Αξίζουν οι τουλίπες: Έρευνα για εμπορική εκμετάλλευσή τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε δύο ερευνητικούς σταθμούς έχουν φυτέψει την τουλίπα του είδους Tulipa agenensis, με στόχο να διερευνήσουν τη δυνατότητα για εμπορική εκμετάλλευση.

Σε δύο ερευνητικούς σταθμούς έχουν φυτέψει την τουλίπα του είδους Tulipa agenensis, με στόχο να διερευνήσουν τη δυνατότητα για εμπορική εκμετάλλευση του είδους. Την ίδια ώρα δεν είναι δυνατή η προστασία των τριών ειδών άγριας τουλίπας που εντοπίζονται στην Κύπρο, διότι οι περισσότεροι πληθυσμοί τους βρίσκονται σε ιδιωτικά τεμάχια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από την οικιστική ανάπτυξη.


Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος απαντά σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, στην Κύπρο φύονται τρία είδη άγριας τουλίπας, η ενδημική κυπριακή τουλίπα (Tulipa cypria), η ενδημική τουλίπα του Ακάμα (Tulipasp. Indet.) και η τουλίπα του Πολεμίου (Tulipa agenensis). Όλα τα πιο πάνω είδη συμπεριλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» με τα απειλούμενα είδη χλωρίδας της Κύπρου.


Όπως εξηγεί ο κ. Κουγιάλης, το είδος Tulipa agenensis φύεται στην Ανατολική Μεσόγειο με εξάπλωση στο Αιγαίο, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ιράν, το Ιράκ και το Ισραήλ. Στην Κύπρο οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στο Στρουμπί και το Πολέμι της Πάφου, καθώς και στη Φύτη, το Μονάγρι και την Κυπερούντα. «Δεν υπέχει κάποιο προστατευτικό καθεστώς καθώς φύεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτική γη, γεγονός που αφενός δυσκολεύει τη λήψη προστατευτικών μέτρων και αφετέρου αυξάνει τις απειλές (οικιστική ανάπτυξη, εκχερσώσεις, ζιζανιοκτόνα, ανεξέλεγκτη συλλογή, κ.ά.). Δεν περιλαμβάνεται ούτε στην Οδηγία των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) ούτε στην εθνική νομοθεσία για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής (Ν.153(Ι)/2003), αλλά ούτε και στη Σύμβαση CITES για την προστασία των απειλούμενων ειδών, για τις οποίες αρμόδιο είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο αρμόδιος υπουργός.

Aγροπεριβαλλοντική δράση

Με τη συμπερίληψή του είδους στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου ως «Κινδυνεύον», λόγω περιορισμένης εξάπλωσης και μικρού αριθμού θέσεων, το είδος προσελκύει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για προστασία από την οικιστική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, μελετάται το ενδεχόμενο ετοιμασίας ειδικής αγροπεριβαλλοντικής δράσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που να στοχεύει στην προστασία σπάνιων ειδών χλωρίδας που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Tulipa agenensis.


Το Τμήμα Δασών προβαίνει, επίσης, σε καταμετρήσεις των πληθυσμών του είδους και κάθε χρόνο μετέχει στην εκδήλωση που γίνεται στο Πολέμι προβαίνοντας σε επιτόπιες ξεναγήσεις και ενημέρωση του κοινού για την προστασία του είδους. Επιπλέον, το είδος έχει εγκατασταθεί σε δύο βοτανικούς κήπους του Τμήματος Δασών (Αθαλάσσα και Τροόδος), ενώ παράλληλα έχει ληφθεί πρωτοβουλία από τα εμπλεκόμενα τμήματα του υπουργείου, με συντονιστή το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, για την ετοιμασία ερευνητικής πρότασης με τίτλο «Εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης για εμπορική εκμετάλλευση του είδους Tulipa agenensis».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή