

Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα τερματίζει πλέον τις τραπεζικές της εργασίας, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει ως οντότητα αφού θα διαχειρίζεται σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία, ήτοι μη εξυπηρετούμενα δάνεια κοντά στα 7 δισ. ευρώ περίπου.


Για τους πιο πάνω σκοπούς με σημερινές τις ανακοινώσεις στον Τύπο, η ΣΚΤ ενημερώνει τους πελάτες της που διατηρούν ΜΕΔ πως η ίδια μετονομάζεται πλέον σε Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΣΕΔΙΠΕΣ) και πως θα παραμείνει σε λειτουργία ως νομική οντότητα χωρίς όμως τραπεζικές άδειες. Αναφέρει πως η ΣΕΔΙΠΕΣ θα είναι η μητρική εταιρεία νέας εταιρείας που έχει δημιουργηθεί ως εταιρεία εξαγοράς πιστωτικών διευκολύνσεων. Η θυγατρική αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ονομάζεται Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ). Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα διεξάγει δραστηριότητες που αφορούν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με άδεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.


Η ΣΚΤ σημειώνει ακόμα πως οι πελάτες που τηρούν ΜΕΔ και επιθυμούν την καταβολή πληρωμών έναντι των υποχρεώσεών τους θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο δίκτυο εξυπηρέτησης της πρώην ΣΚΤ, το οποίο θα ανήκει στην Ελληνική Τράπεζα. «Για την εκτέλεση αυτών των συναλλαγών, θα σας ζητηθεί από τον ταμία ο αριθμός του λογαριασμού στον οποίο επιθυμείτε να καταβάλετε το σχετικό ποσό, γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίζετε ότι προσκομίζετε ορθό λογαριασμό», προσθέτει η ΣΚΤ, η οποία δίνει στη δημοσιότητα και τηλέφωνο επικοινωνίας, το 80002667, για εξυπηρέτηση του κοινού.

 


Επιστροφή
στην αρχή