Αβέρωφ και Άντρος παίζουν για προεδρία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Πρωτοβουλίες διαμόρφωσης του σκηνικού εκλογής νέου Προέδρου της Βουλής φαίνεται να αναλαμβάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Μετά το πρώτο μούδιασμα ή τα πανηγύρια (αναλόγως αποτελέσματος) που έφερε το άνοιγμα των καλπών, τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να κοιτάξουν την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα περιλαμβάνει την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής, στην πρώτη άσκηση των νέων ισορροπιών που διαμορφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο νομοθετικό σώμα με οκτώ κόμματα εντός: τον ΔΗΣΥ με 18 έδρες, το ΑΚΕΛ με 16 έδρες, το ΔΗΚΟ με 9 έδρες, την ΕΔΕΚ με 3 έδρες, τη Συμμαχία με τρεις έδρες, την Αλληλεγγύη με τρεις έδρες, τους Οικολόγους με δύο έδρες και το ΕΛΑΜ με δύο έδρες. Στα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ άνοιξε για πρώτη φορά χθες η συζήτηση για το κεφάλαιο της προεδρίας της Βουλής.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, οπότε θα γίνει και η διαδικασία εκλογής προέδρου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου. Έως τότε θα γίνουν επαφές και βολιδοσκοπήσεις σε αναζήτηση συμμαχιών και συνεργασιών. Εκτός αν πάει ο καθένας τελικά μόνος του και ό,τι ήθελε προκύψει. Και είναι πιθανό σενάριο να οδηγηθούμε σε αναμέτρηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού, με τους μικρούς να έχουν την καθοριστική ψήφο. Το ΔΗΚΟ είναι κατηγορηματικό ότι δεν ψηφίζει ούτε τους μεν, ούτε τους δε, ούτε και ενδιαφέρεται το ίδιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής.

ΑΚΕΛ με Άντρο;
Όπως ο «Π» πληροφορείται, στην πρώτη ανίχνευση του εδάφους για το θέμα της προεδρίας της Βουλής θα προχωρήσει η Εζεκία Παπαϊωάννου σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του σώματος για σήμερα, παρόλο που δεν ανακοινώθηκε και εκτός απροόπτου θα συζητηθούν οι επιλογές του κόμματος για την προεδρία της Βουλής. Προγραμματισμένη συνεδρίαση -που ανακοινώθηκε- υπάρχει και για την Παρασκευή με αντικείμενο συζήτησης την αναζήτηση των λόγων της εκλογικής αποτυχίας.


Όπως ο «Π» πληροφορείται, στο ΑΚΕΛ έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τις επιλογές του κόμματος σε ό,τι αφορά την προεδρία της Βουλής. Στο κόμμα της Αριστεράς σκέφτονται σοβαρά να τη διεκδικήσουν και ό,τι βγει. Μάλιστα, άναψε πράσινο φως για να γίνουν οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι στο ΑΚΕΛ θα απευθυνθούν στην ΕΔΕΚ αναζητώντας υποστήριξη.

ΔΗΣΥ με Αβέρωφ;
Στην Πινδάρου συνήλθε χθες το Εκτελεστικό Γραφείο για μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Αν και ήγειρε κάποιο στέλεχος το θέμα της προεδρίας της Βουλής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ήταν διατεθειμένος να μπει σε τέτοια συζήτηση μόλις μερικές ώρες μετά τις εκλογές. Είναι πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ΔΗΣΥ με τον πρόεδρό του την προεδρία της Βουλής. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο προσανατολισμός του ΔΗΣΥ πριν τις εκλογές. Είναι ωστόσο ανοικτό και το ενδεχόμενο να προκριθεί κάποια συμφωνία με το ΑΚΕΛ για να μοιραστεί η θητεία στη μέση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως γίνεται και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένα τρίτο σενάριο είναι να βάλει μπροστά το Κυπριακό ο ΔΗΣΥ και να δώσει την προεδρία της Βουλής στο ΑΚΕΛ. Προφανώς θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κομματικές πηγές αποκλείουν το σενάριο να δώσει ο ΔΗΣΥ την προεδρία της Βουλής σε μικρό κόμμα με αντάλλαγμα τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Δεν θα επιβραβεύσουμε κόμματα που ζητούσαμε χθες από τους ψηφοφόρους να μαυρίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» πρωτοκλασάτο κομματικό στέλεχος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης επεδίωξαν να κάνουν «προξενιά» στα δύο μεγάλα κόμματα, προτρέποντας τον ΔΗΣΥ να βάλει μπροστά το Κυπριακό και να δώσει την προεδρία της Βουλής στον Άντρο Κυπριανού. Ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Σταυρίδης σήκωσε το γάντι: «Αυστηρά προσωπικά, διότι είναι τα αρμόδια συλλογικά όργανα του κάθε κόμματος που θα αποφασίσουν, εγώ ποτέ δεν είδα με φόβο ή σκεπτικισμό την όποια συνεργασία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Παρόλα αυτά, προϋποθέτει 2 στοιχεία: Πρώτον, να επανακτήσει ουσιαστικά και με περιεχόμενο τη δυναμική της η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και δεύτερον, να μην περιχαρακωθεί είτε το ΑΚΕΛ είτε και ο ΔΗΣΥ. Και εν κατακλείδι, η όποια συνεργασία θα πρέπει να γίνει στη βάση πολιτικών επιχειρημάτων και ανοικτά, όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Οτιδήποτε άλλο θα απορριφθεί στη συνείδηση της κοινωνίας», έγραψε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτηση Σταυρίδη φαίνεται να είναι αποκαλυπτική των σκέψεων της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Δεν ενδιαφέρεται το ΔΗΚΟ για την προεδρία της Βουλής
Ούτε ΑΚΕΛ, ούτε ΔΗΣΥ
Στην προεκλογική  του τοποθέτηση επιμένει ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε ό,τι αφορά την προεδρία της Βουλής. Αν και το ΔΗΚΟ διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι κατηγορηματικός ότι δεν ενδιαφέρεται να τον εξαργυρώσει με την προεδρία της Βουλής. Σύμφωνα με κομματικές πηγές ούτε το κόμμα ενδιαφέρεται για το αξίωμα γενικά και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να τη διεκδικήσει με άλλο στέλεχός του. Το ΔΗΚΟ θα δώσει βάρος στη διεκδίκηση κοινοβουλευτικών επιτροπών που το ενδιαφέρουν, όπως την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που θέλει να κρατήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Κομματικό στέλεχος, μιλώντας στον «Π», επεσήμανε ότι με πέντε νέους βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα το ΔΗΚΟ δεν έχει την πολυτέλεια να μπει στη διαδικασία της διεκδίκησης της προεδρίας της Βουλής και θα αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις του με στόχο την παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου.

Στο ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση ούτε να στηρίξουν για την προεδρία της Βουλής στέλεχος του ΑΚΕΛ είτε του ΔΗΣΥ, με δεδομένη την προσέγγιση που είχε αναπτύξει το κόμμα προεκλογικά για τον διπολισμό. «Είπαμε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά και μόνο μπροστά. Θα έρθουμε εμείς να τους επιβραβεύσουμε με την προεδρία της Βουλής, με τα δύο μεγάλα κόμματα να μετρούν απώλειες έντεκα ποσοσταίων μονάδων, τη στιγμή που οι πολίτες επιβράβευσαν την προσέγγισή μας ότι κοιτάμε μόνο μπροστά;», διερωτήθηκε κομματική πηγή. Πάντως δεν έχουν συζητήσει στο ΔΗΚΟ ακόμη πώς θα κινηθούν -αν δηλαδή θα υποστηριχθεί υποψηφιότητα από κάποιο μικρότερο κόμμα- κάτι που αναμένεται να γίνει σε επίπεδο συλλογικών οργάνων τις επόμενες μέρες. Πάντως ο ανταγωνισμός στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο καθιστά δύσκολη τη συνεννόηση.

Την ίδια ώρα την πρόθεση του να γίνει Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ο Συλλούρης σε δηλώσεις του στο Κρατικό κανάλι.

Μετά από την κατανομή των βουλευτικών εδρών ο  Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την πρόθεση του να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ωστόσο ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα δυο μεγάλα κόμματα της Βουλής.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Στις 2 Ιουνίου εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Τη 2α Ιουνίου θα είναι έτοιμη η νέα είσοδος της Βουλής στην οποία γίνονται έργα και υποδομές για νέα μέτρα ασφάλειας. Διαβάστε τις πληροφορίες.

06 / 07
Επιστροφή
στην αρχή