«Άστεγα» τα κακοποιημένα παιδιά. 'Αδειο το «Σπίτι του Παιδιού»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρά τα εγκαίνια τον Ιανουάριο, το «Σπίτι του Παιδιού» δεν έχει ακόμη λειτουργήσει λόγω γραφειοκρατίας, την ώρα που ο αριθμός των περι

Τι και αν εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 17 Ιανουαρίου; Μέχρι και σήμερα το «Σπίτι του Παιδιού» δεν λειτουργεί καθώς εκκρεμούν για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία οι συμβάσεις εκμίσθωσης και διαχείρισης του οικήματος. 

Η καθυστέρηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο του ΜΚΟ «Hope For Children», στον οποίο το κράτος ανέθεσε τον συντονισμό της διαχείρισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης παιδιών, συγκεντρώνοντας σε έναν χώρο φιλικό προς τα παιδιά όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται και προσφέροντας ολιστικές υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια του κάτω από μία στέγη. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση/ κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

Παρότι από τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο ανέλαβε τη διαχείριση του προγράμματος ο ΜΚΟ, καταφέρνει να συντονίζει τις διάφορες υπηρεσίες από τα κεντρικά του γραφεία, τα κακοποιημένα παιδιά συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται αφού η ιατροδικαστική εξέταση εξακολουθεί να γίνεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ η οπτικογραφημένη κατάθεση δίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αρχηγείο Αστυνομίας (δέον να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα γινόταν σε αστυνομικούς σταθμούς).

Πέραν των πιο πάνω, πολύ πιο σοβαρή επίπτωση από την καθυστέρηση της λειτουργίας του «Σπιτιού του Παιδιού» είναι η αδυναμία διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από άλλες πόλεις με την ίδια ολιστική προσέγγιση.

Ο αριθμός των περιστατικών που κλήθηκε να χειριστεί, έστω υπό αυτές τις συνθήκες, ο Hope for Children από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα συγκλονίζει (48 περιστατικά κακοποίησης παιδιών, Προερχόμενα μόνο από τη Λευκωσία». Αν δεν είναι η συνέχιση της ταλαιπωρίας των κακοποιημένων παιδιών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται απελπιστικά, λόγος για να κινηθούν τα γρανάζια και να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία...ζήτω που καήκαμε.

Το κώλυμα

Το οίκημα στο οποίο θα λειτουργήσει το «Σπίτι του Παιδιού» αποτελεί τρόπον τινά δωρεά του Σωματείου Ελληνίδων Κυριών «Ένωσις», το οποίο ανέλαβε και το μεγαλύτερο κόστος για την ανακαίνιση και τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις. Ωστόσο, λόγω δέσμευσης στο κληροδότημα το οίκημα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στο κράτος, συνεπώς αποφασίστηκε να υπογραφεί σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης με το σωματείο (33+33+33 χρόνια) με συμβολικό ενοίκιο. Την ίδια ώρα, αφού εκμισθωθεί το οίκημα στο κράτος, θα πρέπει να υπογραφεί και σύμβαση διαχείρισης του οικήματος μεταξύ Υπ. Εργασίας και Hope for Children. Χωρίς τα πιο πάνω δεν νομιμοποιείται ο οργανισμός να λειτουργήσει το «Σπίτι του Παιδιού».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», η πρώτη σύμβαση στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο από τις 10/12/2017, ενώ η δεύτερη- πολύ πιο απλή- εκκρεμεί από τις αρχές Φεβρουαρίου. Έγιναν δε αρκετές υπομνήσεις από το Υπ. Εργασίας στη Νομική Υπηρεσία να επισπεύσει τη διαδικασία, ωστόσο ακόμη αναμένεται η ανταπόκρισή της.

Γιατί είναι τόσο αναγκαίο το «Σπίτι»

Το «Σπίτι του Παιδιού» έχει σχεδιαστεί βάσει του ισλανδικού μοντέλου «Barnahus» και εστιάζει στη διεπιστημονική και διατμηματική προσέγγιση, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων (Αστυνομία, δικαστικές αρχές, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες) σε ένα φιλικό περιβάλλον προς τα παιδιά, το οποίο προσφέρει ολιστικές υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένειά του κάτω από μια στέγη.

Ο βασικός άξονας του μοντέλου «Barnahus» επικεντρώνεται στη σημασία της αποκάλυψης του παιδιού που δίνει το έναυσμα τόσο για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση του ενδεχόμενου κακοποίησής του, όσο και για τη λήψη προστατευτικών και θεραπευτικών μέτρων. O Bragi Guοbrandsson, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Παιδιού της Κυβέρνησης της Ισλανδίας, ήταν ο ειδικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος κατά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως στο «Σπίτι του Παιδιού» θα προσφέρονται μόνο υπηρεσίες, συνεπώς δεν πρόκειται να διαμένουν εκεί παιδιά.

Η αναγκαιότητα για την ολιστική αυτή προσέγγιση στην Κύπρο προέκυψε από το γεγονός ότι ένα παιδί που καταγγέλλει ότι πιθανόν να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, πρέπει να διηγηθεί ξανά την ιστορία του 11 με 12 φορές σε 6-7 διαφορετικά -γεωγραφικά- σημεία / υπηρεσίες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Διαδικασίες οι οποίες προκαλούν τον εκ νέου και αλλεπάλληλο τραυματισμό του παιδιού-θύματος, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς και τα ίδια τα παιδιά να δυσκολεύονται να καταγγείλουν το περιστατικό.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια η ενότητα πριν την άφιξη Λουτ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδια για επένδυση μαμούθ στην Πύλα

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέι: Οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες μόλις άρχισαν

Πολίτης News, 11.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή