Χάος στη Λευκωσία; Δημαρχάρα μας είσαι ιδιοφυΐα!

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Το Δημ. Μέγαρο Λευκωσίας. Στην οροφή πρέπει να υπάρχει κοσμοδρόμιο για το διαστημόπλοιο του δημάρχου. Εξ ου και η άγνοιά του για το κυκλοφοριακό χάος.

«Βρε, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να σου πετύχει! Ξεκίνησα χθες από τα φώτα του Κύκκου στη μία το μεσημέρι και έφτασα στα φώτα του Αγίου Αντωνίου στη μία και σαράντα. Σαράντα λεπτά για να διασχίσεις τη Λευκωσία. Που σε ένα φυσιολογικό κράτος δεν θα ήθελες πάνω από δέκα λεπτά».

Έτσι ξεκινούσε το σχόλιο για το οποίο ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης έγραψε το συζητημένο -και πολύ drama- άρθρο του με τίτλο: «Έχει κίνηση στους δρόμους; Πάρτε τον δήμαρχο με τα γιαούρτια», το οποίο ήταν η αφορμή για το θέμα της χθεσινής στήλης μου.

Η οποία στήλη έλεγε ότι είναι απαράδεκτο να ζητά κανείς γιαούρτωμα οποιουδήποτε, αλλά και πως και ο δήμαρχος, μετά με την πόλη να είναι σε άθλια κατάσταση επτά χρόνια μετά και κάθε άλλο παρά η «Περήφανη Λευκωσία» που είχε υποσχεθεί, δεν μπορεί να μας προκαλεί και από πάνω, ρίχνοντας πάντα τις ευθύνες αλλού - όπως έκανε στο περί ου ο λόγος άρθρο του.

Το σχόλιο που θύμωσε τον δήμαρχο ήταν ανυπόγραφο. Ήταν στη στήλη «Εν Ολίγοις» στον «Φιλελεύθερο» και είχε τίτλο: «Η Λευκωσία της ταλαιπωρίας».

Παραθέτω και τη συνέχειά του διότι έχει και σημασία και ενδιαφέρον: «Σε κανένα σημείο», αναφέρεται, «δεν είδα έναν τροχονόμο να ρυθμίζει κάπως την κυκλοφορία. Ούτε στα σημεία του χάους. Ούτε εκεί που λόγω έργων γίνεται χαμός το μεσημέρι δεν υπάρχει ένας τροχονόμος να ελέγχει τους ασυνείδητους που, δεν φτάνει η ταλαιπωρία των έργων, σταθμεύουν όπου τους καπνίσει ή αλλάζουν λωρίδες σαν τρελοί και χωρίς να σέβονται κανέναν ή παραβιάζουν τα φανάρια για να προλάβει να περάσει η αφεντιά τους».

Και κατέληγε το σχόλιο του συναδέλφου: «Υπάρχει δήμαρχος ή κράτος να ενδιαφερθούν για τους πολίτες της πρωτεύουσας; Και μην μας πείτε ότι τα έργα γίνονται ακριβώς επειδή ενδιαφέρονται, διότι αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα πολλά χρόνια έτσι θα τη βγάλουμε. Οπότε, τι μας εισηγούνται; Να αλλάξουμε τόπο κατοικίας, τόπο εργασίας ή να αρχίσουμε να τους ρίχνουμε γιαούρτια, να εκτονωνόμαστε αν μη τι άλλο;».

Μην μπορώντας να βρω προχθές το πιο πάνω σχόλιο, παρότι ρώτησα και έψαξα πολύ και θεωρώντας δεδομένο ότι πρέπει να γράφτηκε για να το λέει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, είχα επικρίνει έντονα, δύο φορές μάλιστα στο κείμενό μου, «τον συνάδελφο» ο οποίος… κάλεσε σε γιαούρτωμα του δημάρχου. Διαβάζοντας πια το ίδιο του το σχόλιο, αυτό οφείλω να το αποσύρω.

Διότι ένα πράγμα είναι να έχει κανείς fragile ego -πράγμα ανθρώπινο Κωνσταντίνε μου- και άλλο το να ισχυρίζεται ότι το πιο πάνω σχόλιο λέει αυτό που ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Λευκωσίας, το οποίο νομίζω όσοι ζούμε σε αυτήν την πόλη το προσυπογράφουμε.

Μιλώντας μάλιστα για «ρηχά σχόλια τα οποία υποτίθεται εκφράζουν χιούμορ ή οργή, τίτλοι πιασάρικοι μεν, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις υπερβολικοί ή λαϊκίστικοι τείνουν να υποκαταστήσουν τη διερευνητική και υπεύθυνη δημοσιογραφία». Όταν η παρουσίαση του σχολίου από τον ίδιο ήταν όχι μόνο υπερβολική, αλλά ανεύθυνη και κυρίως παραπλανητική.

Κατ’ αρχάς, ολοφάνερα δεν αναφέρεται μόνο στον δήμαρχο. Κατά δεύτερον, περιγράφει μια πραγματικότητα την οποία ζούμε όλοι μας, πλην ίσως του φίλτατου Κωνσταντίνου, ο οποίος εικάζω ότι πηγαινοέρχεται με το διαστημόπλοιό του, δεδομένου ότι, όπως έγραφα και χθες, ζει σε ένα παράλληλο Σύμπαν πολύ μακριά από τη δική μας πραγματικότητα.

Και τρίτον και κυριότερο, ναι, αναφορά σε γιαούρτια υπάρχει, αλλά είναι μακριά από αυτό που θέλησε (;) να μας περάσει ο Κωνσταντίνος, γνωρίζοντας (;) ότι οι περισσότεροι δεν θα είχαμε διαβάσει το παραπολιτικό σχόλιο κάπου, αλλά θα δίναμε βαρύτητα και μάλιστα μεγάλη στα όσα έλεγε αλλά και στην ενόχληση που εξέφραζε το άρθρο του δημάρχου της πρωτεύουσας. Κακώς, όπως φαίνεται τώρα…!

Διότι εκτός από την «υπεύθυνη δημοσιογραφία», για να δανειστώ τα λόγια του, υπάρχει και η υπεύθυνη διοίκηση αιρετών και άλλων. Και μέρος αυτής είναι το να χειρίζονται με σοβαρότητα, με ακρίβεια και στον βαθμό που τους αφορά τις όποιες αναφορές δημοσιογράφων.

Προκειμένου να διαφυλάττουν την εικόνα του αξιώματός τους από τις κακοτοπιές εκούσιων ή και ακούσιων παραπλανητικών αναφορών.

Θα κλείσω όπως και χθες: «Νομίζω καταλαβαινόμαστε Κωνσταντίνε μου. Και καλά μπάνια».

Τι να ευχηθώ άλλωστε επτά χρόνια μετά; Καλά... έργα;


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή