Χάσικος στον «Π»: Ακόμα έν' βουνάρι στην Κόση- Τι απαντά ο Ελεγκτής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν λέω ότι ο γενικός ελεγκτής εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ιδιωτών. Αλλά υπήρχαν συμφέροντα ανταγωνιστών. Ο γενικός εισαγγελέας τα ξέρει όλα αυτά»

Το επόμενο βήμα για τη μεταρρύθμιση στους δήμους εξηγεί ο Σωκράτης Χάσικος, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Πολίτη», η οποία καλύπτει τη διαχείριση στο ΡΙΚ, το μέλλον του ΓΣΠ, τα φαινόμενα τύπου Δρομολαξιάς και τις άριστες, όπως τις χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, σχέσεις του σήμερα με τον γενικό ελεγκτή. Καλώντας τον κόσμο να κρίνει ποιος είχε δίκαιο στην υπόθεση του συμβολαίου για τη μονάδα διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στην Κόση, για το οποίο είχε συγκρουστεί με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Χάσικος υπενθυμίζει ότι δεν μειώθηκαν έκτοτε τα κόστη για τους πολίτες, ενώ η χώρα απειλείται με πρόστιμο από την ΕΕ για την αδυναμία της στη διαχείριση σκουπιδιών. Αναφορικά με τη γνωμάτευση για το εύρος εξουσιών του γενικού ελεγκτή, ο κ. Χάσικος δηλώνει ότι «βρίσκεται ακόμα ενώπιον του γενικού εισαγγελέα παραπάνω από ένα χρόνο», για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή υπόθεση» που «θέλει πολλή μελέτη και άπτεται κορυφαίου συνταγματικού και θεσμικού ζητήματος». Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν είναι γνωμάτευση κατά πόσον υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι για κάποιον που διορίσαμε στο δ.σ. ημικρατικού οργανισμού. Καταλαβαίνω τη σοβαρότητα του θέματος, πόσω μάλλον ο γενικός εισαγγελέας. Αλλά η ουσία είναι μία. Δεν έχουμε απάντηση ακόμα».

Διαβάστε επίσης: Ο Σ. Χάσικος στον «Π»: Χωρίς λύση κάποιοι θα πληρώσουν

Η βάση για Οδυσσέα 

«Εγώ έβαλα τη βάση, όταν οι άλλοι γελούσαν. Ώσπου τον βρήκαν μπροστά τους. Δόξα τω Θεώ τσακώθηκε με όλους. Πάντως δεν έχω πρόβλημα με τον γενικό ελεγκτή. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Μέσα από τις συγκρούσεις επήλθε ηρεμία και λειτούργησε το καθείς εφ' ω ετάχθη. Δηλαδή, εκατέρωθεν αντιλήφθηκαν μέχρι ποιου σημείου είναι η εξουσία τους και η αρμοδιότητά τους. Η διαφωνία μαζί του παρουσιάστηκε ως σύγκρουση από τα ΜΜΕ, αν θέλετε λόγω και του έντονου του χαρακτήρα μου. Για σειρά θεμάτων κατέθεσα τις διαφωνίες μου και γραπτώς και μέσα από δηλώσεις. Η διαρκής σύγκρουση όμως δεν εξυπηρετεί κανέναν. Κάπου φαίνεται ότι βρήκαμε έναν τρόπο συνεργασίας. Και δεν ήταν μόνο το θέμα της Κόσης, όπου προσπάθησα να κάνω εκείνη τη συμφωνία, την οποία ο γενικός ελεγκτής απέτρεψε. Η ουσία ποια είναι; Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος. Και ο εργολάβος εξακολουθεί να χρεώνει 65 ευρώ, και δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Διότι, μετά από ένα σημείο το Υπουργείο Εσωτερικών αποσύρθηκε. Και είπαμε, ας αναλάβει ο γενικός ελεγκτής. Και ο γενικός εισαγγελέας. Ακόμα έν’ τζ'ειαμαί βουνάριν. Ίσως να έπρεπε να γίνει μια μελέτη τι σημαίνουν για την Κυπριακή Δημοκρατία από πλευράς οικονομικού κόστους όλες αυτές οι καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του γενικού ελεγκτή.

Ακόμα και στο θέμα της διακοπής του συμβολαίου στην Κόση (σ.σ. μετά τις συλλήψεις την άνοιξη του 2016), εμείς είχαμε άποψη. Είχα εισηγηθεί το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης να έρθει σε συμφωνία με το προσωπικό και να αναλάβει τη διαχείριση, διορίζοντας έναν άλλο γενικό διευθυντή. Τίποτε δεν έγινε. Βγήκαν προσφορές, οι προσφορές έχουν προσβληθεί στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και πάμε στις ελληνικές καλένδες. Διερωτώμαι κατά πόσον ο κόσμος αντιλαμβάνεται πόση ζημιά γίνεται από το αδιέξοδο αυτό, το οποίο δεν οφείλεται σε μας. Εμείς ως αρμόδιο υπουργείο είχαμε δει ότι ο Κοτσιάτης ξεχειλίζει, άρα θα έπρεπε να διοχετευθούν σκουπίδια προς άλλη κατεύθυνση και η μόνη κατεύθυνση ήταν η Κόση. Βλέπαμε ακόμα ότι ο κόσμος πλήρωνε πολύ ακριβά τον εργολάβο στην Κόση. Επιχειρήσαμε να έρθουμε σε μια συμφωνία με τον εργολάβο σε σχέση με τα τέλη που θα πλήρωναν οι δήμοι και να δεχτεί ο εργολάβος να διοχετεύουμε σκουπίδια από τον Κοτσιάτη στην Κόση. Προσκρούσαμε στις απόψεις του γενικού ελεγκτή, του οποίου η άποψη επικράτησε. Τώρα, θα μου πείτε, εκτελεστική εξουσία εσείς είσαστε. Γιατί δεν το κάνατε; Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Είχε αναχθεί σε πολύ μεγάλο θέμα. Ενεπλάκησαν οι πάντες και είπαμε αφού ο γενικός ελεγκτής έχει αυτή την άποψη ας το διαχειριστεί. Δεν είναι εκτελεστική εξουσία όμως ο γενικός ελεγκτής. Και το ξέρει και ο ίδιος. Εδώ είναι η διαφωνία μας. Εκτελεστική εξουσία είμαστε εμείς. Εκείνου ο ρόλος του είναι ελεγκτικός. Να ελέγξει κατά πόσον τούτα που κάνουμε εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Η άποψή μας εμάς είναι ότι και νόμιμα ενεργούμε και εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτή τη στιγμή είμαστε υπόλογοι. Ο εργολάβος έστειλε επιστολή για διαιτησία. Το αφήνω να το κρίνει ο κόσμος».

Συμφέροντα και Ελεγκτική

«Στο Σφαγείο Κοφίνου η Δημοκρατία έφαγε εκατομμύρια σε μια κατάσταση αχρείαστη και ζημιογόνα. Πήραμε την απόφαση και το κλείσαμε. Μοιράσαμε το προσωπικό σε διάφορους δήμους να μην χάσουν τη δουλειά τους, κάποιοι αφυπηρετήσαν, άλλοι αποζημιώθηκαν κι έφυγαν. Και σταμάτησε η πληγή. Και είχαμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο. Το σφαγείο. Είπαμε ως κυβέρνηση είτε να το πουλήσουμε είτε να το ενοικιάσουμε. Και εκεί είχαμε διαφωνίες με τον γενικό ελεγκτή και με τον έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και σταμάτησαν και αυτή τη διαδικασία. Πίσω υπήρχαν άλλα συμφέροντα. Ιδιωτών. Δεν λέω ότι ο γενικός ελεγκτής εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ιδιωτών. Αλλά υπήρχαν συμφέροντα ανταγωνιστών. Ο γενικός εισαγγελέας τα ξέρει όλα αυτά. Είναι τεκμηριωμένα ενώπιόν του. Ας μην απαντούσε για τον γενικό ελεγκτή, ας απαντούσε τουλάχιστον για το θέμα των συμφερόντων γύρω από το σφαγείο. Μες στα έγγραφα που του κατέθεσα είναι και αυτό το θέμα για τη σχέση ανώτατου ανεξάρτητου κυβερνητικού αξιωματούχου και η εμπλοκή του σε όλη αυτή την ιστορία».

Κύπρος της Δρομολαξιάς

«Δεν μπορεί να πει κανένας ότι αυτά τα φαινόμενα δεν τα πατάξαμε. Πήγε κόσμος φυλακή και πλέον όλες οι έρευνες γίνονται με τον σωστό τρόπο. Μπήκε τάξη. Αλλά ποινικά αδικήματα δεν μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε. Είναι πολλά όσα εξετάσαμε, χωρίς να δουν το φως της δημοσιότητας. Και πολλά συμβόλαια που ήταν έτοιμα να υπογραφούν ακυρώθηκαν. Μια άλλη απάτη που γινόταν με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες και θέλουμε να τη σταματήσουμε είναι περιπτώσεις που κατέχουν τ/κ κλήρο χωρίς να έχουν συμβόλαιο με τον Κηδεμόνα. Σπέρνουν, θερίζουν και παίρνουν επιχορήγηση από τον ΚΟΑΠ» (σ.σ. Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών). «Τους βάλαμε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2017 ότι θα πρέπει να έρθουν να κάνουν συμβόλαια με τον Κηδεμόνα ή αν είναι χαλίτικη γη με το Κτηματολόγιο, διαφορετικά ο ΚΟΑΠ δεν θα τους πληρώνει. Μιλούμε για τεράστιες περιουσίες». 

ΓΣΠ: Αναλαμβάνει ο δήμος

«Το σχέδιο του ξενοδοχείου για την ώρα δεν μπορεί να προχωρήσει διότι είδατε την αντίδραση περιβαλλοντιστών και άλλων. Το ΓΣΠ ουσιαστικά το δέσμευσε ένα δημοψήφισμα. Μόνο με άλλο δημοψήφισμα μπορεί να αλλάξει. Διάφορες προτάσεις που κατά καιρούς έγιναν δεν βρίσκεται ιδιώτης επενδυτής να αναλάβει οτιδήποτε διότι το project δεν είναι βιώσιμο. Ο δήμαρχος» (Λευκωσίας) «πρότεινε να το αναλάβει ο δήμος και να κάνει υπόγεια parking, και από πάνω κάτι σαν πάρκο που να συνάδει με το δημοψήφισμα. Δεν είμαι αρνητικός διότι κάτι πρέπει να γίνει. Και μπορεί να το κάνει ο δήμος με έξοδα δικά του. Περιμένουμε την ολοκληρωμένη πρόταση». 

«Δεν είναι κάτι απλό» το ΡΙΚ

«Η λειτουργία του ΡΙΚ προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Δεν είναι κάτι απλό. Εμείς σαν υπουργείο εκείνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τους προϋπολογισμούς του. Έχει εκείνο το τεράστιο έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων διότι έπαιρναν τα χρήματα και, αντί να τα καταθέτουν, τα δανείζονταν για να κάνουν παραγωγές. Αυτά σταματήσαν. Κάναμε και μελέτη, την οποία δώσαμε στο δ.σ. Και τους είπαμε ότι αν περπατήσουν βάσει της μελέτης, τότε μπορούμε να φιλοδοξούμε ότι θα έχουμε εξοικονομήσεις. Φτάσαμε στο σημείο η προηγούμενη κυβέρνηση να δίνει στο ΡΙΚ πάνω από 40 εκατ. τον χρόνο. Το ποσό μειώθηκε κατά 10 εκατ. Ό,τι αφορά το περιεχόμενο δεν είναι δουλειά δική μας. Ούτε έχουμε λόγο ούτε μας επιτρέπεται. Μπορώ εγώ για παράδειγμα να πιάσω τον διευθυντή ειδήσεων να του πω ‘τι ήταν τούτες οι πελλάρες;’ Ή να του πω ‘γιατί εν δουλεύκουν κάποιοι;’ Υπάρχει δ.σ., υπάρχει γενικός διευθυντής, ο οποίος ό,τι διαπιστώσει το παίρνει στο δ.σ. και αποφασίζει. Αν έχει πλεονάζων προσωπικό για παράδειγμα. Αυτό που σταμάτησε να γίνεται είναι το φέρε-φέρε. Δεν παίρνουν μία. Παίρνουν όσα πρέπει για να παραγάγουν ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους ως κρατικού καναλιού. Φέτος, από κονδύλια του υπουργείου θα τους δώσουμε και 100.000 ευρώ επιπλέον για να καθαρίσουν τα κτήρια από τους καρκινογόνους αμιάντους».

Οι λογαριασμοί των δήμων φαίνονται ισολογισμένοι διότι έκοψαν υπηρεσίες προς τους πολίτες

«Δεν ήταν ώριμα τα πράγματα» (για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης), «διότι δεν ήταν ώριμοι οι άνθρωποι. Η κρίση όμως ωρίμασε όσους εμπλέκονται στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και πιστεύω ότι η Βουλή θα ψηφίσει τελικά. Μπορεί να μην είναι εκείνο που εμείς οραματιστήκαμε ή εισηγηθήκαμε, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει νομοθεσία και μέσα από τον χρόνο θα βελτιωθεί. Περιμένουν τώρα από εμάς μέχρι τον Μάρτιο κανονισμούς. Να πω ότι ακόμα δεν παραλάβαμε καν την επιστολή τους, τι ακριβώς είναι που θέλουν. Εν έν' Μάρτη, έν' Απρίλη, οι κανονισμοί θα πάνε στη Βουλή. Μιλούμε όμως πάντα για υλοποίηση μετά τα πέντε χρόνια. Διότι μόλις χτες εκλέχθηκαν οι άρχοντες της ΤΑ. Άρα, παίρνει μας 5 χρόνια πίσω. Δεν είναι ευθύνη δική μας. Για να καταλάβετε, υπέγραψα σχεδόν όλους τους προϋπολογισμούς των δημαρχείων. Είναι όλοι πλήρως ισολογισμένοι. Και μου λένε, ‘αφού είναι ισολογισμένοι ποιο είναι το πρόβλημά σου;’ Τι κάνουν όμως; Επειδή δεν έχουν χρήματα, έχουν μειώσει υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρουν στον πολίτη και φαίνονται ισολογισμένοι οι προϋπολογισμοί τους. Το θέμα είναι τι προσφέρεις στον πολίτη. Δεν είναι τα νούμερα. Ο πολίτης θέλει υπηρεσίες. Και θέλει φτηνές υπηρεσίες. Και αναβαθμισμένες. Με το να κόψουμε υπηρεσίες για να έχουμε ισολογισμένους λογαριασμούς δεν κάναμε τίποτε».

Ο Γενικός Ελεγκτής σχολιάζει τοποθετήσεις του ΥΠΕΣ

Τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτης” για την Κόση και για το σφαγείο της Κοφίνου, σχολίασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Τόσο ο κ. Μιχαηλίδης όσο και ο κ. Χάσικος δήλωσαν ότι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους, με το Γενικό Ελεγκτή να λέει ότι “οι σχέσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργού Εσωτερικών είναι πάρα πολύ καλές» και τον κ. Χάσικο να λέει ότι είναι “άριστες”, προσθέτοντας ότι “κάπου φαίνεται ότι βρήκαμε ένα τρόπο συνεργασίας” και ότι “δεν έχω πρόβλημα με το Γενικό Ελεγκτή.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θεωρεί πως οι παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή στην Κοφίνου ήταν απόλυτα ορθές. Ανέφερε επίσης ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες στέλλονται κατ` επανάληψη υπενθυμίσεις.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτης”, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μετά το κλείσιμο του σφαγείου της Κοφίνου, “είπαμε ως κυβέρνηση είτε να το πουλήσουμε είτε να το ενοικιάσουμε. Και εκεί είχαμε διαφωνίες με τον γενικό ελεγκτή και με τον έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και σταμάτησαν και αυτή τη διαδικασία. Πίσω υπήρχαν άλλα συμφέροντα. Ιδιωτών. Δεν λέω ότι ο γενικός ελεγκτής εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ιδιωτών. Αλλά υπήρχαν συμφέροντα ανταγωνιστών. Ο γενικός εισαγγελέας τα ξέρει όλα αυτά. Είναι τεκμηριωμένα ενώπιόν του. Ας μην απαντούσε για τον γενικό ελεγκτή, ας απαντούσε τουλάχιστον για το θέμα των συμφερόντων γύρω από το σφαγείο. Μες στα έγγραφα που του κατέθεσα είναι και αυτό το θέμα για τη σχέση ανώτατου ανεξάρτητου κυβερνητικού αξιωματούχου και η εμπλοκή του σε όλη αυτή την ιστορία».

Αναφορικά με την Κόση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "επίσης αποδείχθηκε στην πορεία ότι οι θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν ορθές και η επέκταση του συμβολαίου την οποία προωθούσε η Κυβέρνηση όχι μόνο θα ήταν παράνομη αλλά θα επιβράβευε μια εταιρεία, η οποία φάνηκε ότι εμπλεκόταν σε μια σύμβαση η οποία διερευνάται για υποθέσεις μίζας".

Για το θέμα της Κόσης, ο κ. Χάσικος δήλωσε, στη συνέντευξή του, ότι “ο εργολάβος εξακολουθεί να χρεώνει 65 ευρώ, και δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Διότι, μετά από ένα σημείο το Υπουργείο Εσωτερικών αποσύρθηκε. Και είπαμε, ας αναλάβει ο γενικός ελεγκτής. Και ο γενικός εισαγγελέας. Ακόμα έν’ τζ`ειαμαί βουνάριν.”

Για το θέμα της διακοπής του συμβολαίου στην Κόση, είπε ο ΥΠΕΣ, έγινε εισήγηση το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης να έρθει σε συμφωνία με το προσωπικό και να αναλάβει τη διαχείριση, διορίζοντας έναν άλλο γενικό διευθυντή. “Τίποτε δεν έγινε. Βγήκαν προσφορές, οι προσφορές έχουν προσβληθεί στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και πάμε στις ελληνικές καλένδες.”

Αναφέρθηκε επίσης σε προσπάθεια για συμφωνία με τον εργολάβο σε σχέση με τα τέλη που θα πλήρωναν οι δήμοι και να δεχτεί ο εργολάβος να διοχετεύουμε σκουπίδια από τον Κοτσιάτη στην Κόση, κάτι που – όπως είπε – προσέκρουσε στις απόψεις του γενικού ελεγκτή, του οποίου η άποψη επικράτησε.

“Η άποψή μας εμάς είναι ότι και νόμιμα ενεργούμε και εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτή τη στιγμή είμαστε υπόλογοι. Ο εργολάβος έστειλε επιστολή για διαιτησία. Το αφήνω να το κρίνει ο κόσμος», κατέληξε επί του θέματος.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέγας πονοκέφαλος για παιδεία και υγεία

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφικτό εγχείρημα το ευρώ στα κατεχόμενα

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο Νίκολα Γκρουέφσκι

Πολίτης News, 23.05.2018

Επιστροφή
στην αρχή