Χατζηγιάννης: Είχε και πολιτική διαπλοκή ο Συνεργατισμός

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η εικόνα που εκπέμπαμε ως χώρα σε σχέση με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα δεν ήταν η καλύτερη» σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης

To τρίτο μέρος της κατάθεσης του πρώην γενικού διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη στην ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού υπήρξε μαραθώνια -όπως και τις δύο πρώτες ημέρες- με αποκάλυψη πλήθος πληροφοριών. Ο κ. Χατζηγιάννης επιχείρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα να υπερασπιστεί την προσπάθεια που έγινε μετά το 2013 για την ανάταξη του τομέα, παρουσιάζοντας νούμερα, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις του Ευρωπαίου επόπτη. Από όσα ειπώθηκαν χθες ξεχωρίζουν οι αναφορές στον δανεισμό πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής κατέστη σαφές ότι η επιρροή των κομμάτων ήταν μεγάλη.

Το μέλος της επιτροπής Γιώργος Χαραλάμπους ανέφερε ότι υπήρχαν πέραν των 3.000 λογαριασμών συνδεδεμένων προσώπων με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, με χρέος σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο είχε σχέση με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Πέραν του ενός τρίτου ήταν μη εξυπηρετούμενοι με συνολικό ποσό 202 εκατομμύρια ευρώ και μέση περίοδο καθυστερήσεων τα 3,6 χρόνια.

Όσον αφορά την εικόνα που εκπέμπαμε ως χώρα, δεν ήταν η καλύτερη σε σχέση με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, σχολίασε ο κ. Χατζηγιάννης, και επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι επόπτες ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά την πολιτική επιρροή στον Συνεργατισμό.

Ο κ. Χατζηγιάννης άφησε αιχμές για το πολιτικό προσωπικό και ειδικότερα για τους βουλευτές σε ό,τι αφορά τη στάση τους στο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Νομοθετώ και έχω μη εξυπηρετούμενο;» αναρωτήθηκε, ένα ερώτημα που δεν πρέπει να εκληφθεί ως ρητορικό, αλλά πρέπει να απαντηθεί.

Μέγιστη προσπάθεια

Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ υπογράμμισε ότι καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια που έφερε «σημαντικά αποτελέσματα» στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) του Συνεργατισμού.

Τα ΜΕΔ το καλοκαίρι του 2015 ήταν 7,7 δισ. ευρώ και στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 ήταν 6,4 δισ. ευρώ.

«Τρώγαμε απίστευτο ξύλο από την ΕΚΤ», είπε ο κ. Χατζηγιάννης περιγράφοντας το ασφυκτικό εποπτικό πλαίσιο.

«Η μόνη περίπτωση που γέμισαν τα μάτια μου και θα έφευγα (για πρώτη φορά) από συνάντηση ήταν όταν κάναμε τις πρώτες συναντήσεις με τους επόπτες, αρχές του 2015», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ένιωσα μια αποικιοκρατική αντιμετώπιση».
Κοιτάζοντας πίσω δεν γνωρίζει τι άλλο θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να μειωθούν με μεγαλύτερο ρυθμό τα κόκκινα δάνεια.


Επιστροφή
στην αρχή