Cablenet: Εμπόδιο η έλλειψη ανταγωνισμού στο ποδόσφαιρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί κατά τον Νικόλα Σιακόλα, CEO της Cablenet, η Cyta αποτελεί πρόβλημα στην πρακτική διείσδυσης των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στην Κύπρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cablenet, Νικόλας Σιακόλας, δίνει την δική του οπτική γωνία στα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή οικονομία στην Κύπρο.  

Η Κύπρος παρουσιάζεται στην 7η θέση από το τέλος στον δείκτη DESI 2017 (Digital Economy and society index). Τι πιστεύετε πως πάει λάθος; Και ποιος ευθύνεται; Τι πρέπει να κάνουμε;

Η βελτίωση της Κύπρου σε κάποιους τομείς είναι ενθαρρυντική, ωστόσο παραμένουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να φθάσει η χώρα στο μέσο όρο της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στην πλευρά της ζήτησης ή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Από την πλευρά της παροχής των υπηρεσιών, θεωρούμε ότι εμείς προσφέρουμε ήδη στην αγορά πολύ ικανοποιητικές υπηρεσίες, με πολύ ψηλές ταχύτητες και σε λογικές τιμές. Σε συνδυασμό με τους άλλους παροχείς πετυχαίνεται επίσης πλήρης γεωγραφική κάλυψη σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών, έστω και σε πιο χαμηλές ταχύτητες.

Το πρόβλημα της πρακτικής διείσδυσης των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων έχει κατά την άποψη μας δύο κύριες παραμέτρους. Η πρώτη είναι θέμα της πρακτικής χρήσης της όποιας σύνδεσης από τους συνδρομητές. Όσο παραμένει από την πλευρά των χρηστών η έλλειψη της πρακτικής ανάγκης χρήσης των υπηρεσιών για θέματα που απαιτούν ψηλές ταχύτητες, τόσο η χρήστες θα επιλέγουν πιο χαμηλές ταχύτητες. Η διόρθωση των θεμάτων που αφορούν την ζήτηση των υπηρεσιών είναι κατά την άποψη μας κυρίως θέμα της Κυβέρνησης. Μόνο με κεντρικό προγραμματισμό μπορούν να υλοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές, κυρίως σε επίπεδο κρατικού τομέα, που να δημιουργήσουν την ανάγκη των χρηστών να χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικές υπηρεσίες και έτσι να τους ωθήσουν σταδιακά σε πιο ψηλές ταχύτητες.

Η δεύτερη παράμετρος είναι πιο έμμεση και έχει να κάνει με την ανάγκη των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που θέλουν να παρακολουθούν και εδώ εννοούμε κυρίως τα αθλητικά. Το περιεχόμενο αυτό είναι σήμερα ιδιαίτερα ακριβό λόγω του ότι παρέχεται αποκλειστικά από την ΑΤΗΚ, η οποία πληρώνει υπερβολικά ποσά για να το αποκτήσει, απλά σε μια προσπάθεια διατήρησης των ποσοστών της στην αγορά. Λόγω των ακριβών πακέτων διαδικτύου που παρέχει η ΑΤΗΚ, όσοι συνδρομητές επιθυμούν να απολαμβάνουν το εν λόγω περιεχόμενο είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν συγκριτικά ακριβές και αργές ευρυζωνικές υπηρεσίες από την ΑΤΗΚ. Για παράδειγμα με €30 τον μήνα ένας συνδρομητής παίρνει από την Cablenet σύνδεση με ταχύτητα 50 Mbps, ενώ από την ΑΤΗΚ ένας συνδρομητής για να πάρει σύνδεση 8 Mbps πρέπει να πληρώνει σχεδόν €40!

Σήμερα δεν υπάρχει καμιά ρύθμιση από την πλευρά της Πολιτείας για το θέμα του περιεχομένου. Τα θέματα ανταγωνισμού για το εν λόγω περιεχόμενο εμπίπτουν στις γενικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία δεν έχει στην ουσία εξειδίκευση στο θέμα αυτό, ούτε μπορεί να επιβάλλει στην πράξη ρυθμίσεις που θα διορθώσουν το πρόβλημα στη γένεση του. Αυτό σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο εποπτικός οργανισμός OFCOM έχει αρμοδιότητες τόσο για θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως δηλαδή το ΓΕΡΗΕΤ στην Κύπρο, αλλά και επίσης για θέματα τηλεόρασης και περιεχομένου. Εκεί έχουν ήδη επιβληθεί ρυθμίσεις στην αγορά, που υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες του περιεχομένου να διαθέτουν το περιεχόμενο τους σε περισσότερους από ένα παροχείς. Επίσης παροχείς που έχουν εξασφαλίσει αποκλειστικό περιεχόμενο έχουν υποχρέωση να παρέχουν κάποια από τα κανάλια τους σε χονδρική μορφή στους άλλους παροχείς. Έτσι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν παροχέα διαδικτύου και να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση το αθλητικό περιεχόμενο που θέλουν.

Μέρος του DESI είναι και θέματα ανθρώπινου δυναμικού, όπου στην Κύπρο όπως επισημαίνεται, παρατηρείται έλλειψη αποφοίτων σε σπουδές συνδυασμένες με την τεχνολογία, όσο και ατόμων που ασχολούνται επαγγελματικά στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Σίγουρα και εδώ, μία συνδυασμένη προσπάθεια από τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα, θα επιφέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που το νησί μας πραγματικά χρειάζεται καθώς και εμείς, ως εργοδότης, παρατηρούμε την έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού στον τομέα αυτό. Πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα από το κράτος για τους νέους να ακολουθήσουν κατάλληλες σπουδές και σε εταιρείες να απασχολήσουν και να εκπαιδεύσουν τα άτομα αυτά.

Ουσιαστικά αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι πως τους στόχους του digital agenda τους φτάνουμε χάριν στο καλωδιακό δίκτυο της Cablenet. Αισθάνεστε πως παίζετε χωρίς ανταγωνιστή σε τιμές και ψηλές ταχύτητες;

Όντως, χάριν στο καλωδιακό δίκτυο της Cablenet οι στόχοι του digital agenda 2020 είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους της ΕΕ. Αυτήν τη δεδομένη στιγμή οι ταχύτητες οικιακών υπηρεσιών που προσφέρει η Cablenet αρχίζουν από 50Μ και φτάνουν μέχρι και τα 150Μ. Οι ταχύτητες που προσφέρονται από ανταγωνιστές μας, αξιοποιώντας το κρατικό δίκτυο χαλκού της ΑΤΗΚ και που αφορούν οικιακές υπηρεσίες, φτάνουν μέχρι και τα 50Μbps. Δηλαδή η Cablenet αρχίζει από εκεί που σταματάνε οι άλλοι. Υπενθυμίζω τη δυναμική ανάπτυξη της Cablenet τα τελευταία χρόνια με πέραν των 56.000 συνδρομητών και με μερίδιο αγοράς περί το 21%.

Λάβετε υπόψη ότι με την τεχνολογία ADSL2+ η μέγιστη εφικτή ταχύτητα λήψης, θεωρητικά πάντα, είναι τα 24Mbps, ενώ με τη τεχνολογία VDSL η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα λήψης είναι τα 70Μbps. Όμως όλοι οι πάροχοι που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από ταχύτητα λήψης 50Μ, λόγω ακριβώς προβλημάτων στην υλοποίηση, αφού ο χαλκός έχει περιορισμούς.

Τι γίνεται με την επέκταση του δικτύου σας; Μέχρι πού φτάσατε και ποια τα σχέδια σας; Περιμένατε από το κράτος να επιχορηγήσει τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων;

Ήμασταν πάντοτε προσηλωμένοι στον στόχο μας και τη φιλοσοφία μας. Δημιουργήσαμε το δικό μας δίκτυο cable DOCSIS για να προσφέρουμε αξιόπιστες και γρήγορες υπηρεσίες. Συνεχώς εστιάζουμε στην επέκταση του δικτύου μας σε περιοχές που δεν καλύπτουμε σήμερα. Στρατηγική μας θέση είναι ότι αυτό θα ωθήσει περαιτέρω και την ανάπτυξη της εταιρείας. Σε αυτή τη φάση καλύπτουμε κοντά στο 60% των νοικοκυριών της Κύπρου και το ποσοστό αυτό θα ανεβεί στο 80% μέχρι το 2020.

Δεν περιμένουμε σαν εταιρεία κάποια επιχορήγηση από το κράτος, αν και όπως προανάφερα κάτι τέτοιο σίγουρα θα βοηθούσε στην βελτίωση των ψηφιακών επικοινωνιών. Τα κοινά δίκτυα έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των δικτύων που αναπτύσσουν από μόνοι του οι παροχείς• το ποσοστό αξιοποίησης τους είναι πάντοτε πολύ πιο μεγάλο και προσεγγίζει συνήθως την πλήρη αξιοποίηση τους. Εμείς έχουμε ήδη εκφράσει την ετοιμότητα μας να επενδύσουμε από κοινού με άλλους παροχείς σε ένα ενιαίο δίκτυο νέας γενιάς βασισμένο σε οπτικές ίνες, όμως οι άλλοι παροχείς, κυρίως η ΑΤΗΚ, δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη.

Αν όμως εννοείτε πως το κράτος θα επιχορηγεί την πρόσβαση διαδικτύου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αυτό είναι κάτι που ήδη μας βρίσκει σύμφωνους και το έχουμε ήδη εκφράσει στα σχετικά τμήματα της κυβέρνησης.

Το καλωδιακό δίκτυο μέχρι τι ταχύτητες μπορεί να δώσει; Είναι ανταγωνιστικό των οπτικών ινών;

Η υπηρεσία δεδομένων μέσω cable, που στην δική μας περίπτωση είναι με το πρωτόκολλο DOCSIS 3.0, για οικιακούς πελάτες παρέχεται εξίσου ικανοποιητικά σε όλη τη γεωγραφική κάλυψη του ιδιόκτητου hybrid fiber coaxial (HFC) καλωδιακού δικτύου της Cablenet, ανεξαρτήτως απόστασης από τον πλησιέστερο κόμβο αυτού. Το δίκτυο της Cablenet προσφέρει υπηρεσίες ευρυζωνικού διαδικτύου, ψηφιακής τηλεόρασης και σταθερής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία ευρυζωνικού διαδικτύου λειτουργεί μέσω καλωδιακής σύνδεσης για να παρέχεται η γρηγορότερη, με φανταστικές fiberpower ταχύτητες, και πιο αξιόπιστη υπηρεσία σύνδεσης διαδικτύου.

Το ευρυζωνικό διαδίκτυο της Cablenet για οικιακούς πελάτες είναι γρηγορότερο από οποιαδήποτε άλλη σύνδεση, αφού με την τεχνολογία DOCSIS 3.0 μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες λήψης έως και 800Mbps.

Πέραν αυτού, υπάρχει πάντοτε για μας και η επιλογή αναβάθμισης των συστημάτων μας σε DOCSIS 3.1 με την οποία τεχνολογία θα μπορούμε να παρέχουμε ταχύτητες μέχρι Gigabit, αλλά και περισσότερο! Αντιλαμβάνεστε άρα πως το cable DOCSIS δίκτυο της Cablenet δεν έχει να ζηλέψει κάτι από ένα fiber-to-the-home (FTTH) δίκτυο, το οποίο έχει αρκετά ψηλό κόστος εγκατάστασης. Θεωρούμε πως αν δεν γίνει μία κοινή πλατφόρμα δικτύου κορμού οπτικών ινών θα είναι ασύμφορο για τους παρόχους να προχωρήσουν με FTTH από μόνοι τους σε ευρεία κλίμακα.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Ηλεκτρονικές ταυτότητες στην Κύπρο το 2018

Με την εφαρμογή της ηΤαυτότητας αρκετές συναλλαγές με το δημόσιο οι οποίες στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν θα γίνονται ηλεκτρονικά.

05 / 12
Επιστροφή
στην αρχή