Χάμπας: Όχι σε φέσι 6%, για να παίρνουν κάποιοι 10,000 μισθό [ηχητικό]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

«Ενωμένο το αγροτικό κίνημα, θα μας δείτε όπως δεν μας έχουν δει ξανά μπροστά τους. Θα κάνουμε κινητοποιήσεις δυναμικές»

Έτοιμοι να ξεσηκωθούν είναι οι αγρότες, λόγω των νέων διατιμήσεων ηλεκτρισμού –που βρίσκονται τώρα σε δημόσια διαβούλευση- και οι οποίες αυξάνουν κατά 6% την τιμή του ρεύματος για τις υδραντλίες. Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα, εάν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα πολλοί αγρότες. Οι αγρότες, συνέχισε, είναι από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που έχει αυτή τη στιγμή η κυπριακή κοινωνία. «Επομένως, θα έπρεπε να σκεφτούν πάρα πολύ καλά. Δεν γίνεται να μειώνουν (την τιμή του ηλεκτρισμού) στις βιομηχανίες και αλλού, 16%, και στον πρωτογενή τομέα, που προμηθεύει με πρώτη ύλη τις βιομηχανίες, να αυξάνεται 6% [..] Δεν γίνεται ο αγρότης να πληρώνει κάθε φορά τη νύφη, ο οποίος παλεύει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από τη στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται στη σφαίρα της απερήμωσης, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπας, μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6. 

Δυναμικές κινητοποιήσεις 

Με την αύξηση του 6%, σημείωσε ο ΓΓ της ΕΚΑ, θα καταρρεύσει η πατατοκαλλιέργεια, η εσπεριδοκαλλιέργεια και άλλες καλλιέργειες. «Η ΑΗΚ ανήκει σε μας, ανήκει στο λαό, και εμείς δεν θα δεχθούμε να μας βάζουν φέσι 6%, για να τα παίρνουν κάποιοι – δεν είναι λίγοι, και ας πουν με διαφάνεια τους μισθούς τους. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι ενωμένο, καθολικά ενωμένο, το αγροτικό κίνημα, θα μας δείτε όπως δεν μας έχουν δει ξανά μπροστά τους [..] Θα κάνουμε κινητοποιήσεις δυναμικές. Διότι να ξέρετε ότι όταν ο άλλος πεθαίνει, όταν ο άλλος καταστρέφεται, αντιλαμβάνεστε… Και ο αγρότης έμαθε να παλεύει διαχρονικά, σε όλες τις κυβερνήσεις. Πάντα ήταν στους δρόμους. Ποτέ ο αγρότης δεν έκανε πίσω. Πάντα ήταν στους δρόμους, γιατί δεν ήταν βολεμένος ποτέ του» συμπλήρωσε. 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΗΚ 

Επιπλέον, ο κ. Χάμπας είπε ότι το καθήκον των αγροτών είναι να παράγουν προϊόντα για τον κυπριακό λαό. «Σε μια ημικατεχόμενη χώρα. Κάποιοι κάθονται στις ωραίες καρέκλες, με τους παχουλούς μισθούς των 10,000 ευρώ, και δίνουν εντολή να γίνει μία έρευνα, και η πρώτη παράγραφος που βάζουν μέσα είναι να μην μειωθούν τα έσοδα της ΑΗΚ. Ξέρετε, εάν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική τους –αντιλαμβάνομαι ότι θα κάνουν δεύτερες σκέψεις- θα εγκαταλείψουν περισσότεροι αγρότες το επάγγελμα» πρόσθεσε ο ΓΓ της ΕΚΑ. Οι αγροτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ και αναμένουν να ορισθεί η ημερομηνία του ραντεβού. 

Ενιαία χρέωση των πελατών 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, η ΑΗΚ παρουσίασε σε δημόσια διαβούλευση τη μελέτη που διενήργησε σε συνεργασία με το συμβουλευτικό οίκο ECA (Economic Consulting Associates), για τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού στη βάση της ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων διατιμήσεων είναι η απλοποίηση και η ενιαία χρέωση όλων των πελατών της ΑΗΚ. Οι διατιμήσεις μειώνονται από 30 σε 11. Οι διατιμήσεις αντανακλούν τα ανώτατα όρια επιτρεπόμενων εσόδων της ΑΗΚ, τα οποία καθόρισε η ΡΑΕΚ στα 550 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ECA, αύξηση της τάξης του 6% παρουσιάζουν διατιμήσεις για τις υδραντλίες, ενώ η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη για τους θερμοσυσσωρευτές (storage heaters), η οποία φτάνει το 42%. 

Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση του ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκου Χάμπα, στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,7:

 


Επιστροφή
στην αρχή