Χάρης Γεωργιάδης: Η παραίτησή μου είναι στη διάθεση του Προέδρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δίκη μου παραίτηση είναι στην διάθεση του Προέδρου», είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα του να αποχωρήσει, αν το ζητήσει ο πρόεδρος.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έθεσε την παραίτηση του πριν από δυο βδομάδες ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης όπως αποκάλυψε σήμερα μιλώντας στο  κρατικό ραδιόφωνο.

«Η δίκη μου παραίτηση είναι στη διάθεση του Προέδρου», είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα του να αποχωρήσει, αν το ζητήσει ο πρόεδρος, αλλά και να συνεχίσει.

Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου σημείωσε ότι «Από το πρωί σταμάτησαν οι εκροές από το Συνεργατισμό. Οι αποφάσεις της Βουλής θα οδηγήσουν σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Ερωτηθείς για το αίτημα του ΔΗΚΟ για παραίτησή του, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει συναινέσεις με τα κόμματα. Υπογράμμισε ότι η σύνθεση της κυβέρνηση αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης και όχι τις αντιπολίτευσης.

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Βουλή των Αντιπροσώπων και ειδικότερα εκείνα τα κόμματα και τους Βουλευτές που έδωσαν την στήριξη τους, για να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση ενός καθοριστικού βήματος που διασφαλίζει την συνέχιση της θετικής πορείας της οικονομίας μας.

Αναγνωρίζουμε ότι ήταν πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, ειδικά αυτή που αφορά στο διαχωρισμό του Συνεργατισμού, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τις χθεσινές αποφάσεις θα οδηγηθούμε σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ήδη από το πρωί, οι εκροές καταθέσεων έχουν ουσιαστικά τερματιστεί, με την επικείμενη ανάληψη τους από την Ελληνική Τράπεζα, που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.

Από σήμερα ξεκινά και η διαδικασία για την σύσταση Φορέα Διαχείρισης των πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που εκχωρούνται στο κράτος. Η διαχείριση θα γίνεται από εξειδικευμένη ξένη εταιρεία και η ροή εσόδων αναμένεται να είναι πολύ σημαντική, και ως αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί αλλά θα ενισχυθεί, καθιστώντας και την διαχείριση του χρέους απόλυτα βιώσιμη. Αυτή η θετική προοπτική ήδη αποτυπώνεται στις αντιδράσεις των διεθνών αγορών.

Το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Τα περιθώρια εκμετάλλευσης του συστήματος από κακοπληρωτές περιορίζονται. Από την άλλη, η διεύρυνση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και η προώθηση του Σχεδίου Εστία, που δυνητικά καλύπτει σχεδόν τα μισά μη-εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία, προσφέρει επαρκή διασφάλιση.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, θα διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, θα επιτρέψουν την διατήρηση ψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα μας. Εκτιμούμε ακόμη, ότι όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική, για άλλη μια φορά, θα διαψευστούν.

 

 


Επιστροφή
στην αρχή