Αθωώθηκε και ο τελευταίος: Αποφυλακίστηκε ο Ηλιάδης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το εφετείο αποφάνθηκε ότι ο Α. Ηλιάδης δεν είπε την αλήθεια στους μετόχους για να τους καθησυχάσει και όχι για να χειραγωγήσει την αγορά

Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας, έχοντας δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες, οι προσπάθειες για τιμωρία όσων ευθύνονται «στέφονται» με συνεχείς αποτυχίες και οι υποσχέσεις για απόδοση δικαιοσύνης αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα. Η χθεσινή απόφαση του τριμελούς εφετείου, για την υπόθεση του Ανδρέα Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου, οδήγησε στην ακύρωση της καταδίκης τους από το Κακουργιοδικείο, στην αθώωσή τους και στην άμεση αποφυλάκιση του τέως διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διατύπωσε τη διαφωνία του με την απόφαση, αλλά αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική αξία, καθώς η υπόθεση τελεσιδίκησε με μία ακόμα ήττα της Νομικής Υπηρεσίας.

Ήθελε να καθησυχάσει!

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία με τους Μ. Νικολάτο και Τ. Οικονόμου να τάσσονται υπέρ της ανατροπής της πρωτόδικης απόφασης και την Τ. Ψαρά - Μιλτιάδου εναντίον. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της πλειοψηφίας, ο κ. Ηλιάδης δεν επιχείρησε να χειραγωγήσει την αγορά απευθυνόμενος σε μετόχους της Τράπεζας Κύπρου αλλά προσπάθησε «να αποφύγει την πίεση της συγκεκριμένης περίστασης και να αντιμετωπίσει τους οργισμένους μετόχους και τις επίμονες ερωτήσεις τους [...] Όπως το έθεσε το Κακουργιοδικείο ‘δεν ήθελε εκείνη τη χρονική στιγμή’ να δώσει την αληθή εικόνα». Κατά το Εφετείο αυτή η στάση «δεν αποτελεί, από μόνο του, ποινικό αδίκημα και, μάλιστα, κακούργημα». Επισημαίνεται ακόμα πως «ακόμα και αν είχε σκοπό να αποφύγει τις ‘κινήσεις τους (των μετόχων) στην αγορά’, όρος που ούτως ή άλλως είναι ανεπίτρεπτα ευρύς προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ποινική ευθύνη, τούτο δεν ισοδυναμεί υπό τις περιστάσεις με στόχευση για στρέβλωση των τιμών και χειραγώγηση της αγοράς».

Το Εφετείο, αναφερόμενο πάντα στις δηλώσεις του Α. Ηλιάδη προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρει ότι «η επιδίωξή του ήταν να καθησυχάσει τους μετόχους ή και το κοινό. Ασφαλώς οι απαντήσεις του ήταν παραπλανητικές. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι κατά πόσο έγιναν με σκοπό τη χειραγώγηση της αγοράς». Η απόφαση υποστηρίζει πως δεν υπήρχε μεθόδευση εκ μέρους του Α. Ηλιάδη, γιατί αν υπήρχε θα έπρεπε, όσα ανέφερε σε ερωτήσεις των μετόχων, να τα είχε πει και στην αρχική του ομιλία, στην οποία, «όπως διαπίστωσε το Κακουργιοδικείο ‘δεν εντοπίζεται πληροφορία, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να ελεγχθεί και να κριθεί ότι έδιδε παραπλανητική ένδειξη σε σχέση με το έλλειμμα’».

Κρίθηκαν όλοι αθώοι

Με την απόφαση του Εφετείου η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου οδηγήθηκε σε πλήρη κατάρρευση. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε κρίνει αθώους τους Θεόδωρο Αριστοδήμου, Αντρέα Αρτέμη, Γιάννη Κυπρή και Γιάννη Πεχλιβανίδη και ένοχο μόνο τον Α. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου σε μία από τις πέντε κατηγορίες που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς λόγω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας στην ετήσια γενική συνέλευσή της που έγινε στις 19/6/2012.  Στον Ανδρέα Ηλιάδη επιβλήθηκε ποινή 2,5 ετών φυλάκισης και στην Τράπεζα Κύπρου 120.000 ευρώ πρόστιμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κενό είχε πέσει και η υπόθεση της αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου, καθώς και εκείνη η υπόθεση κατέρρευσε, με το Ανώτατο Δικαστήριο να διαπιστώνει «πασίδηλο νομικό σφάλμα» εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι η επένδυση της Τρ. Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα ανερχόταν στα 2,4 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να ελεγχόταν για μη έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, αλλά και για την απομείωση της εν λόγω επένδυσης ως αποτέλεσμα των συνεχών υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας το 2010. Το ύψος της επένδυσης έγινε τελικά γνωστό στις 30/8/2011 και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η απόκρυψη αυτής της πληροφορίας έβλαψε το επενδυτικό κοινό.

Κ. Κληρίδης: Σεβαστή η απόφαση αλλά διαφωνώ

O γενικός εισαγγελέας, σε γραπτή του δήλωση, εξέφρασε τον σεβασμό του στην απόφαση του Εφετείου, διατύπωσε ωστόσο τη διαφωνία του τόσο με τη λογική της όσο και με τις νομικές πτυχές της.

Δύσκολες υποθέσεις

Ο κ. Κληρίδης στη δήλωσή του χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα που επαναλαμβάνει για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πολυδάπανων ερευνών για τα θέματα της οικονομίας. Το γεγονός ότι πρόκειται για υποθέσεις που από τη φύση τους είναι «δύσκολες και περίπλοκες». Ο κ. Κληρίδης αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του πως «παρά το ότι οι δικαστικές αποφάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, είναι πάντα σεβαστές, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη διαφωνία μας με την απόφαση της πλειοψηφίας, τόσο σε σχέση με τη νομική της πτυχή όσο και με τη λογική την οποία έχει προβάλει».

Αδύνατη η απόδειξη

Ο γενικός εισαγγελέας διατυπώνει την άποψη «ότι η απόφαση αυτή καθιστά την απόδειξη στο δικαστήριο τέτοιου είδους υποθέσεων σχεδόν αδύνατη, διότι παρά την αποδεδειγμένη και αναγνωρισμένη παραπλάνηση, η οποία προκαλείται στους μετόχους και ενδεχόμενα και στο ευρύ κοινό από αναληθείς δηλώσεις αξιωματούχων τραπεζών δεν στοιχειοθετείται, σύμφωνα με την απόφαση, πράξη χειραγώγησης της αγοράς».

Θέμα νομοθεσίας

Η χθεσινή απόφαση ενδεχομένως θα επηρεάσει την έκβαση και άλλων υποθέσεων παρά το ότι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και εδράζονται σε διαφορετικά γεγονότα. Παρά το ότι γίνεται αποδεκτό ότι οι δηλώσεις του κ. Ηλιάδη δεν ήταν αληθείς, αυτό κατά το δικαστήριο δεν οδηγεί στο συμπέρασμα της προσπάθειας χειραγώγησης. Στην απόφαση αφήνονται ουσιαστικές αιχμές για τη διατύπωση του σχετικού νόμου, ο οποίος παρουσιάζει ασάφειες αν και πραγματεύεται σοβαρά ποινικά αδικήματα με όρους παρόμοιους με αυτούς που αφορούν αδικήματα διοικητικής φύσεως για τα οποία επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο Νάτο

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαρε η νεκρή ζώνη στη Δένεια

Πολίτης News, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή