Φοίβος σε ΚΟΠ: «Χαμηλά στις προτεραιότητές σας το θέμα ασφάλεια...»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CYTA
Τα στάδια δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους, λόγω της άρνησης των σωματείων να πληρώσουν τα οφειλόμενά τους...

Η ποδοσφαιρική χρονιά ολοκληρώθηκε με τον τελικό κυπέλλου ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον ΑΠΟΕΛ, αλλά τα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου δεν τελειώνουν με το σφύριγμα του διαιτητή. Και ένα από τα προβλήματα που διαιωνίζονται και μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο είναι αυτό της βίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΓΣΠ Φοίβος Κωνσταντινίδης με νέα επιστολή του προς την ΚΟΠ, την οποία κοινοποίησε στην Αστυνομία, επανέρχεται και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί. Μέσα από την επιστολή του, ημερομηνίας 29/6/2017, την οποία το «Γ» εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα, αποτυπώνεται με διάφορα επιχειρήματα ακόμη μία φορά η απροθυμία και η έλλειψη βούλησης από πλευράς ΚΟΠ να ενεργήσει κατά τρόπο προληπτικό για την ασφάλεια των φιλάθλων.

 

Έντονη ανησυχία

Στις 25/5, μία μέρα μετά τον τελικό δηλαδή, ο κ. Κωνσταντινίδης απέστειλε επιστολή και σχετικό βίντεο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Βουλή, στις αθλητικές ομοσπονδίες και στα σωματεία (σ.σ. δημοσιοποιήθηκε και στα ΜΜΕ), που κατέγραφε, ανάμεσα σε άλλα, κροτίδα να σκάει στην κερκίδα του Απόλλωνα.

Στη νέα επιστολή του εκφράζει εκ νέου την ανησυχία του «για τον δρόμο που ακολουθούμε στο θέμα της βίας στα γήπεδα», ενώ, όπως σημειώνει, προσπαθεί μέσα από το βίντεο αλλά και τις εμπειρίες του, μετά από 18 σχεδόν χρόνια και 1.300 αγώνες στο ΓΣΠ, να δώσει ερείσματα στους αρμοδίους για πάταξη του φαινομένου. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί, μάλιστα, καταδεικνύουν και πάλι ότι από τύχη δεν θρηνούμε νεκρούς.

 

Αντίθετες με τη νομοθεσία

Αφορμή για τη νέα επιστολή του γενικού διευθυντή του ΓΣΠ αποτέλεσε, όπως αναφέρει ρητά, η πρόσφατη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής να ξαναγίνει ο τελικός στο ΓΣΠ, με τις ίδιες ακριβώς διατάξεις της περσινής προκήρυξης. Οι πρόνοιες, όμως, της περσινής προκήρυξης, τονίζει, «είχαν εγκλωβίσει όλους μέσα σε προειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες, όπως και μεταγενέστερες αποφάσεις σε σχέση με τον τελικό, ήταν αντίθετες με τη νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα».

Εξήγησε δε πως αναφέρεται σε αποφάσεις για το θέμα των κερκίδων που παραχωρούνται στο κάθε σωματείο (κάτι που αποφασίζεται στη σύσκεψη ασφάλειας), καθώς και στην πρόνοια του νόμου για αριθμημένα εισιτήρια και ταξιθέτηση, που δεν τηρήθηκε. Σε αυτό το σημείο ο κ. Κωνσταντινίδης υπενθυμίζει ότι η βολίδα χτύπησε πάνω στο μπετόν και τραυμάτισε αρκετά άτομα εκεί γύρω, τα οποία έτυχαν των πρώτων βοηθειών στο ιατρείο του σταδίου και στα οποία περιλαμβάνονταν και παιδιά. «Ήταν λοιπόν μεγάλη η έκπληξή μου», συμπληρώνει, «όταν διάβασα για τον τελικό του 2018».

 

Καυτά ερωτήματα

Ακολούθως και αφού επισημαίνει ότι η διοργανώτρια του τελικού ομοσπονδία θα έπρεπε να καλέσει σε σύσκεψη αυτούς που συμμετείχαν στη διοργάνωση και να αναλυθούν αυτά που έγιναν και αυτά που δεν έγιναν, αναρωτιέται: «Δεν θα έπρεπε να κληθούν αυτοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του κόσμου βασιζόμενοι πάνω στις δικές σας αποφάσεις; Δεν ενδιέφερε κατά πόσον οι αποφάσεις που πήρε η ομοσπονδία για έναν τομέα τόσο ζωτικό, για έναν τελικό σε μια χώρα με τόσα χρόνια προβλήματα και μοναδικές στρεβλώσεις στον τομέα βίας στα γήπεδα ήταν τελικά οι σωστές; Έχω την άποψη ότι ο τομέας ασφάλεια αγώνων είναι κάτι στο οποίο διαχρονικά η ομοσπονδία δίνει λίγη σημασία, και που βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητές σας, λόγω κυρίως της νοοτροπίας των σωματείων μελών σας».

 

Οι οφειλές στα στάδια

Ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει ότι η ομοσπονδία αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στον τομέα της ασφάλειας και της άνεσης στα γήπεδα. Φέρνει ως παράδειγμα την άρνησή της να συμπεριλάβει στα κριτήρια της UEFA τις οικονομικές οφειλές των ομάδων προς τα στάδια, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, «έχει αποθρασύνει τις ομάδες». Επισημαίνει πως τα στάδια δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους, λόγω ακριβώς της άρνησης των σωματείων να πληρώσουν τα οφειλόμενά τους.

 

Απλήρωτοι επιτηρητές

Ένα μεγάλο κενό που δημιουργείται στον νόμο για την πρόληψη και καταστολή της βίας σχετίζεται με τον θεσμό του επιτηρητή. Θεσμός ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, οδηγείται σε ανυποληψία ένεκα της άρνησης της ομοσπονδίας να συμπεριλάβει κυρώσεις για ομάδες που δεν πληρώνουν τους επιτηρητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΓΣΠ, «πολλοί επιτηρητές να έχουν σταματήσει και να μην είναι σήμερα δυνατή η εξεύρεση του απαιτούμενου αριθμού επιτηρητών, ούτε καν του ελάχιστου αριθμού που απαιτείται από τον νόμο».

 

Η κάρτα φιλάθλου

Ο κ. Κωνσταντινίδης καυτηριάζει, επίσης, τη στάση της ΚΟΠ για την υπαναχώρησή της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στο θέμα της έκδοσης της κάρτας φιλάθλου, γεγονός που «διαιωνίζει την ανωνυμία και διατηρεί τους ταραξίες μέσα στα γήπεδα, όπως φαίνεται να είναι άλλωστε και η επιθυμία των σωματείων μελών σας».

 

«Συγκεκαλυμμένη ασυλία»

Αποτυχημένο θεωρεί το μέτρο του κλεισίματος των κερκίδων ο γενικός διευθυντής του ΓΣΠ, εξηγώντας ότι ο καθορισμός των ποινών του αθλητικού δικαστή σε συνεννόηση με τα σωματεία, με τρόπο που να είναι ανώδυνος στις ομάδες και τους ταραξίες οπαδούς τους, δεν οδηγεί στην επίλυση του προβλήματος. Ειδικότερα «η ποινή του κλεισίματος κερκίδας που είναι σκανδαλωδώς αστεία και που βολεύει τα σωματεία και τους ταραξίες οπαδούς τους, τους οποίους επιθυμούν να διευκολύνουν προσφέροντάς τους συγκεκαλυμμένη ασυλία».

 

Έστω και τώρα

Τελειώνοντας, ο γενικός διευθυντής του ΓΣΠ καλεί έστω και την υστάτη την ΚΟΠ να συγκαλέσει σύσκεψη, ώστε να καταστεί δυνατή μια εμπεριστατωμένη συζήτηση με γνώμονα τη δημιουργία των καλύτερων συνθηκών ασφάλειας για τον κόσμο στον τελικό του 2018 και για να μπορεί να συνάδει πλήρως και με τις πρόνοιες του νόμου. Στο πλαίσιο αυτό,  υποδεικνύει ότι «ο επόμενος τελικός πρέπει να γίνει με ταυτοποίηση, ονομαστικό εισιτήριο και ταξιθέτηση, κάτι που αντιλαμβάνομαι προκρίνει και η Αστυνομία (στην οποία κοινοποιείται το παρόν email), στο πλαίσιο της δημιουργίας ασφαλών συνθηκών για όλους».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για Μανωλά, θεραπεία για Μήτρογλου

Πολίτης Sports, 15:07 (τελευταία ενημέρωση 15:07)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Αμπράμοβιτς, μη λιποθυμήσεις όταν μάθεις για Καντέ!»

Πολίτης Sports, 14:55 (τελευταία ενημέρωση 14:55)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ξεκίνησαν τα sold-out στον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας

Πολίτης Sports, 14:40 (τελευταία ενημέρωση 14:40)

Επιστροφή
στην αρχή