Cheesecake by Yiannis, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για διαβητικούς

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Φτιάξτε τη δοκιμασμένη συνταγή για ένα νόστιμο, ισορροπημένο και δροσερό cheesecake, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ιδανικό για διαβητικούς και όχι μόνο

Υλικά:

1 κουτί μικρό μπισκότα Digestive χωρίς ζάχαρη ή με χαμηλά λιπαρά

180 γρ. βούτυρο ανάλατο μαγειρικό

1 λίτρο φρέσκια κρέμα με φυτικό λίπος

1 τυρί κρέμα Philadelphia 200 γρ. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Philadelphia 300 γρ. για πιο πλούσια γεύση)

1 φακελάκι βανίλια

2 κουταλιές σούπας στέβια (γλυκύτητα 1:2)

1 φακελάκι ζελατίνη (προαιρετικό)

χυμό από ένα με ενάμισι λεμόνι

μαρμελάδα φραγκοστάφυλου (Blackcurrant), βατόμουρου (blackberries), φράουλας ή βύσσινου για την επάλειψη χωρίς ζάχαρη για διαβητικούς

Εκτέλεση

 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  2. Αν η φόρμα μας είναι μικρή, αφαιρούμε 3-4 μπισκότα από το κουτί και αλέθουμε τα υπόλοιπα, διαφορετικά αλέθουμε όλο το μπισκότο στο μπλέντερ και το απλώνουμε στη φόρμα για cheesecake. Αν θέλουμε βάζουμε λαδόκολλα στη φόρμα για εύκολο ξεφορμάρισμα.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα (1 με ½ λεπτό) και το ρίχνουμε μαζί με το μπισκότο μας ενώνοντας και τα δύο υλικά μαζί.
  4. Απλώνουμε το μπισκότο σε ολόκληρη την επιφάνεια της φόρμας. Αφού ολοκληρώσουμε, το βάζουμε στο φούρνο να λιώσει το βούτυρο καλά και ομογενοποιηθεί μαζί με το μπισκότο. Το αφήνουμε μέχρι να ροδίζει ελαφρώς, αφαιρούμε τη φόρμα μας από το φούρνο και την αφήνουμε για μία ώρα περίπου να κρυώσει. Με αυτό τον τρόπο το μπισκότο θα γίνει τραγανό και θα κόβεται εύκολα και δεν θα σπάει στο κόψιμο και το σερβίρισμα του cheesecake μας.
  5. Αφού κρυώσει το μπισκότο προχωρούμε με τα υπόλοιπα. Ζεσταίνουμε νερό και σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το περιεχόμενο από ένα φακελάκι ζελατίνη. Αφού ζεσταθεί το νερό, βάζουμε ένα κουταλάκι στο ποτήρι (μην μας σπάσει κιόλας) το καυτό νερό μισό ποτήρι και το ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζελατίνη εντελώς. Την αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε να κρυώσει γρήγορα βάζουμε το ποτήρι μας σε ένα μπολ με κρύο νερό ή παγάκια.
  6. Συνεχίζουμε την κρέμα μας. Σε μίξερ χεριού ή μίξερ με λεκάνη ρίχνουμε τη φρέσκια κρέμα, τη βανίλια και τη στέβια. Κτυπούμε σε χαμηλή ταχύτητα ασταμάτητα για 2-3 λεπτά. Αφού αρχίσει να πήζει ελαφρώς η κρέμα, συνεχίζουμε για ακόμα 1-2 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα και τέλος σε ψηλή ταχύτητα για μισό λεπτό. Αφού βεβαιωθούμε ότι η κρέμα έχει την υφή που θέλουμε προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπούμε το μείγμα για ακόμα μισό λεπτό σε μεσαία ταχύτητα. Ακολούθως, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μας αφού το περάσουμε από σύρμα και συνεχίζουμε το κτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για ακόμα μισό λεπτό. Τέλος, ρίχνουμε και τη ζελατίνη και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για ακόμα μισό με ένα λεπτό να ενοποιηθεί πλήρως.
  7. Με μία σπάτουλα μεταφέρουμε το μείγμα μας στη φόρμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το μπισκότο. Το βάζουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες.
  8. Πριν το σερβίρουμε το αφαιρούμε από το ψυγείο και με μια λεπτή σπάτουλα κάνουμε ένα γύρο από τη φόρμα μας πριν το ξεφορμάρουμε.
  9. Απλώνουμε τη μαρμελάδα που έχουμε επιλέξει πάνω στο cheesecake απαλά με ένα κουτάλι. Το cheesecake είναι έτοιμο. Απολαύστε το όλη η παρέα διαβητικοί και μη, χωρίς πολλές ενοχές.

Tip: Μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε τη ζελατίνη στο μείγμα μας αφού το τυρί κρέμα σε συνδυασμό με το χυμό λεμονιού θα πήξει την κρέμα όσο πρέπει. Ωστόσο, σε περίπτωση που το cheesecake μείνει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου κατά το σερβίρισμα θα κρατήσει το «ύψος» του και δεν θα λειώσει ή θα απλώσει.

Καλή επιτυχία

Η συνταγή ανήκει στον Γιάννη Νεοφύτου.


Επιστροφή
στην αρχή