Χώρα εξαγωγής αδέσποτων σκύλων η Κύπρος – 4.000 σκυλιά στο εξωτερικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Πάνω από 2 εκατ. αριθμούν οι αδέσποτες γάτες παγκύπρια. Εκδήλωση στο Προεδρικό στις 4 Οκτωβρίου για την ευημερία των ζώων. Ίδρυση Ταμείου Μέριμνας.

Είναι απίστευτο αλλά η Κύπρος έχει καταντήσει χώρα εξαγωγής αδέσποτων σκύλων γιατί προφανώς δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο για να γλιτώσουν τα άτυχα ζωντανά από την ευθανασία!

 Το μέτρο της υπευθυνότητας μεγάλης μερίδας Κυπρίων για τα κατοικίδιά τους σταματά εκεί που θα πρέπει να φροντίσουν για τη στείρωσή τους ή ακόμη χειρότερα εκεί που θα τα βαρεθούν και θα τα εγκαταλείψουν. Είναι και οι τοπικές αρχές που δεν ασκούν ουσιαστικό έλεγχο για την προστασία των ζώων παρότι είναι αρμοδιότητά τους… Εάν ρωτήσεις δεν θα πάρεις απάντηση πόσα σκυλιά έχει το κάθε σπίτι αν και τα δημαρχεία είναι αρμόδια για την καταγραφή τους.

 Τα τελευταία χρόνια δε οι αδέσποτοι σκύλοι κυκλοφορούν σε αγέλες και τα δημαρχεία δυσκολεύονται να τους συλλάβουν καθότι αγριεύουν, ενώ όπως πληροφορούμαστε τα περισσότερα δημαρχεία δεν έχουν ούτε τις σωστές υποδομές για την φύλαξή τους ούτε τα σωστά εργαλεία για τους συλλάβουν. «Είναι οι εθελοντές που κάνουν τη δουλειά των δημαρχείων», καταγγέλλει στον «Π» η Πρόεδρος της Ένωσης Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου, Μαίρη Αναστάση.

 Μόνο φέτος γύρω στους 4000 σκύλοι από την Κύπρο έχουν υιοθετηθεί στο εξωτερικό! Ενώ από το καταφύγιο των σκύλων των έξι δήμων της Λευκωσίας που λειτούργησε πριν από ενάμισι χρόνο πέρασαν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας πάνω από 600 σκυλιά!

 Η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη κι εκτός ελέγχου με τις αδέσποτες γάτες σε ολόκληρη την Κύπρο. Σημειωτέο, δεν υπάρχει νόμος για τα γατιά στην Κύπρο, όπως π.χ. υπάρχει στην Αυστραλία όπου οφείλει ο ιδιοκτήτης να τα στειρώσει και να μην τους επιτρέπει να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους μετά τις 7 μ.μ. για την προστασία των πουλιών. Στην Κύπρο όλες οι γάτες είναι αδέσποτες στην ουσία.

 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου «Φωνή των Ζώων»  οι αδέσποτες γάτες είναι πάνω από 2 εκατομμύρια σε όλο το νησί.

 Χιλιάδες γάτες τρέφονται από την καλοσύνη των ανθρώπων, αλλά όπως δηλώνει στον «Πολίτη» η Πρόεδρος της «Φωνής των Ζώων», κ. Αναστάση, «η καλοσύνη αυτή αυξάνει το πρόβλημα γιατί όσο τα ταΐζεις τα γατιά τόσο αυξάνονται… Προγράμματα στείρωσης μόνο ο Δήμος Λευκωσίας εφάρμοζε μέχρι τελευταίως, δίνοντας 5 χιλιάδες ευρώ για να γίνουν 130-150 στειρώσεις γάτων, ενώ από φέτος, σύμφωνα με τον Ντίνο Αγιομαμίτη, πρόεδρο του Συνδέσμου για την Προστασία κι Ευημερία των Γάτων άρχισε να δείχνει ευαισθησία και ο Δήμος Στροβόλου, ο οποίος πλήρωσε για να γίνουν στειρώσεις γατιών στο Γραμμικό Πάρκο του Πεδιαίου. 

 Ο κ. Αγιομαμίτης μας ενημέρωσε πως υπάρχουν περιοχές σίτισης γάτων όπου με στείρωση του 90% των θηλυκών γάτων και 20-25% των αρσενικών το πρόβλημα έχει ελεγχθεί. Φτάνει όμως να υπάρχει συστηματικά ένα κονδύλι ώστε ετησίως να γίνονται στειρώσεις και να μην πηγαίνουν οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες να πετούν εκεί τα νεογέννητα γατιά που έφερε στον κόσμο η γάτα τους την οποία δεν έκαναν τον κόπο να στειρώσουν.

 Το ζητούμενο λοιπόν είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων γάτων  και σκύλων μέσα από δομές και μηχανισμούς οι οποίοι θα φροντίσουν για τη δημιουργία προγραμμάτων στείρωσης, ελέγχου, ευημερίας και προστασίας των ζώων αλλά και προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 Για μερικά χρόνια, μέχρι που ξεκίνησε η κρίση, το κράτος έδινε 50 χιλιάδες ευρώ μέσω των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στις Επαρχιακές Επιτροπής Ευημερίας Ζώων – 10 χιλιάδες σε κάθε επαρχιακή – για να κάνουν στειρώσεις αδέσποτων.

 «Κάναμε πολύ καλή δουλειά. Σε συνεργασία με κτηνιάτρους που μας έδιναν χαμηλότερες τιμές για τις στειρώσεις, καταφέραμε να αρχίσουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Όμως όλη η δουλειά που κάναμε πήγε στράφι αφού με την κρίση κόπηκε το κονδύλι», εξηγεί η κ. Αναστάση.

 «Το πρόγραμμά μας έμεινε στη μέση και αυτή τη στιγμή είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήμασταν προηγουμένως», προσθέτει. Πέρσι, επειδή μόνο και μόνο περίσσεψαν χρήματα από τον προϋπολογισμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, δόθηκαν σε κάθε Επαρχιακή 2000 ευρώ. Κι αυτό εκτάκτως. Κάτι που θα ισχύσει και αυτή τη χρονιά… «Οι 2000 ευρώ είναι δώρο άδωρο. Γιατί με τα χρήματα αυτά μόλις που κάνεις 40 στειρώσεις γάτων. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η κατάσταση γιατί οι γάτοι είναι χιλιάδες. Υπολογίζουμε πως σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν γύρω στα δύο εκατομμύρια αδέσποτοι γάτοι», επισημαίνει η Μαίρη Αναστάση.

 Φέτος για πρώτη φορά η Πολιτεία δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της διοργανώνοντας στο Προεδρικό μία εκδήλωση για την ευημερία των ζώων στις 4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η ιδέα για την εκδήλωση ανήκει στην οργάνωση Φωνή των Ζώων και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις οι Επίτροπο Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, Ιωάννα Παναγιώτου και Γιάννης Γιαννάκης. «Στόχος μας είναι να γίνει ένα Ταμείο Ευημερίας ώστε να ξεκινήσουν μεθοδικά προγράμματα στειρώσεων για τα αδέσποτα ζώα», ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος. Πέραν των στειρώσεων οι φιλοζωικές φροντίζουν και για την σίτιση των αδέσποτων, αλλά και για τους χώρους προστασίας τους.

 Οι φιλοζωικές οργανώσεις ευελπιστούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει στο Προεδρικό και μία σταθερή ετήσια χορηγία μία ενίσχυση ουσιαστική του Ταμείου Μέριμνας που θα δημιουργηθεί, σχολίασε η κ. Αναστάση.

 Αξίζει να σημειωθεί πως για την εκδήλωση στο Προεδρικό στις 4 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν εισιτήρια στην τιμή των 10 ευρώ για στήριξη του Ταμείου Ευημερίας Ζώων. «Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν εταιρείες που θα θέλουν να κάνουν εισφορές για στήριξη του έργου μας», πρόσθεσε. Τονίζοντας πως το Ταμείο θα τυγχάνουν σωστής διαχείρισης και ελέγχου. «Καλούμε και τα δημαρχεία να έρθουν να προσφέρουν στο Ταμείο ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να διαχειριστούμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα».  

Η κ. Αναστάση με πόνο ψυχής ανέφερε στον «Π» πως οι εθελοντές έχουν κουραστεί πλέον με την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα. «Είναι πολύ ψυχοφθόρο για εμάς. Πρέπει να εργαστούν όλοι πλέον προς την σωστή κατεύθυνση. Να μπει ένα όριο σε αυτή την αυθαιρεσία. Εμείς ως εθελοντές έχουμε λυγίσει πια», κατέληξε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο Νάτο

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαρε η νεκρή ζώνη στη Δένεια

Πολίτης News, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή