Challenge accepted… το αμφιλεγόμενο τρεντ

ΑΠΟΨΗ /ΝΗΦΑΛΙΑ
Το νέο facebook trend ανάρτησης μαυρόασπρων φωτογραφιών από χρήστες και οι αντιδράσεις που προκάλεσε στην Κύπρο και διεθνώς

Το facebook κατακλύστηκε με μαυρόασπρες φωτογραφίες. Είναι το νέο τρεντ. Όσοι είναι ενεργά μέλη της κοινότητας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αποκλείεται να μην είδαν τις… μυστηριώδεις αναρτήσεις φωτογραφιών φίλων τους με μόνη αναφορά «challenge accepted».

Βέβαια… Κύπρος είναι αυτή, δεν άργησε να πάει το χαμπάρι και δεν χρειάστηκε πέραν του ενός 24ώρου για να γίνει viral.

Πρόκειται για διεθνή εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση για τη μάχη κατά του καρκίνου. Κάποιος ανεβάζει μια μαυρόασπρη φωτογραφία του στο facebook με την αναφορά challenge accepted (δηλαδή «αποδεκτή η πρόκληση») και καλεί ένα φίλο του να πράξει το ίδιο. 

Άγνωστο από πού ξεκίνησε ή και από ποιον, η εκστρατεία ήταν πάντως ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ινδία αρχικά, ακολούθησε την πορεία της στην Ευρώπη, έφτασε  πριν δύο εβδομάδες στη Βρετανία και πριν λίγες μέρες στην Κύπρο.

Από αυτήν λείπει όντως ένα ουσιαστικό κομμάτι, που αφορά τη δωρεά ή την παροχή εθελοντικής προσφοράς. Και πολλοί είναι εκείνοι που είδαν με σκεπτικισμό αυτή την κίνηση ή την επέκριναν.

Βασίζεται ασφαλώς στη ναρκισσιστική ανάγκη των χρηστών για προβολή φωτογραφιών τους (πάντα των καλύτερων). Αυτή δεν είναι όμως και η φιλοσοφία δημιουργίας του facebook (προσωπο-βιβλίο); Γι’ αυτό προφανώς και έγινε viral. Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που δεν ζημιώνει σε κάτι, με λιτό περιεχόμενο, που δεν προκαλεί, εξαπλώνεται ταχύτατα με μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας και υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα του κόσμου.

Θα μπορούσε να ήταν μια καλά σχεδιασμένη καμπάνια από τους καλύτερους επικοινωνιολόγους. Από όσα γράφονται και στον διεθνή Τύπο, η εκστρατεία δεν φαίνεται να ξεκίνησε από κάποιον οργανισμό που μάχεται κατά του καρκίνου, αλλά από κάποιον που είτε έψαχνε αφορμή για να ποστάρει μια μαυρόασπρη φωτογραφία του, είτε ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο.

Αυτές ήταν οι πρώτες μου σκέψεις αναφορικά με το θέμα. Ακολούθως, έπεσε στην αντίληψή μου ένα δημοσίευμα του BBC για μια γυναίκα με καρκίνο μαστού, η οποία αντιδρώντας στο facebook trend ανάρτησε μαυρόασπρη γυμνή φωτογραφία της, στην οποία είναι εμφανής η μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε.

«Δεν προσφέρετε τίποτε με τις μαυρόασπρες φωτογραφίες. Πηγαίνετε να κρατήσετε το χέρι ενός καρκινοπαθή την ώρα που κάνει χημειοθεραπεία. Αυτό είναι προσφορά».

Προβληματίστηκα πολύ. Συμπλήρωσα στη δική μου αναρτημένη φωτογραφία «κάντε μια εισφορά ή προσφέρετε εθελοντικά σε κάποια αξιόπιστη οργάνωση που μάχεται κατά του καρκίνου». Δεν ήμουν σίγουρη αν έκανα λάθος αποδεχόμενη την πρόκληση από άλλο φίλο. Αν οι καρκινοπαθείς όντως θίγονταν από αυτή την εκστρατεία.  

Μέχρι που είδα καρκινοπαθείς φίλους μου, που κι εκείνοι πέρασαν ή περνούν ακόμα από το επώδυνο στάδιο της χημειοθεραπείας να αναρτούν μαυρόασπρες φωτογραφίες. Έτυχε σε έναν εξ αυτών να του κρατήσω συντροφιά στο νοσοκομειακό δωμάτιο. Να τον κάνω να ξεχαστεί με μια κουβέντα της καθημερινότητας την ώρα του πόνου, η οποία πολύ πιθανόν να είχε ως αφετηρία καμιά ανάρτηση γνωστού ή άγνωστου στο facebook.

Σε αυτή λοιπόν την εποχή ζούμε. Των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Που τελικά είναι μια μορφή κοινότητας, μια προέκταση της ζωής. Με καλά και κακά. Με κινήσεις που άλλους μπορεί να προκαλέσουν και άλλους να ικανοποιήσουν. Μια παράλληλη δομή συνύπαρξης και κοινωνικοποίησης, χωρίς φυσική παρουσία.

Τελικά, δεν με ενοχλεί η εκστρατεία. Όπως κι αν ξεκίνησε, όποιο κι αν είναι το κίνητρο που ωθεί χρήστες (όχι μόνο στην Κύπρο) να αποδέχονται την πρόκληση.  Όταν η δύναμη ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται για να προβληθούν ευαισθησίες, διασπείροντας μηνύματα με κοινωνικό χαρακτήρα, δεν θα επικρίνω. 


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 12:37 (τελευταία ενημέρωση 12:37)

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 09:35 (τελευταία ενημέρωση 09:35)

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή