Χαστούκι ΕΔΑΔ στην Αστυνομία και Γενικό Εισαγγελέα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η ΚΔ βρέθηκε ένοχη για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία απαγορεύονται τα βασανιστήρια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα τη Κυπριακή Δημοκρατία σε υπόθεση κακομεταχείρισης Καναδού υπηκόου από την Αστυνομία και για μη αποτελεσματική διερεύνηση των καταγγελιών του. Όπως ανέφερε στον «Π» ο δικηγόρος του, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ, Λουκής Λουκαίδης, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική διερεύνηση, ενώ οι έρευνες που έγιναν από την Αστυνομία και την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας ήταν τουλάχιστον ατελείς.

 Διαβάστε επίσης:Απάντηση Αστυνομίας στην καταδίκη ΕΔΑΔ για κακομεταχείριση υπόπτου

 

Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι ο 34χρονος Καναδός, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2011 ως ύποπτος για ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ στη Λεμεσό με πλαστή κάρτα, κακοποιήθηκε κατά τη κράτηση του στον αστυνομικό σταθμό. Ο  Khani Kabbara είχε εξεταστεί από γιατρό στο Γενικό Νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύματα από ξυλοδαρμό. Είχε τράυματα στο πρόσωπο στο σώμα, στα χέρια και στα πόδια ενώ του είχαν σπάσει και τα δόντια. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, όπως συνηθίζουν, ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση από τον 34χρονο και ενώ προσπάθησε να φύγει έπεσε στο δρόμο και χτύπησε!

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε ένοχη για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία απαγορεύονται τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.


Επιστροφή
στην αρχή