Πάνε και οι δύο στον γενικό εισαγγελέα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η περίπτωση της κ. Σ. Ορφανίδου, την οποία ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει bullying από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή, ανέδειξε το θέμα που αφορά πολλους,

Παρότι θα πρέπει κανείς να σκάψει βαθιά μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα, απαξιωτικών για τους ίδιους τους θεσμούς, δηλώσεων και ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών μεταξύ υπουργού Οικονομικών και γενικού ελεγκτή -αλλά και στο παρεμπιπτόντως των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά που τα βολεύει- εν τούτοις εντοπίζεται και ουσία, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει. Αν μη τι άλλο για να τερματιστεί η κομματική υποκρισία με νόμους που εγκρίνονται για το θεαθήναι.

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει από τον Ιούλιο του 2015 αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων πάσχει στην εφαρμογή του. Η περίπτωση της κ. Σάβιας Ορφανίδου, μέλους του ΠΓ του ΔΗΣΥ και λειτουργού του ΥΠΟΙΚ που αποσπάστηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η οποία καταγγέλθηκε από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου στον γεν. ελεγκτή για να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, αυτό ακριβώς αποδεικνύει, καθώς κατά την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών δεν είναι η μόνη που δεν έχει εξασφαλίσει άδεια από την ΕΔΥ όπως ορίζει, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, η νομοθεσία έτσι ώστε να συνεχίσει τη διπλή της ιδιότητα ως δημόσιος υπάλληλος και ως κομματικό στέλεχος. Ο κ. Γεωργιάδης, αφήνοντας κατά μέρος το αρχικό επιχείρημά του που ήθελε όσους κατείχαν αξιώματα πριν από το 2015 να μην χρειάζεται να περάσουν από την ΕΔΥ, επανέλαβε χθες πως υπάρχουν πολλοί λειτουργοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που είναι ταυτόχρονα και μέλη επαρχιακών επιτροπών και κεντρικών επιτροπών άλλων πολιτικών κομμάτων, και τόνισε πως είναι έτοιμος να γίνει σφαιρική έρευνα για όλους αλλά όχι για τη συγκεκριμένη λειτουργό, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί δημόσια, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο γεν. ελεγκτής τόνισε στον «Π» πως και ο ίδιος είναι έτοιμος αν χρειαστεί να ελέγξει τις συνθέσεις των συλλογικών οργάνων κομμάτων και να ζητήσει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που θα εντοπιστούν ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές (ΕΔΥ, ΕΕΥ, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, ημικρατικούς κ.λπ.) αν έχουν εξασφαλίσει άδεια, ωστόσο τόνισε πως άλλοι είναι οι αρμόδιοι, ενώ δική του αρμοδιότητα είναι να διερευνά μετά από καταγγελίες, κάτι που έπραξε και σε δύο άλλες περιπτώσεις για ένα στέλεχος του ΔΗΚΟ και ένα του ΑΚΕΛ. Κάλεσε επίσης όποιον έχει στοιχεία να τα υποβάλει έστω και ανώνυμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία για έλεγχο, με την υποσημείωση ότι υπάρχει νομική γνωμάτευση πως τα επαρχιακά αξιώματα σε κόμματα δεν εμπίπτουν στον ορισμό του κομματικού αξιώματος. Συνεπώς η βούληση για έλεγχο όλων των δημοσίων υπαλλήλων που εμπίπτουν στον περί των Πολιτικών Δικαιωμάτων Δημόσιων Υπαλλήλων υπάρχει. Το ερώτημα είναι: θα προχωρήσει είτε η εκτελεστική εξουσία είτε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε αυτόν τον έλεγχο ή εν τέλει, η κατάληξη θα είναι να τροποποιηθεί ο νόμος για να μην απαιτείται η εξασφάλιση άδειας; Παρότι είναι με την εξασφάλιση άδειας από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή, πριν από την ανάληψη κομματικού αξιώματος, που η Νομική Υπηρεσία συγκατένευσε το 2015 στο να ψηφιστεί η νομοθεσία, αποφεύγοντας έτσι την αντισυνταγματική σύγκρουση μεταξύ της διοικητικής λειτουργίας και της πολιτικής εξουσίας...

Λόγος για bullying

Όσον αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση της κ. Σάβιας Ορφανίδου, ο λόγος για τον οποίο ξέσπασε η νέα αντιπαράθεση μεταξύ γενικού ελεγκτή και υπουργού Οικονομικών, σε σημείο που ο Χάρης Γεωργιάδης να κατηγορεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πως έχει μετατραπεί σε στέλεχος της αντιπολίτευσης, για να πάρει απάντηση πως είναι «εκτός των αποδεκτών θεσμίων συμπεριφοράς», οι δύο άντρες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη στοχοποίηση. Μιλώντας στον «Π» ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η αντίδρασή του δεν αφορά το έργο και τα καθήκοντα του γενικού ελεγκτή και τον έλεγχο που αρμοδίως οφείλει να ασκεί. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο έλεγχος θα συνιστούσε την εξέταση του νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων με την πολιτική και κομματική τους δραστηριότητα με αποτέλεσμα να εξεταστεί το εύρος του προβλήματος με βάση τον υφιστάμενο νόμο. Η αντίδρασή μου έχει να κάνει με τη στοχοποίηση η οποία στην πράξη συνιστά bullying εναντίον συγκεκριμένης λειτουργού συγκεκριμένου κόμματος», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός ότι χθες δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις του κ. Μιχαηλίδη στο πλευρό του προέδρου του ΔΗΚΟ, υπενθυμίζοντας πως και ο έλεγχος για την παράσταση στη Σαλαμίνα έγινε μετά από καταγγελία του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε στον «Π» ότι δεν πρόκειται για στοχοποίηση αλλά για άλλη μια καταγγελία που καθηκόντως ερεύνησε όπως και άλλες δύο περιπτώσεις προηγουμένως. «Αντί να προβεί σε διερεύνηση της καταγγελίας που του υποβάλαμε, μας επιτέθηκε απρόκλητα, χαρακτηρίζοντας ’ύποπτη’ την παρέμβασή μας και υιοθετώντας μια λογική ότι, αφού όλοι παρανομούν, μπορεί να παρανομεί και το στέλεχος του δικού του κόμματος», είπε αναφερόμενος στον ΥΠΟΙΚ.

Και οι δύο στον γεν. εισαγγελέα

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις και αντιδηλώσεις ο γενικός ελεγκτής θα αναμένει τη γραπτή ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ στη βάση της διοικητικής έρευνας που είχε ζητήσει. Αν δεν υπάρξει ενημέρωση ή αν η απάντηση του κ. Γεωργιάδη δεν ικανοποιήσει τον γενικό ελεγκτή, τότε ο δεύτερος θα αποταθεί στον γενικό εισαγγελέα. Όπως έπραξε άλλωστε και στο παρελθόν μετά από διαφωνίες με τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας για το κατά πόσο έπρεπε ή όχι να γίνουν πειθαρχικές έρευνες εναντίον λειτουργών τους.
Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται ο «Π», πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να θέσει στον γεν. εισαγγελέα το ενδεχόμενο μαζικών πειθαρχικών διώξεων εναντίον όλων των υπαλλήλων που παράτυπα κατείχαν κομματικό αξίωμα.

Στο μεταξύ για το θέμα τοποθετήθηκε χθες και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είχε καταγγείλει την υπόθεση της κ. Ορφανίδου στον γενικό ελεγκτή. Με ανακοίνωσή της αναφέρει πως παρότι σε γενικές γραμμές εκτιμά την κρίση του υπ. Οικονομικών, «στην περίπτωση όμως της κ. Ορφανίδου λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις του χαρακτηρίζονται από έλλειψη ευθυκρισίας». Η βουλευτής σημείωσε πως ο ΥΠΟΙΚ «αποδίδει αντιπολιτευτική διάθεση στον γεν. ελεγκτή επειδή διερευνά τη νομιμότητα των διαδικασιών σε σχέση με την τοποθέτηση της κ. Ορφανίδου στο Λουξεμβούργο μετά που εμείς θέσαμε θέμα. Μα αυτή είναι η δουλειά των ελεγκτικών αρχών. Όταν δεν το κάνουν, τότε είναι που έχουμε πρόβλημα με τη λειτουργία του πολιτεύματος», σημειώνει.

Για το θέμα εξέδωσαν ανακοινώσεις όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ και ο ΔΗΣΥ, σε αντίθεση με την επιθυμία του ΥΠΟΙΚ να αντιδράσει έντονα στη στοχοποίηση στελέχους του, τήρησε αποστάσεις.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους δρόμους για τις δεξαμενές οι δημότες Λάρνακας και Λιβαδιών

Πολίτης News, 20.06.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τόσο κόστισαν τα έργα συντήρησης του προμαχώνα Ραβελίν

Πολίτης News, 20.06.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια επιχείρηση Interpol: Κατασχέθηκαν χιλιάδες εξωτικά ζώα

Πολίτης News, 20.06.2018

Επιστροφή
στην αρχή