Άτακτη υποχώρηση για μεμονωμένη κατοικία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η Κυβέρνηση έκανε πίσω και ανακάλεσε τη Δήλωση Πολιτικής - Εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών έβλεπε ο Σωκράτης Χάσικος.

Οταν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, πριν από έντεκα μέρες, ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης στην ουσία προειδοποιούσε τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεδομένης της επιμονής του στην ορθότητα της νέας περιοριστικής πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία θα έπρεπε το θέμα να… πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ανατρέψει, μάλλον δεν θα περίμενε ότι η πολιτική Χάσικου θα ακυρωνόταν πολύ σύντομα από την κυβέρνηση χωρίς καν να χρειαστεί να πάνε επισήμως οι επηρεαζόμενοι στον Πρόεδρο!


Αυτό έγινε τελικά χθες, μετά από εντονότατο παρασκήνιο, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, απουσιάζοντος του κ. Χάσικου στο εξωτερικό, αποφάσισε να εγκρίνει πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για ανάκληση της νέας πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία και για πραγματοποίηση νέου γύρου διαβουλεύσεων.

Έντονες αντιδράσεις

 


Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών συντάχθηκε μετά από εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν από ανώτατα στελέχη και βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν δεχθεί κύμα αντιδράσεων από επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι η νέα πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία έπληττε τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην τετράμηνη περίοδο που δόθηκε για υποβολή ενστάσεων υποβλήθηκαν πολλές εκατοντάδες ενστάσεις.


Εναντίον της νέας πολιτικής τάχθηκαν και στελέχη και βουλευτές άλλων κομμάτων, κάτι που κατέστη ξεκάθαρο στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών στις 6 Μαρτίου. Εναντίον της νέας περιοριστικής πολιτικής τάχθηκαν οι παριστάμενοι βουλευτές του ΔΗΣΥ (Ανδρέας Κυπριανού και Κώστας Κωνσταντίνου, με τον Νίκο Νουρή να μιλά για θαρραλέα απόφαση του υπουργού), οι βουλευτές του ΔΗΚΟ (ιδιαίτερα ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης) και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα. Αντίθετα η Ελένη Μαύρου, τέως υπουργός Εσωτερικών, απέφυγε επικριτικές τοποθετήσεις. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τάχθηκε υπέρ των περιορισμών που επέφερε η πολιτική Χάσικου και μάλιστα είπε ότι θα την προτιμούσε αυστηρότερη. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είχε ανακοινώσει ανάληψη πρωτοβουλίας για χαλάρωση των κριτηρίων ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας αλλά επεσήμανε την ανάγκη να ισχύσουν κάποιοι περιορισμοί, ενώ ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης στάθηκε περισσότερο στις διάσπαρτες οικοδομές και «οκέλλες» που φυτρώνουν σε αγροτική γη και δασικές περιοχές λόγω της χαλαρής πολιτικής για μεμονωμένες κατοικίες.


Σε εκείνη τη συνεδρία ο κ. Χάσικος υπεραμύνθηκε με πάθος της νέας πολιτικής, άφησε αιχμές ότι τυχόν κατάργησή της θα εξυπηρετούσε τους ντιβέλοπερς και όχι τους μικροϊδιοκτήτες και θα διαιώνιζε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά στο τέλος ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να διεξαγάγει ένα νέο γύρο διαβούλευσης. Τόνισε όμως ότι για όσο καιρό θα κρατούσε η νέα διαβούλευση θα παρέμενε σε ισχύ η νέα πολιτική, ενώ αργότερα, μιλώντας στον «Πολίτη», είχε πει ότι ήταν έτοιμος για κάποιες χαλαρώσεις αλλά όχι για ανάκληση της νέας πολιτικής.

Δεν πείστηκε


Από το κείμενο του σημειώματος που κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργικό προκύπτει ότι ο κ. Χάσικος εμμένει στη θέση ότι η νέα πολιτική είναι απαραίτητη. Καθίσταται σαφές ότι η πρόταση κατατέθηκε κατόπιν πιέσεων πολιτικής φύσεως.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο σημείωμα ότι παρόλο που προηγήθηκαν πολύχρονες διαβουλεύσεις «υπήρξαν αντιδράσεις από διαφόρους φορείς/οργανωμένα σύνολα/πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων όλων σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων (...) τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί επακριβώς τις πρόνοιες και ρυθμίσεις της εν λόγω πολιτικής. Ως εκ τούτου», προστίθεται, «κρίνεται απαραίτητο όπως ο υπουργός Εσωτερικών αρχίσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων (...) λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και των ομάδων και οργανώσεων που συμφωνούσαν με την υιοθέτηση της εν λόγω πολιτικής, όλων των φορέων/ομάδων/υπηρεσιών κ.λπ.».
Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά σε αντιδράσεις τραπεζών, λόγω του γεγονότος ότι πολλά τεμάχια υποθηκεύθηκαν για δάνεια βάσει της αναβαθμισμένης αξίας που είχαν με το προηγούμενο καθεστώς μεμονωμένης κατοικίας και υπάρχουν τώρα φόβοι ότι λόγω της μείωσης της αξίας τους (αφού πιθανό να μην μπορούν να αδειοδοτηθούν πλέον για μεμονωμένη κατοικία) τα δάνεια αυτά θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα. «Επιπλέον», αναφέρεται στο σημείωμα του ΥΠΕΣ, «μετά και από την αντίδραση του Συνδέσμου Τραπεζών, που κατά την άποψη του υπουργού Εσωτερικών δεν ευσταθεί, η έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων κρίνεται αναγκαία λόγω και της ευαισθησίας του τραπεζικού συστήματος».


Όπως προαναφέραμε, όμως, η κυβέρνηση δεν αρκείται σε έναρξη νέου γύρου διαβουλεύσεων, αλλά ανακαλεί την πολιτική Χάσικου, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα λήξης της διαβούλευσης και εφαρμογή νέας πολιτικής.

Σημειωτέον ότι με την πολιτική που ανακλήθηκε χθες, για να χορηγηθεί πολεοδομική άδεια για την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας, θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, το υπό ανάπτυξη τεμάχιο να βρίσκεται εντός 500 μέτρων από το εξωτερικό όριο καθορισμένης οικιστικής ζώνης και να απέχει τουλάχιστον 300 μέτρα από όριο καθορισμένης κτηνοτροφικής ζώνης/ περιοχής, να διαθέτει ικανοποιητική προσπέλαση, νερό, ρεύμα και ο αιτητής να ζητά άδεια για κάλυψη των δικών του στεγαστικών αναγκών ή της οργανικής του οικογένειας.


Επιστροφή
στην αρχή