Χαμός για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών...Γράφει ο Θουκύς

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ /ΘΟΥΚΥΣ
Αντιλαμβάνεστε ότι ο μεγάλος χαμός γίνεται στο επιτελείο του Νίκαρου, αφού κατά 99% αυτός θα είναι ο νέος Πρόεδρος της ΚΔ.
  • Στο επιτελείο Αναστασιάδη κυρίως, αλλά και στα υπόλοιπα επιτελεία, ξεκίνησαν και κάποιες πρώτες σκέψεις για την επομένη. Ποια θα είναι τα στελέχη που θα πλαισιώσουν την κυβέρνησή μου αν εκλεγώ; Αντιλαμβάνεστε ότι ο μεγάλος χαμός γίνεται στο επιτελείο του Νίκαρου, αφού κατά 99% αυτός θα είναι ο νέος Πρόεδρος, με τους ανθυποψηφίους του να ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο ποιος θα περάσει στον β' γύρο. Στο επιτελείο του Νίκαρου, λοιπόν, το θέμα ξεκίνησε μετά τη διάθεση που δείχνει ο Ιωάννης Κασουλίδης να μην διεκδικήσει ξανά υπουργείο. Γιατί Γιαννάκη μου καλέ; Για το υπουργείο αυτό γίνεται κυριολεκτικά σφαγή. Γιαννάκη, πάρτο πίσω. Καθότι ο ΥΠΕΞ είναι συνήθως προβεβλημένο πρόσωπο και με μικρές πιθανότητες να έχει πολιτικό κόστος. Για τη θέση αυτή, όπως πληροφορούμεθα, ενδιαφέρονται ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Χάρης γιατί θέλει να αλλάξει υπουργείο και γιατί κουράστηκε να είναι ο σκληρός υπουργός της λιτότητας. Από την άλλη, ο Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι χρειάζεται μια πολιτική αναβάθμιση μετά το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε επίπεδο στάτους, η στήλη κρίνει ότι ο Χάρης έχει σίγουρα πολύ περισσότερα προσόντα να γίνει ένας καλός ΥΠΕΞ. Την ίδια στιγμή όμως το κενό στο Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι εύκολο να πληρωθεί, υπό την έννοια ότι δεν βρίσκεις εύκολα άτομα να λένε και όχι …πλην του Κωνσταντίνου. Αν και βεβαίως πολλοί λένε ότι ο ένας από τους λόγους που ο Χάρης θέλει να φύγει είναι ότι οι παροχές του Νίκαρου στο πλαίσιο της προεκλογικής, μάλλον σε περιπέτειες θα οδηγήσουν το 2018. Είναι και κάτι τραπεζικοί οργανισμοί που θα χρειαστούν στήριξη, οπότε τα όμορφα νούμερα του Χάρη για το 2017 ίσως πάνε στράφι. Από την άλλη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εμφανίζεται το δεξί χέρι του Νίκαρου (σε σημείο που την ημέρα της υποβολής των υποψηφιοτήτων στρογγυλοκάθισε στην πολυθρόνα και άφησε τον Αβέρωφ αρχικά στο ακροατήριο και μετά στα όρθια) θεωρεί ότι το ΥΠΕΞ είναι ένα πόστο που δικαιολογημένα θα του προσφέρει περαιτέρω πολιτική αναβάθμιση. Βεβαίως, θα πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Θα πρέπει δηλαδή να παραιτηθεί από υπάλληλος στο ΥΠΕΞ. Χρειάζεται και κάτι άλλο. Αν διοριστεί, θα πρέπει να χειριστεί τους αρχαιότερούς του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα έχει βέβαια και κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα. Ποιος θα τον αντικαταστήσει ως κυβερνητικό εκπρόσωπο; Το κενό που θα αφήσει θα είναι όντως δυσαναπλήρωτο.
  • Την Τέταρτη, κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα κ. Farhan Haq, δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον μήνα Ιανουάριο που συμπεριλαμβάνει και το θέμα της ειρηνευτικής επιχείρησης της Κύπρου UNFICYP, έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει κάποια σκέψη για αντικατάσταση του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide. Στην απάντησή του, ο κ. Haq είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για κάποια συγκεκριμένη αλλαγή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν υπάρξει ανακοίνωση για έναν νέο ειδικό σύμβουλο, θα τους ενημερώσει εν ευθέτω χρόνω.Το ερώτημα που τέθηκε πάντως για Άιντε είναι εξαρχής άκυρο. Ο Νορβηγός έφυγε, είναι βουλευτής στη χώρα του, και πάει τέλειωσε. Ήδη τα Ηνωμένα Έθνη ψάχνουν για τον αντικαταστάτη του και μάλιστα κάνουν έλεγχο προδιαγραφών. Για παράδειγμα, ρωτούν πολιτικούς και δημοσιογράφους και στις δύο κοινότητες να τους πουν τι δεν πήγε καλά τα τελευταία χρόνια με τους κ. Ντε Σότο, Ντάουνερ και Άιντε σε μια προσπάθεια να βρουν τον Mr Perfect! Ο γράφων, σε σχετική συζήτηση που είχε, διατύπωσε τη θέση ότι όλα γίνονται επί ματαίω. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία πέθανε στο Κραν Μοντανά, αλλά συνάντησε ισχυρή διαφωνία. Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν υπό όρους να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στις δύο πλευρές τους επόμενους 8 μήνες. Ευελπιστούν ότι οι δύο πλευρές θα επαναρχίσουν τις συνομιλίες και θα καλέσουν τον γενικό γραμματέα να εμπλακεί όταν θα είναι έτοιμες να υπογράψουν την τελική συμφωνία με βάση τα 6 σημεία Γκουτέρες που δόθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Κραν Μοντανά. Τότε για 2-3 μήνες θα διοριστεί και ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα. Και μετά; Αν είναι έξυπνος, θα αντιληφθεί ότι οι Ε/Κ κοτζαμπάσηδες δεν θέλουν λύση και ότι οι Τ/Κ δεν μπορούν να αποφασίσουν χωρίς την Τουρκία. Οπότε, θα πάει σπίτι του.
  • Στις 10 του Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των 7 χωρών του Νότου της ΕΕ. Η συνάντηση τελικά θα γίνει στη Ρώμη, ενώ κανονικά και με βάση τη σειρά αυτών των συναντήσεων, έπρεπε να γίνει στη Λευκωσία. Γιατί δεν θα γίνει στη Λευκωσία και γιατί η κυβέρνηση δέχτηκε κάτι λιγότερο από αυτό που εδικαιούτο; Η αρχική αναβολή βέβαια προκλήθηκε λόγω της κρίσης της Καταλωνίας, γι' αυτό και ο Ραχόι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει. Στη συνέχεια αντιπρότεινε συνάντηση ο Μακρόν στο Παρίσι, αλλά τελικά μπήκε σφήνα ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρότεινε τη μέση απόσταση. Υπό κανονικές συνθήκες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί τέτοια διευθέτηση από τη στιγμή που η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Κύπρο. Θα έπρεπε να πολεμήσει αυτή τη λογική της απόστασης, διότι είναι μια λογική η οποία έχει ήδη στοιχίσει στην Κύπρο, την επιλογή εγκατάστασης κάποιου ευρωπαϊκού οργανισμού στην Κύπρο. Ακριβώς λόγω απόστασης!
  • Βγήκε και ο Νικόλας να μας πει ότι ο Αναστασιάδης είναι επικίνδυνος διότι μοίρασε την ΑΟΖ και έδωσε τη μισή στην Τουρκία. Οι δηλώσεις του Προέδρου κατά την άποψή μας –τουλάχιστον- δεν ήταν καλά διατυπωμένες και σίγουρα μπορούσαν να παρερμηνευθούν. Γι' αυτές τις δηλώσεις θα μπορούσαν να προβληματισθούν κάτι γραφικοί σαν κι εμάς, αφού επιμένουμε σε επανένωση της χώρας μας με μια κυριαρχία, μια σημαία και, ναι, και μια ΑΟΖ. Αλλά ο Νικόλας, γιατί διαμαρτύρεται; Αυτό ειλικρινά δεν το καταλάβαμε. Ο Νικόλας τάσσεται υπέρ του status quo, το οποίο δεν συνιστά τίποτε άλλο από μια ντε φάκτο διχοτόμηση. Με βάση την οποία, ναι, στην πράξη λειτουργούν δύο ΑΟΖ, δύο FIR, δύο τοπικές διοικήσεις. Οπότε, γιατί ανησυχεί; Επειδή εν τη ρύμη του λόγου ο Αναστασιάδης έκανε μια γκάφα; Γι' αυτή την γκάφα ο Νικόλας έπρεπε να τον χειροκροτήσει και όχι να τον κατηγορήσει.
  • Χαμός στο ΑΚΕΛ με την ανακοίνωση του γενικού ελεγκτή εναντίον του Γιώργου Βασιλείου, παραμονή της στήριξης της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά. Καβγάς στελεχών του ΑΚΕΛ και με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία, είναι μεν το δεξί χέρι του Μαλά, αλλά λατρεύει ως όσιο τον Οδυσσέα, γράφοντας κατά καιρούς ότι είναι οπαδός του. Σε ένα από τα τελευταία της ποστ η κυρία Χαραλαμπίδου διαδήλωνε τη στήριξή της κατά της φίμωσης του γενικού ελεγκτή, μόλις μερικές μέρες μετά που ο γενικός ελεγκτής ζητούσε τη σύλληψη και φυλάκιση δημοσιογράφων. Τώρα θα μου πείτε, γιατί αυτή η λατρεία στον Οδυσσέα; Ο κ. Μιχαηλίδης είναι γκραντ μετρ στην επικοινωνία και τα έχει βρει πλήρως με τη λαϊκιστική πτέρυγα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Πάει εκεί, τους ρίχνει ένα κοκαλάκι, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν θέμα και να δικαιολογούν το στήσιμο μπροστά στα μικρόφωνα. Βεβαίως ο Οδυσσέας είναι δίκαιος. Την ίδια μέρα άνοιξε και θέμα με τη χρηματοδότηση της κ. Κουρσουμπά για την προετοιμασία της ομοσπονδιακής νομοθεσίας σε περίπτωση λύσης. Ήθελε, εν ολίγοις, να ανοίξει θέμα, εκτός από τον υποψήφιο Μαλά, και για τον Αναστασιάδη. Για τη χρηματοδότηση του ΔΗΚΟ βέβαια από το κράτος και για τις εκατοντάδες ταμπέλες του που κοσμούν τους αυτοκινητόδρομους δεν είπε λέξη. Λέξη δεν είπε και για τα εκατομμύρια που πήρε η Νομική Υπηρεσία για να εργοδοτήσει ειδικούς ώστε να κερδίσουμε τη μάχη με το διαφθαρμένο τραπεζικό κατεστημένο της περιόδου 1999-2013. Αλλά, είπαμε, ο Οδυσσέας είναι καθαρός. Κυνηγά αυτούς με τους οποίους διαφωνεί στο Κυπριακό.
  • Μουσείο Εθνικής Φρουράς με διαδικασία εξπρές ετοιμάζεται στην οδό Βύρωνος στη Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης. Στόχος να ετοιμασθεί και να εγκαινιασθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τις εκλογές. Μόνο που, όπως μου λέχθηκε, είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια στον προϋπολογισμό, οπότε γίνονται περικοπές από άλλα κονδύλια της Εθνικής Φρουράς. Τώρα θα μου πείτε, είναι δυνατό να στηθεί ένα σοβαρό μουσείο μέσα σε δυο μήνες; Μάλλον δύσκολο το βλέπουμε. Πάντως, κανά - δυο πυροβόλα ή και κανένα τανκ Τ-34 θα μπορούσε να στηθεί εκεί, ίνα πληρωθεί το ρηθέν, απ’ έξω εμφάνιση από μέσα εξαφάνιση.     
  • Ο γενικός εισαγγελέας θέλησε και φέτος να πάρει σε πάρτι τους λειτουργούς και υπαλλήλους της Νομικής Υπηρεσίας. Εκεί που τους πήρε και πέρυσι. Μόνο που στους περισσότερους δεν άρεσε και δεν ήθελαν να πάνε. Ο κ. Κληρίδης βέβαια είχε κλείσει το κέντρο, οπότε όσοι δεν θέλησαν να πάνε έμειναν να δουλέψουν. Δεν μάθαμε αν στο πάρτι πήγε και η κ. Λοϊζίδου.
  • Επιμένει ο Γιώργος Λιλλήκας ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο αν η αποχή είναι κάτω από 20%. Αν είναι πάνω από 20%, τότε θα περάσει ο Μαλάς στον δεύτερο γύρο. Γίνεται αντιληπτό ότι, για τον Γιώργο, ο Νικόλας είναι εκτός εξίσωσης. Θα δούμε βέβαια και την ττενέκκα, αλλά δεν πιστεύουμε να πέσουν τόσο έξω οι δημοσκοπήσεις.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή